Орбан обяви, че няма да се подчини на Съда на ЕС за бежанците

Виктор Орбан

© Associated Press

Виктор ОрбанУнгария няма да промени миграционното си законодателство, за да го съобрази с европейските правила за прием на мигранти. Това съобщи премиерът Виктор Орбан във вторник.


"Правителството реши, че няма да предприемаме никакви промени в системата за гранична защита и ще поддържаме съществуващия режим. Дори ако европейският съд ни нарежда да го променим", заяви Орбан на пресконференция.


Заканата на Орбан се отнася до две решения на свързани с унгарското законодаталство. Първото, от декември 2020 г. се отнася до ограничаване на местата, в които кандидатите за убежище могат да подават молбите си и забраната те да изчакват цялата процедура в Унгария. Второто , е отпреди месец, когато Съдът на ЕС отсъди в полза на Европейската комисия, която подаде иск срещу Унгария за направени в разгара на миграционната криза промени в националното законодателство, с които ограничи правата на искащите убежище и криминализира организациите и лицата, които им помагат.
Решенията на съда, който е най-висшата съдебна инстанция в ЕС, са задължителни за страните членки и неизпълнението им ги грози с финансови санкции.


По първото дело Европейската комисия вече поиска от съда да определи размера на ежедневна глоба, която Унгария трябва да плаща. Неотдавна при друго дело Съдът на ЕС определи глоба на Полша от 1 млн. евро дневно за отказ да изпълни решението на европейските магистрати за разпускане на дисциплинарната колегия на Върховния съд.


Европейската комисия съобщи във вторник, че въпреки настойчивите запитвания не е полуичила отговор от полските власти за дължимата глоба по друго дело, в което Съдът на ЕС наложи дневна глоба от 500 хил. евро за отказа на Полша да затвори лигнитната мина в Туров, която замърсява въздуха и водите в съседните Чехия и Германия. През май съдът постанови затваряне, което Комисията заяви, че нито е изпълнено, нито са платени глобите. Според правилата Брюксел може да си удържи сумата от парите за Полша по еврофондовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK