Европарламентът мисли върху санкции за държавите, които не намаляват СО2 емисиите

Европарламентът мисли върху санкции за държавите, които не намаляват СО2 емисиите

© European commission (audiovisual service)Европейският съюз се нуждае от по-строги правила и финансови санкции, за да гарантира, че всяка страна намалява емисиите на парникови газове. Това се казва в проект за позиция на Европейския парламент, цитирана от "Ройтерс".


ЕС преразглежда своите политики в областта на климата, за да постигне целта за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Това трябва да стане чрез пакет от законодателни промени, предложени от Европейската комисия през юли, чрез адаптация на националните цели за СО2 емисии, които Брюксел определя на всяка от държавите членки.


В работен проект на позиция на Европейския парламент по предложенията се казва, че до 2026 г. комисията трябва да определи пътя за всяка страна, за да постигне целта си за емисии, така че да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г. След това комисията ще предложи закони за постигане на тези цели.
"Европа няма да може да постигне нашите цели в областта на климата, освен ако всяка държава членка не допринесе за постигането им", каза шведският депутат Джесика Полфярд, водещ преговарящ в парламента по предложението.


Държавите, които не достигат целите си за емисии, трябва да представят на ЕС план за действие, как да коригират отклоненията и изоставането си, се казва още в проекта за позиция на Европейския парламент.


Част от държавите, сред които България и Полша, още не са определили национални цели за постигане на нетни нулеви емисии, докато други като Германия и Швеция вече обявиха, че ще се стремят да го направят преди крайния срок на ЕС през 2050 г., съобщава "Ройтерс".


Полфярд предлага държавите, които не изпълнят целите си за намаляване на СО2 емисиите, да бъдат финансово санкционирани. Нейната идея е те да платят по 1.25 пъти средната цена на въглерода в ЕС през последните три години за всеки тон СО2 над националната цел.


"Държавите членки, които не постигат целите си за климата, трябва да се сблъскат с последствията", каза Полфярд.


Европейският парламент си поставя за цел да подготви позицията си до лятото, след което ще започне преговори със страните членки за окончателното съдържание на законодателството за реализиране на Зелената сделка, посочва "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK