Макрон се обяви за диалог между Европа и Русия

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронЕвропа трябва да разговаря с Русия, когато става въпрос за нейната сигурност. Това заяви президентът Еманюел Макрон в петък на пресконференция в Париж по повод началото на френското председателство на ЕС, което започна на 1 януари.


"ЕС трябва да води диалог с Русия. Това не значи да отстъпва, а да разговаря за различията и да се опита да изгражда бъдещето", каза Макрон преди насрочените за следващата седмица в Женева разговори между САЩ и Русия, където ще се обсъждат въпроси, свързани с европейската сигурност и положението в Украйна.


Френският президент заяви, че европейските санкции срещу Кремъл, въведени след окупацията на Крим през 2014 г. трябва да бъдат запазени, но че въпросът за необходимостта от диалог е обусловен от географската и историческата близост на Европа и Русия.
Макрон изрази готовност да разговоря с държавите, които поради историческия си опит имат резерви към поддържането на диалог с Русия, и съобщи, че ще пътува до столиците им, за да чуе лично тревогите им. Френският президент каза, че през изминалите седмици е водил "два дълги телефонни разговора" с руския президент Владимир Путин и че в следващите дни му предстоят още.


На последната среща на върха на ЕС през декември Полша и балтийските държави се противопоставиха на идеята на вече бившия германски канцлер Ангела Меркел за среща на високо ниво ЕС - Русия.


Без да конкретизира дата, Макрон съобщи, че предстои среща на Минската четворка - Германия, Франция, Украйна и Русия, която да обсъди изпълнението на Минските споразумения за излизането на руските военни от Източна Украйна и струпването на руски войски по границата на Украйна в края на миналата година.


Френските приоритети


Европейската комисия и Франция очертаха приоритетите на ЕС за следващите шест месеца, в които Париж ще е начело на Съвета на ЕС. Основни акценти ще бъдат работата по приемането на европейското законодателство за климата и най-вече инициативите за декарбонизацията на транспорта, по-широкото навлизане на електрическите автомобили, увеличаването на енергийната ефективност на сградите и въвеждането на мито за вноса на стоки, произведени със замърсяващи технологии.


Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон след посещението на Европейската комисия в Елисейския дворец в началото на френското председателство на ЕС

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон след посещението на Европейската комисия в Елисейския дворец в началото на френското председателство на ЕС


Франция си поставя за цел приемането на ново европейско законодателство в областта на цифровизацията, както и на директивите за минималната заплата и за участието на жените в управите на бизнес компаниите. Париж ще се опита да придвижи напред блокираното от две години ново европейско законодателство за миграцията и убежището, както и предложената през декември от Европейската комисия реформа на Шенген, която цели засилване на контрола по външните граници и премахването на проверките по вътрешните.


Повече за френските приоритети и за добрите и лошите новини за България прочетете тук


По време на френското председателство ще има три срещи на върха - в Брест за климата, в Брюксел за отношенията с Африка, които са приоритет за Париж, както и неформална среща на европейските лидери по въпросите за сигурността и отбраната на Европа през март във френската столица. Макрон подчерта, че Франция разчита да бъде приета европейската стратегия за изграждане на отбранителен съюз "Стратегически компас".


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен добави, че сред приоритетите, договорени между Брюксел и Париж, остават ваксинацията срещу COVID-19, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на Европа, отношенията с близките съседи и особено с Русия.


"Гласът на Франция е силен и ясен. Франция държи Европа близо до сърцето си", заяви Фон дер Лайен след почти два дни разговори между еврокомисарите и френското правителство в Париж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK