Ключово е доверието: Къде е България във ваксинацията между Монголия и Армения

Ключово е доверието: Къде е България във ваксинацията между Монголия и Армения

© European commission (audiovisual service)Нивата на ваксинация срещу COVID-19 в България от появата на ваксините преди година до днес са най-ниски в Европа. И въпреки че вече е получила над 8.2 млн. дози от всички одобрени в ЕС препарати, за почти 12 месеца от началото на ваксинацията срещу коронавируса София никога не успява да скъси дистанцията с останалите държави от ЕС.


Извън картата на Европа обясненията за ниските нива на ваксинация в България я поставят в различен контекст.


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви във вторник свой анализ за ваксинирането срещу COVID-19 сред 36-те държави, в които работи. Банката, която е собственост на ЕС, Европейската инвестиционна банка и 60 държави, предоставя кредити по проекти от Централна Азия и Кавказ, до Централна и Източна Европа и Северна Африка.
България се подрежда на 28-о място след 36-те държави, в които разликите на процента ваксинирано население варират от 9% в Армения до 65% в Литва. Като дял от гражданите си България има по-малко ваксинирани не само от останалите европейски държави, финансирани от ЕБВР, но от и балканските (с изключение на Босна и Херцеговина), а също от Монголия, Мароко, Азербайджан, Казахстан, Тунис, Турция, Русия, Йордания, Ливан и дори от подложената на международни санкции Беларус.


Между 9% в Армения и 65% в Литва - нивата на ваксинация в региона, обслужван от ЕБВР, са по-ниски от средните за Европа.

© European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)

Между 9% в Армения и 65% в Литва - нивата на ваксинация в региона, обслужван от ЕБВР, са по-ниски от средните за Европа.


Зад България по ваксинационно покритие са само Молдова, Босна, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Египет, Киргизстан и Армения.


Доверие и доходи


Според анализа на ЕБВР ключово условие за темпа на ваксинация е доверието в държавните институции и органи. Подкрепата за правителството се превежда в най-висока степен в готовност за ваксинация.

"Хората, които се доверяват на своето правителство, са с около 8% по-склонни да имат положително отношение към ваксинацията", се казва в анализа. Данните не показват особени различия сред привържениците на правителството според пол, ниво на образованост и възраст.

Участниците в проучването са били изрично попитани дали смятат ваксините за безопасни и ефективни. Анализът свързва отговорите на тези въпроси със заявеното доверие на хората в правителството, като се вземат предвид различни индивидуални характеристики, сред които живот в градска зона, пол, статус на заетост, възраст, религия, ниво на образование, доходи и страна на пребиваване, се казва в проучването. За изводите са взети предвид и процентът на смъртност, доходите на глава от населението, демографските фактори, качеството на икономическите институции, ранната наличност на ваксини, мобилността на хората и други фактори.


Икономиките с по-висок доход на глава от населението и с по-добри икономически институции имат по-високи нива на ваксинация, казва ЕБВР. Според изследването това се дължи на по-добрия административен капацитет за провеждане на кампании за ваксинация и по-високите нива на доверие, които обикновено са силно свързани с доходи и институции. Измерването на ефективността на икономическите институции осреднява световните индикатори за управление за контрол на корупцията, върховенство на правото, ефективност на правителството и качеството на законите.


Работен документ на ЕБВР показва, че правителствата са изправени пред предизвикателството да убедят обществеността, че на ваксините може да се има доверие, а ефективността на такава комуникация от своя страна зависи от доверието в самите правителства.


Нивата на ваксинация срещу COVID-19 обикновено са по-високи в икономики, където по-голям дял от населението вярва, че ваксините са безопасни и ефективни. В регионите на ЕБВР разпространението на подобни вярвания е било сравнително ниско и преди пандемията, се посочва в изследването. Подобрение с 10% в отношението към ваксините увеличава процента на ваксинация с около 2 процентни пункта.


Авторите на проучването правят връзка и с нивото на медицинската помощ, като посочват, че държавите с повече ваксинирани имат по-висок брой лекари на глава от населението и са започнали по-рано ваксинациите.


Тези фактори заедно представляват почти 80% от различията в нивата на ваксинация, наблюдавани в повече от 100 икономики. Анализът заключава, че схемите на поведение в 36-те държави, кредитирани от ЕБВР, съответстват на факторите, наблюдавани в други части на света.


Авторите свързват резултатите си със статистиката за смъртните случаи от COVID-19 при започването на настоящата епидемична вълна:


".Докато в развитите икономики в Европа процентът на смъртност остава нисък въпреки нарастването на случаите на COVID-19, в регионите на ЕБВР смъртността и заразяването продължават да се движат в паралелно, се казва в изследването. Проучването на банката показва, че към ноември починалите от коронавирусната инфекция на един милион население са четири пъти по-високи в регионите, финансирани от ЕБВР, отколкото в напреднала Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Неутрално

  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви във вторник свой анализ за ваксинирането срещу COVID-19 сред 36-те държави ...
  ________________________________________________________________________

  Щом наредиха на банките да пропагандират ваксинирането положението е станало трагично!

  ДБ: Време е да спечелим България
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  България никога не се е водела по общата вълна, никога, но за съжаление резистентността на народа ни вече е по-слаба.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Доверието е ключов капитал не само в рамките на кампанията по ваксиниране и справяне с пандемията!
  За съжаление остатъчното доверие в институциите изобщо е критично високо - в ляво от нулата!
  Това е съществена част от отговора на въпроса :"Защо живеем така ПРАСЕШКИ"?!

 5. 5 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник Паликъщов":


  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви във вторник свой анализ за ваксинирането срещу COVID-19 сред 36-те държави ...________________________________________________________________________Щом наредиха на банките да пропагандират ваксинирането положението е станало трагично!
  —цитат от коментар 1 на Полковник Паликъщов


  Всъщност именно банкерите са най - яростните пропагандисти на ваксините . Това е и най - притеснителното .

  https://youtu.be/bWYgkrjRruk 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Мдааа... Както казваше един бивш Премиер - "Вервайте ми"!
  А пък аз съм един такъв неверник...
  Не приемам нищо на доверие и туйто!

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Българите и арменците са едни от най старите народи по света. Дали са много на цивилизацията -едните първи са въвели християнството като държавна религия (нищо, че сега лоши хора викат, че не били баш християни) а другите дали писменост на някои славяни. Общото е, че и двата народа са много умни и на двата народ все чужди сили и дълбокото минало им виновни за настоящето.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Нормално е - българинът е консервативен и предпазлив човек и предпочита да се ваксинира посмъртно, за да не рискува излишно с ваксините.

 9. 9 Профил на
  Рейтинг: 428 Неутрално

  България е само географски част от Европа и за пореден, многократен път доказа, че е ориенталска държава. Браво, браво!

 10. 10 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ми то...
  Ний сме си оттам!

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Любопитно

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Такова животно нема, нали?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  В рамките на ЕС България е на последно място по ваксиниране на населението, но поне в рамките на Европа не сме на последно място.... Молдова, Украйна, БиХ са зад нас, а на последно място е Армения.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Ами то някои хора се довериха, че като си сложат две дози и ще са със "завършен ваксинационен курс" и ще са направо свободен елит. Само ще се подсмихват как останалите още са с маски, тестове и карантини.

  Доверието в един момент трябва да се оправдае или да се снеме, защото като те излъжат един път - срам за теб, като излъжат два пъти - срам за мен.

 14. 14 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Монголия 601 умрели на 1 000 000
  Армения 2589 умрели на 1 000 000
  България 4179 умрели на 1 000 000

  Следователно не ваксините са ни проблема.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":Такова животно нема, нали?
  —цитат от коментар 11 на Незнайко в Слънчевия град


  Е па нема!
  Например, по мейла редовно получавам съобщения, как съм спечелил големи суми пари от томболи в които не съм участвал, ама аз не им вярвам бе!
  Такъв съм си неверник по манталитет.

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  България дава засега достоен отпор на глобалния фашизъм!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Тя е там по повечето показатели.

 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Интелектуално ниво на огромна част от нацията: между пигмеите и неандерталците

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Ключова е простотията. Няма по прост народ от българите. Доказано. От факта че сме на първо място по смъртност в света.
  —цитат от коментар 2 на blondofil


  Простите народни рядко оцеляват повече от няколко века!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#16] от "virtual brain":

  Кога ще дават АБПФК апартаменти на антивяксърите?

 21. 21 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Пилците се броят наесен. А кой как се е справил с пандемията, ще преценим, когато тя свърши.

  Това, че в подобни класации сме последни по стаден инстинкт, на този етап само ме радва и искрено с надявам, че от 25%-те процента набодени има поне 2-3 процентни пунка, които са фиктивни.
  Още повече се надявам, че докато бустерирането набере скорост тук, Съпротивата в другите държави ще е започнала революцията.

  Смърт за световния ковидизъм!
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Монголия 601 умрели на 1 000 000Армения 2589 умрели на 1 000 000България 4179 умрели на 1 000 000Следователно не ваксините са ни проблема.
  —цитат от коментар 14 на Dimitar Mogilarov


  Едно време такава статисика даже и не пускаха и децата в грипна ваканция ама сега е някак либерално живота да не е нормален и да се дават милиарди за ваксиниране!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 351 Весело

  Проблемът е, че все още разглеждате ситуацията през призмата на някаква логика и наука, а това е силно погрешно... България не става, точка. Имате работа с масово прост, неук и озлобен народ. Той не се поддава на информационни кампании и разяснение... а идеите на всички са все в тази посока. Ще им обясним, ще ги информираме а-у. Не става! За да се ваксинира по-голяма част от населението трябва: 1. ваксините да станат платени 2. да можеш да се доредиш за ваксиниране само с връзки!

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  България никога не се е водела по общата вълна, никога, но за съжаление резистентността на народа ни вече е по-слаба.
  —цитат от коментар 3 на Тsonkooo


  Става въпрос за вирус за който не върви разследване как се е появил! По-добре е болниците да се мобилизират и хората да го изкарат, защото новите варианти заразяват ваксинирани а изкаралите го не! Все пак кой го е шубе да ходи да се ваксинира няма опашки и минава бързо.
  Народа е казал "на сила хубост не става", т'ва във фарма посолството го знаят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#21] от "KERUX":

  Когато Баце обяви първи локдаун на 13.03.21 беше само за месец - вече дори съм забравил колко точно. За свършване се говори от почти две години и не му се вижда края. Няма нищо за радване.

 26. 26 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":
  Не съм много съгласен с тезата ви. И въпросът с писмеността е дискусионен. Така, че по-скромно.

 27. 27 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Интелектуално ниво на огромна част от нацията: между пигмеите и неандерталците
  —цитат от коментар 18 на The Shadow


  Направо да се чуди човек, как само преди някакви си 40 год. , тия пигмеи и неандерталци бяха на 27 място в света по Индекса на човешкото развитие. Е, сега сме около 60- то, но кой ти ги гледа тия работи. Нали има банани и можеш да псуваш властта.

 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 901 Любопитно

  До коментар [#2] от "blondofil":
  Има , има така наречените руснаци .Това че умишлено скриват броя на починалите от Ковид ,не ги прави по умни от нас.
  Но тяхното ,е наказание за пропагандиране на антиваксърството , държавната телевизия Раша тудей усърдно и фанатично рекламира антиваксърите на всякакви езици и по целият свят .Но когато смъртността в самата Русия започна да се измерва с хиляди дневно , сами усетиха плодовете на своята пропаганда.

 29. 29 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Един ден ще остареете и ще осъзнаете, че въпреки всичко България е чудесно място за живеене. Много стари мои приятели се върнаха от чужбина последните две години и казват, че тук се диша с пълни гърди, че имаме свобода, която вече никъде я няма.
  Статии като тази имат за цел да ви убедят да се откажете от всичко хубаво, което имаме. Искат да ви убедят да приемете западните стандарти за джендър-полове, масова наркомания, етно-телерастия, убийства в училища и какви ли не гадости.
  Статията иска да ви убеди и, че медицински проблем може да се решава от банкери и политици. Вие си избирате, дали да им вярвате.

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Не съм много съгласен с тезата ви. И въпросът с писмеността е дискусионен. Така, че по-скромно.
  —цитат от коментар 26 на Hristo Daskalov


  Кое точно е дискусионно?

 31. 31 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  За да има доверие в институциите, те трябва да работят в полза на хората. При нас това го няма, така че - нормално.

  Да се надяваме с евентуалното ново правителство, надеждите, които то носи, обявената предстояща информационна кампания, ваксинацията да получи импулс и нещата да се променят за по-добро не само в това отношение, както споменаха и други колеги.

 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 901 Любопитно

  До коментар [#24] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":"Става въпрос за вирус за който не върви разследване как се е появил! По-добре е болниците да се мобилизират и хората да го изкарат, защото новите варианти заразяват ваксинирани а изкаралите го не!"
  Много мой съседи и колеги преболедуваха по два пъти , някой от тях с месеци не могат да се възстановят .С новият щам ще видим дали ще преболедуват и трети път
  Даже и не говорим колко от тези които ще го "изкарат" след това няма да са сред нас. 33. 33 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник Паликъщов":

  Как пък решихте, че някой им е наредил на банките?
  С такова "късогледо" мислене... сме на това положение в България.
  Световна пандемия, криза не само здравна, но И ИКОНОМИЧЕСКА, а вие си манипулирате, че някой нещо наредил на банките... 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Ключово е да вярвате, че вашето здраве е основната грижа на управляващите.

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dimitar Mogilarov":

  "Следователно не ваксините са ни проблема."

  Следователно НЕ САМО ваксините са ни проблема.

 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#23] от "yp123":

  Първо, не знам дали сме неуки. Доста нормални българчета учат математика, която в САЩ срещат едва на ниво колеж. Все още има повече изисквания за четене и упражнение в сложност.

  Второ относно озлобен - няма как да не е след такъв преход и измамени обещания.

  Трето, вече с просто око се вижда, че гласуваме доверие на някакви експерти, които се издънват вече доказуемо. Като се почне от предсказанията за милиарди починали от вируса и милиони по държавите, мине се през локдауните, които не работят. Като си спомним как на базата на есетата на един ап дивелъпър, Томас Пуейо, въведохме термините локдаун и изправяне на кривата. Не, човекът не е инфекционист или вирусолог, айти е, с идеи и интелект от ранга на ТЕД и други блогове за контраинтуитивно мислене. Умноват, но нахендри човечеството на една голяма грешка.

  И като се вземе предвид, че Бай Дън щеше да сбори пандемията със сто дни маски, че искаше повече "игли в ръце" и че в началото "ваксината не спира вируса" беше конспирация, а после стана ОК да се споменава като престижно мнение, дори с лека насмешка - абе Ганя, ти не разбра ли, ваксината не пази от заразяване. Айде сега се ваксинирай да пазиш обществото.

  Изобщо на кого и на какво да имаш доверие? Тия хора са некомпетентни, виждат, че грешат и нарочно натискат още повече, щото ако кажат сбъркахме, ще има катран, пера, улична лампа и въже...

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Разстроено

  България дава засега достоен отпор на глобалния фашизъм!
  —цитат от коментар 16 на virtual brain


  Като заема "престижното" второ място в света по брой починали на един милиона население! Браво!

 38. 38 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Току що съобщиха че ваксините са ефективни срещу новия вариянт на ковид така че спокойно можете да се ваксинирате.

 39. 39 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#31] от "Активист":

  Така ли да работят институциите?
  Преди да сложите минус, помислете: Нали това са напредничавите, прогресивни страни за пример''!

  https://youtu.be/uZqtI9Pz7aQ

 40. 40 Профил на
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#29] от "4u4o":

  Какви западни ценности те гонят при положение, че Турция, Русия, половината арабски страни и всякакви други източни сатрапии имат вече по-голям процент на ваксинирани? Антиваксърите наистина сте много, много объркано племе.

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#24] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":"Става въпрос за вирус за който не върви разследване как се е появил! По-добре е болниците да се мобилизират и хората да го изкарат, защото новите варианти заразяват ваксинирани а изкаралите го не!"Много мой съседи и колеги преболедуваха по два пъти , някой от тях с месеци не могат да се възстановят .С новият щам ще видим дали ще преболедуват и трети път Даже и не говорим колко от тези които ще го "изкарат" след това няма да са сред нас.
  —цитат от коментар 32 на lout66


  Е кой го е страх да се ваксинира де?! Ама защо трябва да е насилствено?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#21] от "KERUX":

  "Това, че в подобни класации сме последни по стаден инстинкт, на този етап само ме радва"

  Странна радост! Радвате се, че сме на "престижното" второ място в света по брой починали на един милиона население! Браво! Радвайте се!

 43. 43 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 911 Весело

  "Къде е България във ваксинацията между Монголия и Армения"
  ---------------------------------------------------------------------------------------
  Ами те почти всички са между Монголия и Армения !!!

 44. 44 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За да има доверие в институциите, те трябва да работят в полза на хората. При нас това го няма, така че - нормално.Да се надяваме с евентуалното ново правителство, надеждите, които то носи, обявената предстояща информационна кампания, ваксинацията да получи импулс и нещата да се променят за по-добро не само в това отношение, както споменаха и други колеги.
  —цитат от коментар 31 на Активист


  Ваксинацията би получила импулс само тогава, когато ваксините започнат да предотвратяват заболяването. Всички виждат, какво се случва във ваксинираната западна Европа. Всички чуха, че Омикрон беше внесен в Еропа и Израел от ваксинирани тарикати. Как тогава да имаш доверие?
  А от информационна кампания наистина има зверска нужда. Някой най-накрая трябва да обясни, какво да правят хората, когато се разболеят. А не като Муфтаджийски да им казва, чакайте да получите задух и тогава звънете на Бърза помощ.

 45. 45 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Току що съобщиха че ваксините са ефективни срещу новия вариянт на ковид така че спокойно можете да се ваксинирате.
  —цитат от коментар 38 на svv03688321


  Ама оня ден пък казаха, че на файзър ще им бъдат необходими около 100 дни да направят ваксина и срещу Омикрон, т.е. със сегашната няма да стане, та на кого да вярваме сега. Не е хубаво вярата да се сменя през ден- два.

 46. 46 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Ако доверието беше ключово, в парламента щяха да са първите да покажат пример а те, дори отхвърлят сертификата... Е после как да има доверие?? На кой да вярвам на Ива Николова или на моите министри?

 47. 47 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Ключово е доверието: Къде е България във ваксинацията между Монголия и Армения

  Къде е?

  Ми то е ясно

  В Кацата

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 48. 48 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Интересно, че цяла банка (и то каква) е възлъжила толкова сериозно проучване, но в горния текст май не е изведен очевидният отговор, който е верен, поне за България: За 30 години се научихме, че здравеопазването у нас е преди всичко търговия. Уж трябва да е грижа, но постоянно виждаме, че медиците пряват, това, което непременно им носи повече пари. Затова вярваме, че и при актуалните ковид-ваксини не е по-различно. И май не е далече от истината - цялата тази изкуствена конструкция със зелените сертификати нон-стоп ни убеждава, че целта им е да карат хората принудително да се ваксинират. Ако на първо мядто беше наистина грижата за здравето, нещата около сертификатите, в тази връзка - и около ваксинациите, щяха да изглеждат по коренно различен начин...
  Много пари и политика прозират зад тях и хората го усещат - това е най-основната причина тук да е така.

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Не е въпрос на доверие или вяра! Вярата е за църквата...
  Проблемът е в това, че т.н. здравни власти не могат или не искат да дадат ясни отговори на доста елементарни въпроси. Ето прост пример:
  Въпрос: с каква цел се забранява на неваксинирани и без тест да посещават кръчми, а на неваксинирани, но тествани се разрешава?
  Аз не намирам разумен отговор, а вие?

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#36] от "lil_alex":
  "Първо, не знам дали сме неуки"
  "Трето, вече с просто око се вижда, че гласуваме доверие на някакви експерти, които се издънват вече доказуемо. "
  Тези две ваши твърдения не ми се връзват - от една страна не сте неуки, от друга страна гласувате доверие на явно неуки ... Как става тази работа многото учен народ да си избира неуки експерти?
  Настроение -ошашавено.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Весело

  До коментар [#7] от "DDR":

  Аа, значи шумерите са били българи, а християнството сме го предали в една интересна посока :-). А за арменците пък да не говорим, когато Ноевият ковчег пристигнал на Арарат и Ной и животните излезли на суша, дотичали арменските деца и викали : "Вах, вах, циркът дойде!" :-)
  Шегите настрани, но поне да ни бяха поставили между Литва и Египет. Египет е стара цивилизация, а Литва е последната държава сред славяните приела християнството чак в 14-ти век.

 52. 52 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR":

  Има огромна разлика между умен човек, който трябва да се справя с реалния свят и експерт, поел по сладка академична пътечка. Вторият е научил правилните формули и изказвания, недосегаем е и може да каже каквото си иска, дори да не пасва на реалността. Той знае, че докато се разбере каква е работата, вече ще е късно, а той ще се извини пак с някаква формула.

 53. 53 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#29] от "4u4o":

  Ма невероятно място е, България... Достатъчно е да обиколиш две-три ПО-БЕДНИ от България държави, за да види човек, колко точно е провалена нашата страна. Не с по-богатите, с малко по-бедните да се сравним. Мизерията се е настанила в умовете и душите на хората и няма надежда.

  За да има доверие в институциите, те трябва да работят в полза на хората. При нас това го няма, така че - нормално.Да се надяваме с евентуалното ново правителство, надеждите, които то носи, обявената предстояща информационна кампания, ваксинацията да получи импулс и нещата да се променят за по-добро не само в това отношение, както споменаха и други колеги.
  —цитат от коментар 31 на Активист


  Абсолютен факт... Положението, в което сме днес е в следствие на десетилетия разруха на институциите и умишлено опростачаване на населението. Информационната кампания, обаче, ще има точно нулев ефект в момента!

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#52] от "lil_alex":

  Умният човек, дето се справя в реалният свят, защо не си избира умни като него представители? А експертите, нали произлизат от същите умни хора?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Току що съобщиха че ваксините са ефективни срещу новия вариянт на ковид така че спокойно можете да се ваксинирате.
  —цитат от коментар 38 на svv03688321

  Ей сега, само да си обуя и другия чорап.
  В заглавието има много точна думичка. Доверие. Е, изгубихте го тотално . В поне 40% от населението на планетата. Защото Урсула мяучи в медиите, че САМО 44% от световната популация били наваксани. И тя се наема със задачката до пролетта следващата година да качи % на 70. Да се смее ли човек, да реве ли.....
  Много здраве на съпруга и, тясно свързан с Бионтех.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 56. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Как може да се напише цяла статия за това колко е нисък процента на ваксинираните в България, без нито веднъж да се спомене конкретно колко е този процент?!?

  Има за други страни процентите, минимален и максимален процент за цяла Европа, но точно в България какъв е процента не се споменава нито веднъж.

 57. 57 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#38] от "svv03688321":

  Кога излезе вариантът, кога го секвенираха, кога решиха, че ваксините са ефективни...горе-долу за времето за написване на едно пиар съобщение.

  Интересно в тази пандемия как информацията се движи с абс. различна скорост. Ако нещо "се знае", никой не рови и не закача за по-качествени доказателства. За някои неща обаче - бавене с месеци, клинични изследвания на стари лекарства, цензура, дори да се извадят валидни данни, им се намира кусур. Други неща обаче от днес за утре са ясна и общоприета истина и не може никой да мъцне срещу тях.

 58. 58 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  Защото дори умният човек става жертва на измамници, а има достатъчно остап-бендери, завзели и академични среди, и медии.

 59. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#51] от "daskal1":
  Арменските деца хубаво са виксли въх, въх, ама мечкарят е бил българин 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#58] от "lil_alex":

  Е хубаво де, искаш да кажеш, че в Бг измамниците са повече от умните или че умните са по глупави от измамниците?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Доверието се заслужава. След близо две години мазни лъжи, изкуствена паника и похарчени милиарди, сълзливите призиви за доверие са леко нагли. Това разбраха дори кротките доверчиви западняци, които от доверие сега са хем набодени, хем изолирни, хем изнудвани за още от същото. Вервай ми, докато ти точа парите и ти ограничавам правата - сори, ама вече не върви.

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Весело

  До коментар [#59] от "DDR":

  Искаш да кажеш "български гражданин", нали? Защото тези с мечките са дошли по-късно към Балканите :-)

 63. 63 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#60] от "DDR":

  Искам да кажа, че в БГ все още имаме комън сенс, но още нямаме визия и способности да отличаваме мазни вносни измамници и дори не виждаме на какво ниво работят някои системи и как им е супер лесно и да командват тук, и да дърпат килимчето финансово.

  Както казах, самият факт как лесно всички попиха "изправянето на кривата", което досега никога не е било официална наука и политика, а е идея от ранга на ТЕД, говори за природата на комуникацията около пандемията.

 64. 64 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1168 Весело

  Овцете следват овчаря, защото му имат ключово доверие.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#63] от "lil_alex":
  След като както сама казваш "още нямаме визия и способности да отличаваме мазни вносни измамници и дори не виждаме на какво ниво работят някои системи и как им е супер лесно и да командват тук, и да дърпат килимчето" за какъв умно и начетено население става дума? Явно масово явление е липсата на критично мислене, невъзможността да се осмисли писан текст и да се отдели обещано от реалност.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 66. 66 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Глупости на търкалета. Както обикновено истината е малко по-различна. Хората не се ваксинират, защото виждат корупционното налагане на определени ваксини и недемократичното ограничаване на правата за посещения на обществени места.
  На всеки е ясно - парите не остават в София, както и не отиват в Кемниц, Лайпциг или Дрезден, а отиват в Майнц. По този начин се крадат обществени средства. Както се и се крадат, чрез рекламиране на ваксинацията с Бионтех Файзер в "правилните" медии. А фактите са простички. Фактите са, че се отстрани един конкурент производител на ваксини от европейския пазар (Астра Зенека), другите са маргинални (Джонсън и Джонсън, Модерна). А най-сериозният конкурент (Спутник V) изобщо не е допуснат до пазара, като се използват от административни оправдания от вида "не била достатъчно сигурна, защото нямало достатъчно изследвания", нищо че са ваксинирани вече поне 50 милиона пациента, до очевадни глупости като "ваксината - геополитическо оръжие на Путин". Достатъчно е да се погледне само ваксинационната кампания в Унгария и да се сравни с нашата. Там най-популярна ваксина е също като у нас - Бионтех Файзер, след нея най-предпочитана е Спутник V.

  Въвеждането пък на "зелените сертификати" е същото като борбата срещу тютюнопушенето и въвеждането на забрана за пушене в кафенета, кръчми и барове. От което всеки нормален човек се запитва следното - "Ако е толкова страшна болест, защо ваксинацията не е задължителна? Защото ако не е задължителна, значи може и без нея". Както и "кой печели от тази ваксинация и този тип рекламни кампании"? За цигарите е ясно - печели държавата със събирането на акцизи, затова не забранява производството. А от Covid 19 кой печели? Отговорът е очеваден - печели град Майнц, печели провинция Райнланд-Пфалц, както и печелят олигарсите собственици на BioNTech SE и Pfizer Inc. Държавата пък, не я интересува здравето на населението и, а е загрижена от осигуряването на по-висока заетост на медицинския персонал, както и на погребалните агенции

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 67. 67 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Според анализа на ЕБВР ключово условие за темпа на ваксинация е доверието в държавните институции и органи

  Ммммда
  Имаме повече доверие на докторите ни, и след като те не искат, и ние не искаме.
  След като проблема е здравен, защо да верваме на политици и институции!!!!????
  Или не е здравен !!!!????
  Мда

 68. 68 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Не сте ме разбрали. Изобщо не се радвам на челната смъртност в България през последните 20 години.

  Но се радвам, че народът ни е достатъчно благоразумен, за да не се подведе на пропагандата, че ваксините ще ни върнат свободата. Защото не вирусът ни убива, а политиците.

  Смърт за световния ковидизъм!
 69. 69 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#65] от "DDR":

  O, тоя феномен съм го проследила отдавна. Може да си умен и начетен в един аспект, но да се доверяваш на трикове, за които не си и чувал. Даже обикновено най-съзнателните нации го отнасят сериозно. Това, че си специалист, математик или друго, не те защитава от измамници, напротив. Защото твоят свят е логичен и подреден и дори не може да си представиш, че за други хора нещата работят по съвсем друг начин.

  Дали е провинциалност, закостенялост или друго, не знам, но българинът още е наивен за някои начини на правене на бизнес и политика. Затова и толкова малко пари въртим, защото не знаем как да се лъжем. И все още хората мислят по-скоро реалистично, за конкретни неща, не са тренирани да летят на чак толкова абстрактно ниво.

  На Запад пък са свикнали, че може да си решат нещо, да го подплатят с медии, да ти вкарат думите и идеите в главата и да те накарат да свършиш мръсната работа и да дадеш парите.

  Има огромна пропаст между експерти и елит. Експертите не са тъпи, може да са успешни, но специфичният елитен, абстрактен начин на мислене, за който всичко е инструмент, може да ти дръпне килимчето много сериозно.

 70. 70 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1413 Любопитно

  България дава засега достоен отпор на глобалния фашизъм!
  —цитат от коментар 16 на virtual brain


  Като заема "престижното" второ място в света по брой починали на един милиона население! Браво!
  —цитат от коментар 37 на vassilun


  А преди пЛандемията България кое място заемаше по смъртност и продължителност на живот, дали си спомняте?
  А колко хора умират по света от година и половина насам в следствие на анти ковид репресийте и ковид режимите знаете ли?
  Тези факти и статистики не стигат до пропагадните и овлядяни масови медии, но са стряскащи! И в Западна Европа са стряскащи!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 71. 71 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#23] от "yp123":Първо, не знам дали сме неуки. Доста нормални българчета учат математика, която в САЩ срещат едва на ниво колеж. Все още има повече изисквания за четене и упражнение в сложност..
  —цитат от коментар 36 на lil_alex


  Не бъркайте 5% от най-интелигентната част от населението със средното ниво... средното ниво е потресаващо ниско. Това, че няколко класа от 5 гимназии в България могат да решават диференциални уравнения в 12ти клас, не означава, че останалите са мръднали от нивото за 4ти клас. Не знам какви изисквания за четене има, но в Българските училища никога не е имало изискване за четене с разбиране. Буквално не се случва. Зубрят се едни тъпотии, които са умишлено сложни и претенциозни. Анализи тип "какво е искал да каже автора". И след това идват от PISA дават на детето един текст от 5 изречения и го питат "какво прочете" и "защо еди какво си" и детето е шах и мат...

 72. 72 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Искам да кажа, че в БГ все още имаме комън сенс, но още нямаме визия и способности да отличаваме мазни вносни измамници и дори не виждаме на какво ниво работят някои системи и как им е супер лесно и да командват тук, и да дърпат килимчето финансово.
  —цитат от коментар 63 на lil_alex


  Ама то как да имаме визия и способности да отличаваме мазните, като нямаме никакъв опит с тях все още. Ние си имаме наши, балкански проблеми - местни мутри, корупция от селски тип, неграмотност по всички етажи. За да осъзнаем мащабите на демократско-либерално-ухилената чума ще трябва да им посърбаме попарата, а тази попара почнеш ли я веднъж, няма откачане - младите се увличат по "модата", държавният дълг се помпа и помпа, за да поддържа изрядната фасада на прекрасния нов свят, цензурата плъзва не само по медии, но и в училища, университети и съдилища... Намираме се в параграф 22 и нямаме особено полезен ход. Осъзнаването идва с опита, а този опит е доста болезнен и, поне засега, нито една западна държава реално не е успяла да се откачи от неолибералното безумие в нито едно негово проявление. Било то ковид, религиозен култ към "науката" (представлявана от ужасно скъпи, отдавна превзети от либерализма университети, обучаващи единствено на политкоректни приказки), култ към сексуалността и особено "различната" такава, култ към малцинствата и към всичко, което е "чуждо". Цензура на всички нива, консуматорство на всички нива и т.н. Тези неща тук още ги няма, но ще ги допуснем, точно защото не ги разпознаваме...

 73. 73 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#69] от "lil_alex":

  Тогава защо се подиграваш, че американците били неуки? Както виждаш, неуките американци са световна сила, учените българи ... чакат да паднат визите, та по лесно да ходят при неуките американци. А докато чакат, си избират Крадлив Дедо, Тиквата, Канадецо, Съсела 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 74. 74 Профил на
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#70] от "virtual brain":

  Ами хайде де - каже колко са починали от "анти-ковид репресийте". Точни числа, обаче.

 75. 75 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#69] от "lil_alex":

  Ако си чел приказката "гозба от камъчета", така се прави - идваш с вода и камък, а хората, дето имат продукти за супа, сами идват да оправят нещата. Проблемът е да не те изловят, ако измамиш три села подред по същия начин.

  Повечето пари в света се правят в момента не като се строи нещо, а като се разградят стари структури и вместо тях се въведат монетаризирани отношения. Изобщо - да накараш местните наивници да дадат истинските неща, докато ти извъртиш парите и си затвърдиш позициите.

 76. 76 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Доверие към какво?!Към ваксини с временно разрешително за използване, за които не е завършил експерименталния период?!Тази класация трябва да се разглежда обратно.Българите са на девето място по здрав разум.Гордея се с това!Дано да е така!

 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Разстроено

  До коментар [#75] от "lil_alex":
  Голяма загуба за държавата ще да е, ако не са те наели някъде за експерт по държавотворство.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Весело

  На срещите при президента ниновци (БСП) като първи популисти се интересували единствено от социалната сфера, а костадиновци (Възраждане) искали майка си и баща си.
  Освен спиране на ваксинацията и зеления сертификат Костадинов поискал да му свалят Луната и да му подквасят морето.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#77] от "DDR":

  Хахаха, засега ползвам техниките на ниско ниво, за забавление и без вреда за ползвателя - главно игрички и зарибявки, не социален инженеринг. Но да, принципите са същите. Неслучайно циркът на P. T. Barnum е една от иконите на американската култура. Тук сме скептични към циркаджийски викачи и невероятни обещания. А по отношение на локдауни, ваксини и мерки - то се вижда с просто око и вече дори най-съзнателните почват да стават скептични.

 80. 80 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Ковид фашизмът е пред своя край!

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 81. 81 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#73] от "DDR":

  Неуките американци повечето са дебели, болни, нямат и хиляда долара събрани за спешен случай и не си притежават къщите. Тъпите българи дори при разпад на цивилизацията пак повечето си запазват някои позиции и не озверяват, пазят си базовите неща. С тоя ресурс, който имаме - не е малко това. Има и по-кофти живеещи. То хубаво да си глобална сила, ама това банди да крадат магазини, криза с фентанил и опиоиди, палежи и кофти здраве - не знам дали са умни хора...по-скоро имат екип психопати начело, които като в оня филм с Гордън Геко досега цедиха готови ресурси. Сега да видим какво ще цедят, че почва да свършва...

 82. 82 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Глупости на търкалета. Както обикновено истината е малко по-различна. Хората не се ваксинират, защото виждат корупционното налагане на определени ваксини и недемократичното ограничаване на правата за посещения на обществени места.На всеки е ясно - парите не остават в София, както и не отиват в Кемниц, Лайпциг или Дрезден, а отиват в Майнц. По този начин се крадат обществени средства. Както се и се крадат, чрез рекламиране на ваксинацията с Бионтех Файзер в "правилните" медии. А фактите са простички. Фактите са, че се отстрани един конкурент производител на ваксини от европейския пазар (Астра Зенека), другите са маргинални (Джонсън и Джонсън, Модерна). А най-сериозният конкурент (Спутник V) изобщо не е допуснат до пазара, като се използват от административни оправдания от вида "не била достатъчно сигурна, защото нямало достатъчно изследвания", нищо че са ваксинирани вече поне 50 милиона пациента, до очевадни глупости като "ваксината - геополитическо оръжие на Путин". Достатъчно е да се погледне само ваксинационната кампания в Унгария и да се сравни с нашата. Там най-популярна ваксина е също като у нас - Бионтех Файзер, след нея най-предпочитана е Спутник V. Въвеждането пък на "зелените сертификати" е същото като борбата срещу тютюнопушенето и въвеждането на забрана за пушене в кафенета, кръчми и барове. От което всеки нормален човек се запитва следното - "Ако е толкова страшна болест, защо ваксинацията не е задължителна? Защото ако не е задължителна, значи може и без нея". Както и "кой печели от тази ваксинация и този тип рекламни кампании"? За цигарите е ясно - печели държавата със събирането на акцизи, затова не забранява производството. А от Covid 19 кой печели? Отговорът е очеваден - печели град Майнц, печели провинция Райнланд-Пфалц, както и печелят олигарсите собственици на BioNTech SE и Pfizer Inc. Държавата пък, не я интересува здравето на населението и, а е загрижена от осигуряването на по-висока заетост на медицинския персонал, както и на погребалните агенции
  —цитат от коментар 66 на Günther


  Колко проницателно. Да те подсетя още нещо. От всичко печели някой. Един хляб да си купиш, печелят тези които го продават, произвеждат, както и от съставките на хляба.
  Ти какво? Ако някой печели значи е зло. Ем стой гладен тогава. Вечни философи.

 83. 83 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#72] от "Green Day":

  Някои ги разпознаваме, ама все още повечето са на фаза конкретика, битовизъм и "такова животно нЕма". Някои ще са доволни, поне докато не ги нахендрят така с дългове, че после да си продават бъбреците...

 84. 84 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Интелектуално ниво на огромна част от нацията: между пигмеите и неандерталците
  —цитат от коментар 18 на The Shadow


  Ти докъмто коя фаланга по-ближе седиш - неандерталската, или пигмейската?

 85. 85 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#81] от "lil_alex":
  Защо тогава все мрънкате по форумите, викате че живеете в кочина, територия и 2 000 000 са избегали на запад?

  До коментар [#81] от "lil_alex":
  "С тоя ресурс, който имаме - не е малко това. "

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 86. 86 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник Паликъщов":

  що не пишат как руски антимаскър застрелял няколко човека в пристъп на истерия :)
  dnevnik нещо се напълни с русофили...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 87. 87 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#40] от " ":

  '' по-голям процент на ваксинирани?'' с коя подред доза?!!!

 88. 88 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Ти какво? Ако някой печели значи е зло. Ем стой гладен тогава. Вечни философи.
  —цитат от коментар 82 на petiopit


  Проблемът не е кой печели, а по какъв начин печели. Дали се е наложил на свободния пазар като показва своето конкурентно предимство, или използва "връзки", действа с "корупционни" практики или е въпрос на "обикновен демократичен лобизъм".
  И най-важното - на потребителите натрисва ли им се агресивно непоискана услуга? Защото тук не става дума за здраве, а за агресивно предлагане на само един продукт, на само един (от мен да мине три) производителя.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Българите и арменците са едни от най старите народи по света. Дали са много на цивилизацията -едните първи са въвели християнството като държавна религия (нищо, че сега лоши хора викат, че не били баш християни) а другите дали писменост на някои славяни. Общото е, че и двата народа са много умни и на двата народ все чужди сили и дълбокото минало им виновни за настоящето.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Умни бе, ама мнооого умни.
  Меко казано срамота. Но след като там ни е мястото, в тази елитна компания, защо ни гони мерака да живеем по стандарта на белите страни.

 90. 90 Профил на
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#88] от "Günther":

  Преди да се ваксинираш те питат каква ваксина искаш и доктора въобще не ти се меси. Стига с лъжите.

 91. 91 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "4u4o":Ма невероятно място е, България... Достатъчно е да обиколиш две-три ПО-БЕДНИ от България държави, за да види човек, колко точно е провалена нашата страна. Не с по-богатите, с малко по-бедните да се сравним. Мизерията се е настанила в умовете и душите на хората и няма надежда.
  —цитат от коментар 53 на yp123


  Не мисля така. България е страхотна! Работата ми е такава, че често пътувам в четири държави - Германия, Австрия, Малайзия и Индия. Всички тези бледнеят пред България и българите. Единствено може би в индийците можеш да видиш чиста любов.
  Родината ни е страхотна. Да, наистина има проблеми, кофти пътища, кофти здравеопазване, корупция, но цената е напълно приемлива. Най-малко бих искал да приличаме на германците и австрийците. И политиците им са по-ужасни от нашите. Винаги са били.
  На който не му харесва ...

 92. 92 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 853 Любопитно

  В Европа нивото на ваксинацията е пряко пропорционално на нивото на реалното АйКю на съответната нация. Няма абсолютно НИКАКВА друга зависимост.

 93. 93 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#88:"Günther"][/quote]

  Имаш един чисто здравен проблем. Намесвате някакви антимонополни разсъждения, лобизъм, заговори и какво ли не? Това си е чиста проба празно философстване, за да се оправдава нищо-правенето.

 94. 94 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  много е трудно да се улови мярката - между доверието и лековерието.

 95. 95 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#88] от "Günther":Преди да се ваксинираш те питат каква ваксина искаш и доктора въобще не ти се меси. Стига с лъжите.
  —цитат от коментар 90 на


  Беше тая в периода на зарибяване на пазара. Бустерите са само една марка или съвсем скоро ще станат - макс до март.

 96. 96 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  От тези статистики не знам колко ефект има. Стана ясно преди време, че % хора, които ще се ваксинират в България е малък.

 97. 97 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Ами ГЕРБ договори ваксините, докато бяха на власт имаше опашки, паднаха от власт рекламите за ваксинацията изчезнаха, нали всичко от ГЕРБ е лошо, та и ваксините са лоши, България успя и това да политизира. Е вече сме Бананова Република без банани!

 98. 98 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Но след като там ни е мястото, в тази елитна компания, защо ни гони мерака да живеем по стандарта на белите страни.
  —цитат от коментар 89 на tsvetko_51


  Защото виждаме само фасадата и тя ни харесва - чистота, уреденост, привидно спокойствие. Погледнато по-отблизо, това е един балон. Западна Европа е зависима индустриално от Китай, военно - от Щатите, издръжа огромния тромав и все по-вреден ЕС и всъщност се крепи на постоянни тихи заеми, да не говорим за многомилионното мигранстко население, което къкри под "високия стандарт". Американците имат поне военна мощ, остатъци от истинска икономика и са благословени географски. Европа обаче е практически в кома, просто я държат на системи и се правят, че всичко е тип-топ, докато на някой от истинските големи не му хрумне да ни дръпне шалтера.

 99. 99 Профил на zyzx
  zyzx
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Няма ли грантът за вакс пропаганда да се изчерпи най-сетне! Аман от манипулативни статии!

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  "Зад България по ваксинационно покритие са само Молдова, Босна, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Египет, Киргизстан и Армения."
  Точно там ни е мястото. Язък, че сме в ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK