Европейските лидери заплашиха Русия със санкции заради Украйна

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел заявиха, че ЕС е решен да предприеме нови санкции срещу Русия, ако тя започне действия срещу Украйна

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел заявиха, че ЕС е решен да предприеме нови санкции срещу Русия, ако тя започне действия срещу УкрайнаЛидерите на ЕС заплашиха Русия с нови санкции "с огромни последици и тежка цена", ако тя започне военна агресия срещу Украйна.


"Призоваваме Русия да намали напрежението и да се въздържа от всякакви форми на агресия", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след продължилата до рано тази сутрин лидерска среща в Брюксел.


Без да поръчват на Комисията да предложи нови санкции, европейските президенти и премиери, са били единодушни в готовността си такива да бъдат наложени, каза предедателят на Европейския съвет Шарл Мишел. А Фон дер Лайен добави, че след дискусията за отношенията с Русия през юли, са разработени различни варианти, които могат да бъдат задействани бързо.
Споменаването на възможността от налагането на санкции беше добавена към официалните заключения на срещата след разговора на лидерите. Първоначално в предложението за позиция беше записано само по-общо предупреждение за възможни тежки последици при едностранни действия на Москва. В окончателния текст на европейската позиция се казва още, че има "спешна необходимост Русия да деескалира напрежението, причинено от натрупването на военни сили по границата й с Украйна", както и да намали "агресивната реторика".

"Искаме да сме в добри отношения с Русия, но това в голяма степен зависи от изборите, правени от Москва. Така, че да няма съмнение, ако Русия предприеме действия спрямо Украйна, ЕС ще предприеме санкции с огромна цена", каза Фон дер Лайен.


Президентът Румен Радев, който участва в срещата, потвърди, че е подкрепил общия подход, след като преди разговорите се застъпи за диалог с Кремъл, вместо санкции:


"Ако продължава ескалацията, ако има агресия на Русия, естествено, че ще има съответни нови санкции. Ако няма такива действия, не виждам увеличаване", коментира той след дискусията.


Лидерите предвидиха и такава възможност, но ограничиха вариантите за разговори до т. нар. Нормандски формат, в който Германия, Франция, Русия и Украйна обсъждат прилагането на Минските споразумения - условие за премахване на европейските санкции срещу Кремъл.


Словенският премиер Янез Янша, чиято страна приключва шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС, каза, че страните от ЕС са научили уроците от 2014 г., когато Европа беше изненадана от навлизането на руските военни, които помогнаха за анексирането на Кримския полуостров от Русия:


"Нашите позиции са единни и думите ни бяха ясни. Няма да има повторение на случилото се, когато Русия нахлу в Крим. Този път сме добре подготвени", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK