COVID сертификатът на ЕС за ваксинирани ще важи 270 дни, за бустер - безсрочно

COVID сертификатът на ЕС за ваксинирани ще важи 270 дни, за бустер - безсрочно

© European commission (audiovisual service)Срокът на валидност на европейския COVID сертификат за ваксинирани ще бъде ограничен на 270 дни от 1 февруари, реши Европейската комисия. Досега ваксинираните можеха да пътуват в ЕС без ограничения, като срок за сертификатите имаше само за преболедувалите - 180 дни, и за тестващите се - между 48 и 72 часа в зависимост от теста.


Според Европейската комисия вече има достатъчно доказателства, че с времето защитата от ваксините намалява и затова трябва да се постави краен срок на документа за ваксинирани, като хората бъдат насърчени да си поставят допълнителна доза, усилваща имунитета. Ограничението на валидността на сертификата ще засегне европейците със завършен цикъл от две дози ваксини на "Модерна", "Бионтех"/"Пфайзер" и "Астра Зенека", както и имунизираните с една доза с "Джонсън и Джонсън" и преболедувалите, ваксинирани с една доза. Националните власти няма да могат да преиздават сертификати или пък да съкращават допълнително тяхната валидност извън определените от Брюксел девет месеца.


Така безсрочни остават само удостоверенията за пътуване в ЕС на хората, които имат поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

"Този въпрос не е регулиран, тъй като още няма достатъчно научни доказателства за продължителността на защитата на бустерните дози", заяви говорител на Европейската комисия, добавяйки, че усилващите дози значително увеличават имунния отговор спрямо първоначалната ваксинация.
Двете здравни агенции на ЕС препоръчват бустерната доза да се поставя шест месеца след първоначалната ваксинация, а допълнителните три месеца се дават на страните членки да се организират, за да проведат кампаниите по поставяне на усилващи дози за всички свои граждани над 18 години. Досега повечето държави следваха друга препоръка на здравните агенции, че бустерите са само за хора с отслабена имунна система и от рискова група.


Говорителят на еврокомисията обаче посъветва да не се чака изтичането на деветте месеца, за да се избегнат проблеми по границите, а бустерът да се постави по възможност още след шестия.


Поставената бустерна доза ще бъде отразена в сертификата с код 3/3 или 2/1 за ваксината на "Джонсън и Джонсън" или за ваксинирани преболедували, които в някои държави се смятат за напълно ваксинирани само с една доза ваксина срещу COVID-19.


След 1 февруари, когато влизат в сила новите правила, сертификатите на ваксинираните няма да показват срока на валидност. Вместо това електронните апликации за проверка на сертификатите ще бъдат коригирани. Ако ваксинацията е направена преди повече от 270 дни, мобилното приложение, използвано за проверка, ще посочи сертификата като изтекъл.


Новите правила не засягат националните сертификати за COVID, които всяка държава може да използва за вътрешни нужди като посещение на обществени места и заведения, а само пътуването от една европейска държава в друга. Еврокомисията обаче препоръчва на отделните държави да съобразят сроковете си с общоевропейските, за да има повече предвидимост за пътуващите.


Говорителят поясни, че допълнителните мерки, които държави като Гърция, Италия, Португалия и Ирландия въведоха за задължителен PCR тест и за ваксинираните, нямат общо с промените в реда за сертификатите за пътуване. Те остават валидни, докато съответните държави преценяват като много висок риска от разпространение на новия вариант на коронавируса омикрон.


От влизането в сила на цифровия COVID сертификат на ЕС са издадени 807 млн. удостоверения. Те се приемат освен в европейските в още 33 държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK