Пета ваксина срещу COVID-19 е одобрена за употреба в ЕС

Пета ваксина срещу COVID-19 е одобрена за употреба в ЕС

© Associated PressЕвропейският лекарствен регулатор препоръча нова ваксина срещу COVID-19 да бъде разрешена за употреба в ЕС в понеделник. Тя е разработена от американската компания "Новавакс" и за разлика от четирите, които вече се използват, залага на традиционна технология.


Препаратът на "Новавакс" е протеинова или антигенна ваксина. Тя съдържа частици от добит в лабораторни условия вариант на шипчестия протеин на коронавируса, които се разпознават от човешкия организъм като чужд и го карат да произвежда антитела. Ако впоследствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде подготвена да защитава организма от вируса.


Ваксината ще бъде разрешена при хора на 18 и повече години, проправяйки пътя за петата ваксина, която ще бъде достъпна в региона преди развитието на следващата вълна, предизвикана от варианта омикрон на коронавируса. Експертите залагат на нея, за да разширят кръга на ваксинирани сред хората, които се страхуват от използващите нова технология иРНК ваксини, произвеждани от "Модерна" и "Бионтех"/"Пфайзер".
Данните от две големи проучвания показват, че ваксината има ефикасност 89.3%, съобщава Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че в момента има ограничени данни за нейната ефикасност срещу някои варианти на безпокойство, включително за омикрон.


"След задълбочена оценка комитетът на EMA по лекарствата за хуманна употреба (CHMP) заключи с консенсус, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество", съобщи регулаторът в понеделник. За появата на ваксината на пазара е необходимо още разрешението на Европейската комисия, което се очаква до няколко дни.


Изучаването на данните от изпитванията и оценката на ваксината започна през февруари и отне много повече време от досега използваните ваксини, главно заради производствени проблеми на "Новавакс" и недостиг на суровини за производство на стабилни количества от активното вещество.


Ваксината на "Новавакс", която ще носи търговското име "Нуваксовид" (Nuvaxovid), ще се прилага на две дози, поставяни през 21 дни. Клиничните изпитвания на препарата показаха 90% ефективност в клиничните изпитвания, направени във Великобритания. Допълнителни данни, огласени през май, показаха, че тя осигурява 51% защита срещу южноафриканския вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.351, предшественикът на омикрон.


ЕС има предварителен договор за покупка на 200 млн. дози от ваксината. Компанията производител съобщи, че първите доставки могат да се очакват през първото тримесечие на 2022 г., за което са договорени 27 млн. дози. България е заявила интерес да закупи 1.55 млн. дози от препарата през 2020 г., достатъчни за имунизирането на 775 хил. души.


Първата държава в света, която одобри ваксината на "Новавакс" срещу COVID-19, беше Индонезия и във Филипините, в началото на ноември. Препаратът ще е първата ваксина срещу коронавируса, която ще се произвежда и в Източна Европа, като компанията възнамерява една от фабриките й да бъде базирана в Чехия.


Досега ЕС е разрешил за използване в ЕС две иРНК ваксини срещу COVID-19 на "Модерна" и на "Бионтех"/"Пфайзер" и две аденовирусни ваксини - на Оксфордския университет и "Астра Зенека" и на "Джонсън и Джонсън", като последната е единствената от тях едноразова ваксина срещу коронавирусната инфекция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK