ЕС предлага съдебни изслушвания чрез видео връзка

Дидие Рейндерс

© European commission (audiovisual service)

Дидие РейндерсЕвропейската комисия предложи в сряда устните изслушвания по съдебни дела по граждански, търговски и наказателни дела по производства, засягащи няколо държави. То е част от нова инициатива за подобряване на електронното правосъдие, която трябва да направи съдебният процес по-бърз и по-евтин за гражданите и за бизнеса.


Устните изслушвания ще намалят пътуванията, а предлаганите комуникация на страните по делата с институциите и размяната да данни и документи между съдилищата и държавните органи по електронен път, ще икономисват по 25 млн. евро годишно от хартия и пощенски разходи.


Еврокомисията предлага документите по делата, свързани с тероризъм, които сега се предават към Евроюст на хартия или дискове, да могат да се прехвърлят по закрити електронни канали, така че да се запазят от пиратски атаки, както и да се създаде информационна система, която да позволи по-лесно да се правят кръстосани проверки по различни производства.
Предложението предвижда и създаване на електронна платформа за съвместните екипи за разследване, които и сега се създават по производства в няколко държави или с участието на подозреваеми и жертви с различна националност.


"Въпреки че тези екипи се оказаха успешни, практиката показва, че те са изправени пред технически трудности, свързани с бавната и тромава комуникация", се казва в мотивите на предложението, изпратено за приемане до Европейския парламент и до страните членки.


Еврокомисията иска следователите да могат чрез ИТ платформа да обменят информация и доказателства и да общуват помежду си по по-сигурен начин.


"Вече разполагаме с различни инструменти за улесняване на трансграничното съдебно сътрудничество в ЕС. Не всички от тях обаче са актуални и спешно трябва да ги модернизираме", заяви еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс.


Той каза, че електронното правосъдие ще подобри правораздаването, което се е влошило заради пандемията, заради ограниченията за събиране, които доведоха до отлагане на дела и забавяне на съдопроизводството навсякъде в ЕС.


ЕС се надява с новите инициативи да подобри сътрудничеството между съдилищата и разследващите органи в 27-те европейски държави, като същевременно защити по-добре съдържанието на информацията и документите, които те си разменят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK