Великобритания и Чехия пращат военни да помагат на Полша с мигрантите

Великобритания и Чехия пращат военни да помагат на Полша с мигрантите

© Associated PressВеликобритания съобщи в четвъртък, че ще изпрати 140 военни инженери в Полша, за да помогнат в охраната на границата й с Беларус, след като 24 часа по-рано това направи и Чехия. А Естония първа се отзова на поканата за помощ от Варшава.


"Нашият ангажимент към европейската сигурност е непоколебим и ние винаги ще предлагаме подкрепа на нашите съюзници. Тази небойна подкрепа ще подпомогне полските усилия за защита на границата им и ще предаде жизненоважен инженерен опит", каза министърът на отбраната Бен Уолъс.


Военните, които ще бъдат дислоцирани до края на месеца ще останат в Полша до април, съобщава Ройтерс като се позовава на британското военно министерство.
Чешкото правителство в сряда одобри разполагането на до 150 войници в Полша, като предстои изпращането да бъде одобрено и от парламента, след което те ще могат да бъдат разположени в рамките на седмица.


"Полската страна поиска инженерни части в помощ за изпълнение на задачите по изграждане и ремонт на граничните бариери, както и единици за наблюдение на границата с Беларус през деня и през нощта", каза чешкият министър на отбраната Любомир Метнар.


Той каза, че чешките военни няма да имат контакт с мигрантите, които се опитват да преминат нелегално границата, както и че в тяхно разположение ще е и един дрон за наблюдение.


Полша, която поиска съдействие от съюзниците си от ЕС и НАТО, отказва да допусне граничари от европейската агенция за ограна на границите "Фронтекс", които й предложиха съдействие още в началото на кризата през октомври.


Варшава реши да издигне ограда от бодлива тел с височина до 5.5 м по продължение почти на половината от границата си с Беларус, за да се предпази от мигрантите.


Броят на опитите за преминаване в Полша от мигранти, пътуващи през Беларус от Близкия изток или Африка, намаля през последните дни, като полската гранична охрана отчете 51 опита във вторник, пише Ройтерс. Според полските власти около 7 хил. мигранти остават в Беларус.


Междувременно вътрешните министри от ЕС обсъждат в четвъртък новите предложения на Европейската комисия за временно изключване на Полша, Литва и Латвия от изискванията на ЕС за обработка на молбите за убежище на мигрантите.


Новият министър на вътрешните работи на Германия Нанси Файзер определи като нечовешко поведението на беларуския президент Александър Лукашенко, преди министерската среща в Брюксел.


"Той се възползва от страданието на хората, за да играе за местната публика", каза Файзер, добавяйки, че основните права на мигрантите трябва да бъдат зачитани.


"Важно е правните стандарти да се спазват на границата, поради което бих приветствал разполагането на (граничната агенция на ЕС) "Фронтекс" там. Също толкова важно е и хуманитарните организации да имат достъп до мигрантите по всяко време", добави тя.


Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че предложените мерки са в съответствие с Договора за ЕС и основните права, като същевременно дават на Полша и балтийските държави известна свобода на действие. Тя изключи възможността разхлабването на стандартите да се приложи и към други държави, сред които Кипър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK