България поиска ядрената енергия да е зелена и отстъпки за санирането на сградите

България поиска ядрената енергия да е зелена и отстъпки за санирането на сградите

© Associated PressАко иска дългосрочно да свали цените на енергията, ЕС трябва да е енергийно по-независим, а това може да стане, само като инвестираме повече в нисковъглеродни източници като възобновяемата и ядрената енергия. Това заяви словенският енергиен министър Йермей Въртовец, който председателства заседанието на енергийните министри от ЕС, завършило късно в четвъртък в Брюксел.


Министрите обсъдиха доклада на европейския енергиен регулатор, който не откри изкривяване на пазара на енергия в ЕС и оцени сегашните енергийни регулации за най-щадящи за крайните потребители, както и заключенията на европейския орган за пазари, който не установи никакви пазарни манипулации и спекулации, които да са причина за скока на енергийните цени през есента. Двата анализа ще бъдат обсъдени от европейските лидери след две седмици, когато те ще се съберат в Брюксел за редовната си среща в края на годината.


Изводите на регулаторите се споделят от Германия, Дания, Нидерландия и шест други държави, които се противопоставят на реформите на енергийния пазар на ЕС. Според тях ограничаването на цените или преминаването към различна система за определяне на националните цени на електроенергията може да обезкуражи търговията с електроенергия между страните и да подкопае стимулите за изграждане на повече евтини възобновяеми източници. Групата, в която са още Австрия, Ирландия, Естония, Финландия, Люксембург, и Латвия предлагат вместо това да се въведат повече мерки за пестене на енергия и цел за 15% взаимно свързване на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.
Испания, Франция, Италия, Гърция и Румъния обаче настояват за реформи, които да защитят потребителите от колебания в цените и искат да се разреши съвместното закупуване на газ и създаване на стратегически резерви, които да се ползват при нужда.


Очаква се на 14 декември Еврокомисията да предложи промени в правилата за доставки на газ, като предвиди стимули за неговото съхраняване и възможности за общи покупки от няколко държави за договаряне на по-добри цени, съобщи еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон след заседанието.


Ядрената енергия и природният газ


АЕЦ "Козлодуй"

© kznpp.org

АЕЦ "Козлодуй"

Част от европейските държави, сред които и България, призоваха Еврокомисията да не отлага повече включването на ядрената енергия и природния газ сред чистите енергии, които могат да се използват по време на зеления преход за достигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до средата на века. През октомври председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обеща това да стане до края на годината, като това би позволило зелено финансиране да се използва за изграждане и поддръжка на ядрени и газови мощности като преходно гориво.


Според България ядрената и газовата енергия са "най-ефективният начин за гарантиране на адекватен отговор при ескалиране на ситуацията" с енергийните цени. По време на заседанието на енергийните министри България поиска Еврокомисията да предвиди в класификацията на ядрената енергия и възможност за изграждане на нови ядрени мощности със зеленото финансиране.


През октомври София и още осем столици се присъединиха към кампанията на Франция за обявяването на ядрената енергия като чиста, за да се подпомогне увеличаването на енергийната независимост на Европа.


В рамките на промените за намаляване на енергийните цени България предлага държавите да могат да предоставят помощ на крайните потребители и без да се допитва до Европейската комисия дали тя би отговаряла на изискванията за държавната помощ, която съгласно правилата за конкуренция в ЕС, е позволена само при определени условия.


Зелената сделка


Енергийните министри от ЕС обсъдиха и пакета от 13 законодателни предложения на Европейската комисия, чрез които да се реализира Европейският зелен пакт. По време на дебатите повечето държави, включително България, поискаха "повече гъвкавост" при постигането на заложените цели за намаляване на замърсяването на атмосферата, почвите и водите и съобразяване с националните особености и възможности, съобщи министър Въртовец


Според разбирането на България държавите трябва да бъдат оставени сами да преценят как да постигнат общите цели според своите възможности. Като по-бедна държава, която е изостанала в енергийната си реформа, София смята, че целите за насърчаване използването на чиста енергия за отопление и охлаждане на сградите, както и в транспорта, за прекалено амбициозни и изискващи голям финансов ресурс, който не е съобразен с възможностите на страните. По-специално България смята, че няма да може да се справи с високите изисквания за увеличаване на потреблението на водород, както и на използването на възобновяема енергия в сградния сектор.


България ще се бори и за понижаване на заложените от Европейската комисия стандарти за подобряване на енергийната ефективност на публичните сгради. Правителството смята, че въвеждане на изискване за намаляване на енергийното потребление с 1.1% всяка година "ще бъде огромно предизвикателство", както и задължителното енергийно трансформиране на 3% от площта на на публичните сгради поради липсата на ресурси у собствениците на сградите за такова структурно обновяване.


Еврокомисията е предложила 49% от енергията за отопление о охлаждане на сградите до 2030 г. да идва от възобновяеми източници, което да става чрез пряка електрификация, от възобновяема топлинна енергия или чрез централно отопление от чисти енергоизточници, като отпадна топлина и студ от промишлени дейности. За да постигнат това властите трябва всяка година да модернизират части от сградите и техните инсталации.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Преходно гориво, тая госпожа наистина си вярва, че може да се мине само на перки и солари.
  Така е като слагат случайни хора на такива постове.

 2. 2 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  На България не и трябва втора атомна централа, за да може шепа политици да трупат милиони на гърба на народа. Плащали сме били най-скъпия ток, и по-скъп ще плащаме, няма страшно...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#2] от "Птоломей Едно":

  Ми плащай го на всички, щом не ти е проблем.

 4. 4 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  АЕЦ са необходими за България, и не само. АЕЦ трябва да принадлежат към зелените източници. Браво на нашите че подкрепят тази идея. В Германия според мен беше грешка да се откажат от АЕЦ, но те са богати и могат да исго позволят.

 5. 5 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oleg Iliev":

  Някакви основания за това желание ? 20тина хиляди години съхраняване на опасни отпадъци, изобщо не се връзва със 'зелена' идея.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Ядрената енергия не е зелена.
  Може да е щадяща климата, но зелена не е 😉

 7. 7 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  АЕЦ от вида на Козлодуй и потенциално Белене, са заплаха за съществуването на не само на българите, но и за съседните народи.
  Възможностите нещата да се объркат са толкова много, че цената на тока просто няма значение.
  Все пак, да успокоя любителите на АЕЦ, има други възможности разработвани на база ядрен разпад, които са мноооооого по безопасни и с далеч по кратък срок на вредност на отпадъците.

 8. 8 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  огромни и неразработени възможности за фотоволтаични централи , перки и водни проекти за енергия .

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Polite Moose":

  На основание, че иначе ще има режим на тока.
  А ЕС е време да прогледне.

 10. 10 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "заложените от Европейската комисия стандарти за подобряване на енергийната ефективност на публичните сгради..."
  "задължителното енергийно трансформиране на 3% от площта на на публичните сгради...:"
  ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: на "......ПУБЛИЧНИТЕ СГРАДИ". Не на всички сгради. Да не стане както с "техническите паспорти" - за всички сгради??????

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Любопитно

  До коментар [#6] от "zxp53317185":

  Ми яж само зеленчуци по тази логика.
  Месото е вредно, също като ядрената енергия.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  Политическият дебат за енергетиката е точно толкова експертен, колкото политическият дебат за ваксините.

  подпис
 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Не знам с какво се друсат нашите, но ядрената енергия е и най-мръсна и най-скъпа!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на akad.nedeltcev
  akad.nedeltcev
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oleg Iliev":Някакви основания за това желание ? 20тина хиляди години съхраняване на опасни отпадъци, изобщо не се връзва със 'зелена' идея.
  —цитат от коментар 5 на The Polite Moose


  Според финландците 100 000г. Ето екото:
  https://www.youtube.com/watch?v=zqv_J5EnA0s
  Филма за изграждането на "Онкало" го има в колибката.

  По-добре един ден бик, отколкото една година вол.
 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#6] от "zxp53317185":Ми яж само зеленчуци по тази логика.Месото е вредно, също като ядрената енергия.
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  Това че месото било вредно си е някаква твоя измишльотина 😉

 16. 16 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Като абсолютен лаик, малките модулни реактори може би ще са добър компромис. Например PRISM GE Hitachi е най-обещаващ като метод, май.
  300 години съхраняване на опасни отпадъци. Не е малко, но не е десетки хиляди или дори стотици хиляди години.

  Използва се отработено гориво от текущите АЕЦ.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#16] от "The Polite Moose":

  В коя държава работят такива реактори?
  Без екзотики ако може 😉

 18. 18 Профил на zapatero
  zapatero
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Polite Moose":

  "Възможностите нещата да се объркат са толкова много, че цената на тока просто няма значение. "
  Правете безопасен моносекс на романтично осветление с лоена свещ.Лоена, защото е ВЕИ.

 19. 19 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#16] от "The Polite Moose":В коя държава работят такива реактори?Без екзотики ако може 😉
  —цитат от коментар 17 на zxp53317185


  Новината е от днес, буквално.

  OPG chooses BWRX-300 SMR for Darlington new build

 20. 20 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#18] от "zapatero":

  Те така преди 2 години си казвахме, .. какво може да се обърка. Живеем си живота ....и един вирус реши да се пошегува.

 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "Според Германия, Дания, Нидерландия и шест други държави, ограничаването на цените или преминаването към различна система за определяне на националните цени на електроенергията може да обезкуражи търговията с електроенергия между страните и да подкопае стимулите за изграждане на повече евтини възобновяеми източници"

  Точно свободния пазар закара нашия евтин ток в Гърция и Италия - ние с най-ниските цени на електроенергията в ЕС сме несъмнените губещи от иначе добре звучащата инициатива за "Общ енергиен пазар"

 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  АЕЦ от вида на Козлодуй и потенциално Белене, са заплаха за съществуването на не само на българите, но и за съседните народи. Възможностите нещата да се объркат са толкова много, че цената на тока просто няма значение. Все пак, да успокоя любителите на АЕЦ, има други възможности разработвани на база ядрен разпад, които са мноооооого по безопасни и с далеч по кратък срок на вредност на отпадъците.
  —цитат от коментар 7 на The Polite Moose


  Както вече прогнозирах, при нова ескалация на цените в енергетиката, съществата от горецитирания вид, стопирали Белене и ЮП, ще бъдат обработени с бухалки от възхитените народни маси из площадите на България. Защото хората не живеят в бъдеще време, живеят в сегашно. И приказки как "ей-сегинка, само още малко и.......океани от евтина зелена енергия ще ни залеят!", не вършат работа пред хора, които са свидетели на гладните си, умиращи от студ деца!

  Мараба, С-ДС доносници!
 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#19] от "The Polite Moose":

  Ами чудесно, като започнат да се появяват такива реактори в държави от нашата черга може и ние да се възползваме.
  Дотогава трябва да видим как можем да запазим въглищните централи без да плащаме чутовни въглеродни квоти. Останалото са фантастики и то опасни.

 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Първо, ние имаме АЕЦ и включването на атома като зелена енергия ще ни свали въглеродните емисии. Второ, ако строим АЕЦ ще получим и европейски пари. Трето, стоките произведени с ток от АЕЦ ще са без въглеродния данък.
  България има резерви в уличното осветление.Трябва да е светодиодно.

 25. 25 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  и отстъпки за санирането на сградите

  Нещо не разбирам. Нали това беше мнооого лоша ГЕРБ политика. Защо така сега ?!


 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  ядрената енергия си е доста зелена, но предпочитам да може и хора да живеят.... за това най-добре да не от руски мафиоти

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  България поиска ядрената енергия да е зелена и отстъпки за санирането на сградите======кво сме поискали и от кой бе идиоти ?........Франция категорично обяви още преди 2 години че ядрената енергия е зелена за тях и точка .....от кой България е поискала .......а що не помолила, а що не нагъзила......

 28. 28 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  [quote#19:"The Polite Moose"][/quote]

  И къде работи такъв реактор те питаха май? Никъде, проект.

 29. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Хахахахахахаха искала.....Нямате тежест в ЕС, за да искате каквото и билио !

 30. 30 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#19:"The Polite Moose"]
  —цитат от коментар 28 на .
  И къде работи такъв реактор те питаха май? Никъде, проект.[/quote]

  Проектът/процедурата по одобрение е започнала през 2012 г. Започват да го строят в промишлени размери в Канада още през пролетта на 2022.

 31. 31 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Няма нищо по-трайно от временното. Ние да си набучим реакторите с европейски пари, пък после я камилата, я камиларят.

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  .... ядрената енергия категорично е зелена .....и само в болните мозъци на ДБ-ейци и изтрещяли натовски Пасита не е такава .... трябва да спрете хора да слушате недоразумения като Танасе, Ристю ......и натовски долни подлоги.......

 33. 33 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Доколкото разбирам от статията, позицията на България е - зелените неща са куул, ама са скъпи.
  Да така е. Мисленето за 20-30-50 години напред никога не ни се е отдавало. Мандата на политиците е кратък. На кой му пука за след това.

 34. 34 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#30] от "The Polite Moose":
  Къде бе, човек, Канада не е малка , Отава, Торонто кажи поне едно място.

 35. 35 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 773 Любопитно

  .... ядрената енергия категорично е зелена .....и само в болните мозъци на ДБ-ейци и изтрещяли натовски Пасита не е такава .... трябва да спрете хора да слушате недоразумения като Танасе, Ристю ......и натовски долни подлоги.......
  —цитат от коментар 32 на MPetr


  Чакай сега. Никъде не енаписано, че ядрената енергия е само руска. Любопитно ми е ти лично, за или против си изграждане на ядрени мощности със западни технологии ?

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  """""България поиска ядрената енергия да е зелена """"" ............ а да питам трудничко ли ви е нищожества да кажете ясно """"'България обяви че ядрената енергия е зелена за нея""""" както направи Франция примерно ...... Трудничко ли ви е подлоги?

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Как да обясниш на зелени и умнокрасивци, че на нов етап се преминава, когато си готов. Така е било в цялата история на човечеството, не можеш да прескачаш току така. Дори и само затова, че Илън Мъск е литнал 5-10-15 км. над земната повърхност или дори малко повече. Та човек не е готов да премине към електроенергия за гориво на автомобилите, просто технологията не е достатъчно добра още, няма и достатъчно ток при такова положение. Същото е и при зелената енергия. Да, по-щадяща е природата, но ефективността и е ниска, доста скъпо ни излиза и най-важното - сезонна е или зависи от ветровете. България няма кой знае какви шансове с такава енергия, да избегне режимите на тока. Значи не може да спреш топлоцентралите, да не ти дават да строиш АЕЦ и в същото време да няма разумна алтернатива. Това е просто самоубийство. И докато фрау Урсула има мъж милиардер, а Германия е доста богата и могат да си позволят да я стрижат с луксозни закони, в България не е така.
  Кирчо и Кокорчо ще го разберат съвсем скоро.
  Та ние дори не знаем каква цена ще ни даде Топлофикация за отоплителния сезон след нова година, с каква цена ще ни е тока другия месец. Прогнозите са за още немалко нагоре. А и няма да изплашите Путин, ако не му купувате природния газ, все някъде ще го купят, не всички са вече във 22-ри век като ЕС...

 38. 38 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  До коментар [#30] от "The Polite Moose":Къде бе, човек, Канада не е малка , Отава, Торонто кажи поне едно място.
  —цитат от коментар 34 на .


  Абе човек, ти за търсачка чувал ли си ?
  Съвсем любезно публикувах заглавието на статията

  OPG chooses BWRX-300 SMR for Darlington new build

  Текстът е на английски, ако го цитирам ще си получа бан.
  Потърси го, ще го намериш !!
  То бива мързел, ма чак пък толкоз !!

 39. 39 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#38] от "The Polite Moose":

  Аз английски знам, само че за такъв дзвер не знам да се строи някъде. Иначе има към 73 проекта като него де.

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#35] от "pafaka22":

  =====Любопитно ми е ти лично, за или против си изграждане на ядрени мощности със западни технологии ?====== Категорично съм "ЗА" !!!! стига да са доказани с времето !...... а не стартъпи на световно неизвестни американски проксита ...... на който им трябва "първи път"......

 41. 41 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Само руската радиация е лоша. Американската е здравословна, демократична, нежно гали ДНК-то.

 42. 42 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  единичен модулен реактор може да бъде построен за 24-36 МЕСЕЦА
  С години по-бързо от какъвто и да е АЕЦ.
  Заема приблизително 10% от площта на АЕЦ и значително намалява риска и цената на строежа

  Единичен модулен реактор може да произведе около 300 МВч и може да спести до 2 мегатона карбон диоксид за година.

  от статията за ММР в Канада.

 43. 43 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  До коментар [#39] от ".":

  Ето ти два линка, чети...

  shorturl.at/tzGQR
  shorturl.at/bpGS9

  Ай, няма нужда да ми благодариш.

 44. 44 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oleg Iliev":Някакви основания за това желание ? 20тина хиляди години съхраняване на опасни отпадъци, изобщо не се връзва със 'зелена' идея.
  —цитат от коментар 5 на The Polite Moose


  Утилизирането на отработеното ядрено гориво е цяла индустрия, базирана на сериозна наука. Включва съхраняване при специални условия за около 50 години на високотоксичните отпадъци, с последващо разполагане в подземни хранилища за дългосрочно съхранение. Ето линк с повече информация.
  https://world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-wastes/radioactive-waste-management.aspx

  Естествено, има рискове. За момента обаче тези рискове са по-ниски от риска човек да загине при самолетна или автомобилна катастрофа. А ние продължаваме да караме коли и да летим (поне докато Гретето позволява :) )

  Също така е естествено че привържениците на ядрената енергетика може би подценяват рисковете, докато противницит еги преувеличават. Ако имаме достатъчно други алтернативи, ще се съглася че няма нужда от АЕЦ. Но тази година вятъра в северна Германия беше по-слаб от предни години, което веднага се отрази на добива на електроенергия. Така че сега да затворим всички АЕЦи ТЕЦ може да се окаже неразумно, да не се наложи всички дружно да духаме перките ако вятъра спре за по-дълго.

 45. 45 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#44] от "Oleg Iliev":

  Около Нови Хан има хранилище за ядрени отпадъци. Построено е нейде 60те години, по спомени.
  Ще си купите ли къща в района, след като знаете това ?
  Ще ядете ли каквото и да е пораснало в земята от района ?

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Весело

  националните цени на електроенергията може да обезкуражи търговията с електроенергия между страните и да подкопае стимулите за изграждане на повече евтини възобновяеми източници.
  _______________
  Самата философия на евролиберастите издихнали се до висок чиновнически пост е: нищо да не е евтино за простолюдието, като корпорациите от енергийния и продоволствен картел да получават субсидии за да продават скъпо на работещите бедни и социално слабите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Ако бъде построен нов АЕЦ, или старият или новият трябва да работа през половината от времето. В България в часовете с нисък товар, консумацията често пада под 3000МВт. Реакторите не са пернишки печки да им метнеш цепеници па да ги засилиш. Регулирането е бавно и ниско ефективно. На България и трябва още един голям ПАВЕЦ, не друго. Швейцария например купува евтин ток през нощта от Франция и през деня в часовете пик и го продава доста по-скъпо.

 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#45] от "The Polite Moose":

  ========Ще си купите ли къща в района, след като знаете това ?
  Ще ядете ли каквото и да е пораснало в земята от района ?=======любима тема ми е тази колега ...... и Хасково и Димитровград и т.н.......водата с уран и алфа активност и бира Астика и т.н .........как стоят нещата? Ще си купите ли къща в района, след като знаете това ?
  Ще ядете ли каквото и да е пораснало в земята...... а хората как живеят там и дали с АЕЦ е свързано или с нещо друго ?.......????????????

 49. 49 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#43] от "The Polite Moose":

  Е пише че лиценза им изтича през 2022г. та щели да строят уж. Впрочем това езеро вече са го прецакали с аварията на атомната централа в Торонто, рибите викат да не се ядат. Лових риба там, и ме предупредиха...
  https://www.nationalobserver.com/2021/04/07/news/ontario-nuclear-plant-risk-fukushima-accident-clean-air-alliance

 50. 50 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#48] от "MPetr":

  Е, то това в Хасково живот ли е ?

  Шегувам се, разбира се.
  Радиацията от естествената уранова руда, няма нищо общо с преработено ядрено гориво. Все едно да сравнявате разрушителната мощ на г-н Румен Гечев и Виденовото правитеслтво с пръчка от солети.

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Polite Moose":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Проектът за АЕЦ Белене ще струва поне 10 милиарда евро според оценките на западни специалисти!И такива мощности по света се строят с държавни гаранции за изкупни цени- т.е. рязко ще се увеличи дълговото бреме на хазната/ данъкоплатците/, ако това стане факт!

 52. 52 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#45] от "The Polite Moose":

  радиоактивното замърсявне не е някаква магия. може лесно да се измерва, има ли или няма такова... само дето на савецки другари не трябва да се разчита че ще информират народа :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#42] от "The Polite Moose":

  Малките модулни реактори да поне 3 пъти по скъпи на киловат от големите блокове. Стават за производство на ток в средата на нищото, някъде в Мухосранск.

 54. 54 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#42] от "The Polite Moose":Малките модулни реактори да поне 3 пъти по скъпи на киловат от големите блокове. Стават за производство на ток в средата на нищото, някъде в Мухосранск.
  —цитат от коментар 53 на gianni


  Може би. Както казах, лаик съм по темата. Все пак, Канада не смята така.

 55. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#50] от "The Polite Moose":

  Радиацията от естествената уранова руда, няма нищо общо с преработено ядрено гориво.........аха добре ..... , ама въпросите са същите нали? и зърното за хляб май и от там идва една част в микса....... но картографиране на "заразените " масиви няма.... и скоро няма и да има....... само цената на земеделската земя е различна в пъти .......

 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#19] от "The Polite Moose":

  OPG - това като "организирана престъпна групировка" ли да го разбираме?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  До коментар [#19] от "The Polite Moose":OPG - това като "организирана престъпна групировка" ли да го разбираме?
  —цитат от коментар 56 на БМЗ


  Само ако сте фен на ДБ, ИТН или ПППП.
  Другите го разбираме като Оntario Power Generation.

 59. 59 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#44] от "Oleg Iliev":Около Нови Хан има хранилище за ядрени отпадъци. Построено е нейде 60те години, по спомени. Ще си купите ли къща в района, след като знаете това ?Ще ядете ли каквото и да е пораснало в земята от района ?
  —цитат от коментар 45 на The Polite Moose


  Не бих си купил къща никъде без да проуча какво има наоколо, и за съжаление в България има много места където човек не бива да си купува къща. Не само заради ядрени отпадъци, но и заради химически отпадъци, задимяване, и какво ли не още.
  С храната е същата история. Първо проверка. След Чернобил на всеки пазар в Белорусия имаше възможност бързо и безплатно да се провери дали продуктите са радиоактивни. Проверките за нитрати обаче май не са толкова лесни, а проблемът е по-разпространен.
  А сигурно сте обърнали внимание че зоната около Чернобил вече се отваря за туристи. Въпреки че не са минали 100 000 години, и даже и 20 000 не са минали.

 60. 60 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#54] от "The Polite Moose":
  Канада затваря сума ти реактори, изтекъл им е срока. Тоя в Дарлингтън къде пишеш също му изтича срока, ма ще го магерат за повече. Не вярвам да строят такъв малък щото не им върши работа, там гигавати трябват.

 61. 61 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#57:"Манчо"][/quote]

  A plant can be built in 24-36 months – years quicker than any largescale nuclear plant. It is approximately 10% of the size and complexity of a large nuclear project

  https://www.nucnet.org/news/opg-chooses-geh-as-technology-partner-for-first-smr-at-darlington-12-4-2021

  Просто преведох един пасаж. Можете да обвините канадците/сайта в лъжа, ако пожелаете.

 62. 62 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#54] от "The Polite Moose":Канада затваря сума ти реактори, изтекъл им е срока. Тоя в Дарлингтън къде пишеш също му изтича срока, ма ще го магерат за повече. Не вярвам да строят такъв малък щото не им върши работа, там гигавати трябват.
  —цитат от коментар 60 на .


  Е, затова в статията се спомена за мрежа от ММР.

 63. 63 Профил на uka211088453
  uka211088453
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Какви хубави зелени дръвчета на снимката.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  "обявяването на ядрената енергия като чиста"
  А ядрените отпадъци са супер чисти. Ние дори нямаме свястно хранилище, една педя територия сме, с най-много онкологични заболявания сме в Европа. По-добре да купуваме енергия, отколкото да строим втора централа.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#59] от "Oleg Iliev":

  Когато един реактор е работил доста, продуктите от разпада един господ ги знае, цяла гама са. Но основно са газове които до дни са безвредни, и стронции - 14 години, ма тежките елементи не летят. Самият уран-238 който е най голямо количество в горивото не е радиоактивен. Радиоактивнен е изотопа уран -235 но той е по малко. Опасна е не толко радиацията колкото директното поглъщане на радиоактивни елементи, например стронция се отлага в костите и не мърда от там. А самия стронции много го харесват зеленчуците, трябва им за растежа и го засмукват. И от там - в човека.

 68. 68 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Еврокомисията е предложила 49% от енергията за отопление о охлаждане на сградите до 2030 г. да идва от възобновяеми източници, което да става чрез пряка електрификация, от възобновяема топлинна енергия или чрез централно отопление от чисти енергоизточници, като отпадна топлина и студ от промишлени дейности. За да постигнат това властите трябва всяка година да модернизират части от сградите и техните инсталации."


  Има ли някой който да разбира тези изречения? Едно число и куп общи приказки, все едно са писани от зелен глупендер. Маде ин ЕУ.

 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#62] от "The Polite Moose":

  Канада е голяма страна, там при ескимосите по северните територии може да им трябва нещо такова, възможно е да пробват такъв. Но за Онтарио е просто капка. Впрочем те зелен ток от Квебек имат бол, Квебек и в САЩ изнасят огромни количества, ма нали са всеки сам за себе си.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#70] от "Манчо":

  Според мен, просто правите пренос на личностните си проблеми върху непознати хора.

  Както вече многократно споменах, аз съм лаик. Вие може да сте завършили и ядрена физика в центъра на Галактиката, все тая.
  Ако желаете просто да се заяждате, няма да ви се получи. Не сте в състояние да ме обидите.
  Така или иначе, темата за мен е интересна в много аспекти.
  Един от тези аспекти е примерно ММР на НАСА, разработван за лунните им бази.
  Звучи като фантастика, звучи като възможност и има всички шансове да не им се получи.
  Да, реакторът им е едва 10 КВч, но както и другите им иновации, в последствие пазара ги разработва максимално и разширява като приложение, ефективност и цена.
  През това време, вие спокойно можете да се упражнявате в това което се чувствате силен.

 72. 72 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Атомната енергия не бива да се политизира, унгарците дадоха пример за това. Орбан каза - нека експертите да решат, политиците да не се месят. Ма като ги знам нашите "експерти"... Пашк-2 го строят руснаците, и то с много сериозно унгарско участие и с руски пари заем. И отделно и специалисти и наука ще развие там, а като ти докарат модулни малки реактори къде са 2-3 пъти по скъпи даже и болтове ще викаш сервиза от завода производител.
  https://www.youtube.com/watch?v=4xfK24RjqXk
  https://www.youtube.com/watch?v=mcv4vry73JM

 73. 73 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Близките 50г. ядрената енергия ще е безалтернативна, особено ако искаме да минем масово на електромобили и затворим централите на кюмюр.

  Итер се бави, а може и да не бъде успешен, при всички случаи дори при успех прототип на промишлен ТЯ реактор ще е готов не по-рано 2060-2070.

 74. 74 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Напред науката е слънце!

 75. 75 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 35 Весело

  Не знам с какво се друсат нашите, но ядрената енергия е и най-мръсна и най-скъпа!
  —цитат от коментар 13 на Viva la Evolution


  Друсат се с комисионни.

 76. 76 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#57:"Манчо"]
  —цитат от коментар 61 на The Polite Moose
  A plant can be built in 24-36 months – years quicker than any largescale nuclear plant. It is approximately 10% of the size and complexity of a large nuclear projecthttps://www.nucnet.org/news/opg-chooses-geh-as-technology-partner-for-first-smr-at-darlington-12-4-2021 Просто преведох един пасаж. Можете да обвините канадците/сайта в лъжа, ако пожелаете.[/quote]

  Французите също обявиха че ще строят от малките реактори. За мен въпроса не е големи или малки, а да се признаят АЕЦ за зелена енергетика. А дали големи или малки, трябва първо експертите да обсъдят какво пасва по-добре на конкретната страна, икономистите да оценят разходите (явно ще трябва да се отчетат и вече направените инвестиции), и накрая политиците да решат какво има смисъл да се строи, ако трябват нови мощности. Но важно е и да не ни глобяват за съществуващите АЕЦ.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#73] от "olimpipanov":

  Термоядреният реактор, къде слива деутерий и тритий е около 100 пъти по радиоактивен от атомният разпад. То един от проблемите е как да защитят метала.
  Другото е че енергията от синтеза е само 4 и половина пъти повече. Разбира се трябва и синтеза да се работи, но да чакаш чудо от него скоро не става.
  Сега има и много предимства на за сега е много скъпо дори и всичко да е ок.
  Има затворен цикъл на разпада който е най ефектно и близо. АЕЦове на топлинни и бързи неутрони наработват горива един за друг..

 79. 79 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  България поиска ядрената енергия да е зелена и отстъпки за санирането на сградите

  Е как Борисов просто го правеше?

  А промяната търси извинение

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 80. 80 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#76] от "Oleg Iliev":

  Малките реактори имат предимство за Чукотка примерно но не и за нас. Те са удобни за производителя - може да ги бълва на конвеир. Но , първо, реактор на топлинни неутрони под 100МВт е с много ниско КПД, второ цената ще е в пъти по висока, и то не толко за да купиш модулите а и за монтажа, охраната, горивото, подръжката. Тия от завода като ти го дадат какво ще го правиш? Кой ще носи гаранцията? Индийците примерно искат ако се случи авария производителя да заплати всичко. А тия с модулите ще ти го тропнат всичко на теб или ще си плащаш и за един болт да дойде сервиз да го сменят . Защото лицензиран сервиз трябва.

 81. 81 Профил на nnedkov
  nnedkov
  Рейтинг: 261 Неутрално
 82. 82 Профил на biz58591165
  biz58591165
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#47] от "gianni":

  ПАВЕЦ Чаира може да си утрои капацитета и сумата за разширението му е повече от поносима.
  Обаче ние нямаме много от къде да внасяме евтина енергия. Неслучайно и в Румъния планират АЕЦ, и в Турция. И Гърция, и Македония и Сърбия не са много добре обезпечени, и ще става по-зле с натиска върху въглищните централи. А газта както беше евтина тази година престана да е евтина. И то по изключително лош начин престана. И цената на енергията на свободния пазар в региона се качи няколко пъти

 83. 83 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  ...АЕЦ трябва да принадлежат към зелените източници. Браво на нашите.
  —цитат от коментар 4 на Oleg Iliev


  Така е!
  Районът на Чернобил е особено красив и зелен!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 84. 84 Профил на avp35646651
  avp35646651
  Рейтинг: 76 Неутрално

  В Белене следва да има или АЕЦ, или трудово-превъзпитателен лагер. Ако атомната централа не се изгради, то да бъдат издирени всички отговорни за пропуснатия шанс България да има още една печатница за пари и сигурен източник на енергия, и да бъдат въдворени там за по 10-15 години. Включително да се издирят по стари публикации и всички онези пишман-експерти и псевдодесни политици, които поради зависимост от Америка обясняваха всеки ден с пяна на уста, че Белене е ненужен проект, че цената на тока от него ще е неконкурентна на зеления, че ще има излишък от енергия на свободния европейски пазар и пр. целенасочени манипулации. Къде са медиите да ги издирят сега и да им търсят отговорност за словоблудствата?

 85. 85 Профил на avp35646651
  avp35646651
  Рейтинг: 76 Неутрално

  А иначе по същество, България не се нуждае от газови централи, ако ще обявяват атомните за зелени. Затова следва да настояваме само за ядрената енергия. Докато затворим ТЕЦ-овете на кюмур, ще сме завършили Белене и новия блок на Козлодуй.

 86. 86 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Polite Moose":

  идеята е да се вложат колективни усилия и ресурси в нови технологии за безопасното разграждане на въпросните отпадъци.

 87. 87 Профил на vpt
  vpt
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#78] от ".":

  Термоядрения синтез въобще не е 100 пъти по-радиоактивен. Трития е радиоактивен, со се използва в малки количества, а и е с много по-малко време на разпад. Да, има проблем с материалите на реактора заради бързите неутрино, но материалната наука напредва бързо, а също и изследванията за високотемпературни свръхпроводници. Иначе синтезните реактори са много, ама много по-безопасни защото при тях няма верижни реакции.

 88. 88 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Французите също обявиха че ще строят от малките реактори.
  —цитат от коментар 76 на Oleg Iliev


  Само, дето не четете до края. Макрон заяви, че ще отпусне около един милиард евро за разработка на малки реактора, но заяви, че те са за само за износ. Те са конкурентно способни в места с пълна липса на енергийни мошности, тъй като са в пъти по-скъпи на киловат. Освен това степента на обогатеност на урана е доста по-голяма.

 89. 89 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  "отстъпки за санирането на сградите"

  Ехехехе,в плана за възстановяване ГЕРБ бяха заложили безплатно саниране на сгради, обаче новите умници го премахнаха!!! Сега ревът за отстъпки!?!?!?
  Артисти от Балшой театър!!!

 90. 90 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Ядрената енергия наистина е зелена и това се вижда в Чернобил, където днес градът и околностите му са обрасли с гори, пълни с животински видове, които се размножават на воля. Та ако някой иска Белене и околностите му да станат джунгла може да продължи да иска такива зелени енергии.

 91. 91 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#87] от "vpt":
  Ти да си чувал за неутронната бомба? Тя е синтез, не разпад...

 92. 92 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#87] от "vpt":

  Аз нямам нищо против синтеза, но и синтеза и разпада са неделими нещо. Идеята е освобождаване ядрената енергия на свързване в ядрото на атома. Просто при по тежките от желязо енергия получаваме от разпада, а при по леките от желязо - от синтеза. Но и едните, и другите протичат с радиация в повечето случаи и то тя произлиза точно от излишното неутрино, от каква енергия трябва да се излъчи да се стигне до равновесие и тн. А не дали е синтез или разпад. В случая деутерий тритий се получава много бързо неутрино и излъчва много гама лъчи. С хелии-3 не е така.

 93. 93 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Въпрос на време на гръмне следващата АЕЦ, особено ако е от старите тенджери под налягане. Мат'риала не си прави сметка, че цяла България ще остане за хлебарките.

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Ядрената енергия наистина е зелена и това се вижда в Чернобил, където днес градът и околностите му са обрасли с гори, пълни с животински видове, които се размножават на воля. Та ако някой иска Белене и околностите му да станат джунгла може да продължи да иска такива зелени енергии.
  —цитат от коментар 90 на antonio_vivaldi


  Какви околности? България е една плюнка ... една АЕЦ да светне и сме история!

 95. 95 Профил на AnyD
  AnyD
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Някой май иска нов Чернобил??? И задушаваща прегръдка с мАсква за вечни времена?

 96. 96 Профил на AnyD
  AnyD
  Рейтинг: 67 Любопитно

  "Не знам с какво се друсат нашите, но ядрената енергия е и най-мръсна и най-скъпа!"

  До коментар [#13] от "Viva la Evolution":

  Аз не знам дали те се друсат или някой ги друса, но че са надрусани е факт.

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Дедо Мраз така, идва празника.
  Помисли така: имаме молба.

  "България поиска ядрената енергия да е зелена
  и отстъпки за санирането на сградите"

  Нямаме нужда тук от ядрена, както и да е боядисана.

  Слънцето произвежда и ядрена, защото е компетентно.
  Отдалече излъчва лъчи за човечеството.
  Живота поддържа.
  Живот повелява.

  Колкото до саниране-изолиране срещу Слънчев пек,
  и срещу студ, човечеството откри за елегантни хотели и
  бизнес офис сгради: хитро тъмно остъкляване, преди 50 години.
  И прилага хай-тека.

  Нови технологи позволяват блага "5 в 1".
  Изолиране на всички сгради, странично (юг, изток и запад),
  с фотоволтаични панели.
  Естетично, като елеганти старовремски хотели и офис билдинги, стъклообвити.
  Но: по-добре изолиращи и (новост) енергията улавящи.

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Заложили е термин на заложни къщи и
  хазартни казина за хазартни игри, Галинче.

  Хазартна ОПГ Наложи за чужда сметка "безплатно"
  рушителство саниране на тераси балкони.

  Хазартният герб играч Заю Баю
  санира ли си къщата, чекмеджета, тераси и балкони?

  Да или не?

  До коментар [#89] от "galina georgieva":

  "отстъпки за санирането на сградите"

  Ехехехе,в плана за възстановяване ГЕРБ бяха заложили
  безплатно саниране на сгради

 99. 99 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Организирана група тролове облъчени от Чернобил
  не мисли така.
  Организирана група. Облъчена.

  До коментар [#64] от "Роси":

  "обявяването на ядрената енергия като чиста"
  А ядрените отпадъци са супер чисти.

  Ние дори нямаме свястно хранилище, една педя територия сме, с най-много онкологични заболявания сме в Европа.

  По-добре да купуваме енергия, отколкото да строим втора централа.

 100. 100 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Ядрени и газови централи в България - да, но без БогомилМанчевци, РеменОвчаровци, Ковачки, Доган, Пеевски и тем подобни професионални крадци и измамници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK