Изборът на шеф на европарламента: Мецола и поделеното кресло

Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© European parliament (audiovisual service)

Сградата на Европейския парламент в СтрасбургТова можеше да е една от политическите битки, които оставят белези и имат трайни последици за политическата атмосфера в Брюксел, но отпадането на един от основните участници в нея, я сведе до процедура с прогнозируем победител. Изборът на председател на Европейския парламент започва във вторник в Страсбург и ще бъде първата смяна по върховете на евроинституциите след европейските избори през 2019 г. По силата на парламентарния правилник и по споразумение между основните парламентарни групи изборът на председател се прави два пъти през мандата - в началото му и в средата.


Внезапната смърт на досегашния титуляр Давид Сасоли, само няколко дни преди изтичането на мандата му, наруши плановете на социалистите да го издигнат повторно и така да се опитат да запазят влиянието си в една от трите основни европейски институции. Втората парламентарна група дълго опипва почвата дали останалите биха затворили око за съществуващото споразумение, сключено след изборите, ЕНП да получи втората част от мандата.


След връщането си на работа през декември, след продължило почти половин година отсъствие по болест, Сасоли декларира интерес към преизбирането си, но рязко влошаване на състоянието му на Коледа, сложи край на плановете социалистите да се опитат да повторят постижението на германеца Мартин Шулц, който в предишния европарламент успя да договори преизбирането си, въпреки че ЕНП и социалистите пак имаха предварителна договорка да си поделят креслото.
Обсъжданата за кратко идея председателят на парламентарната група на социалистите Ираче Гарсия-Перес да наследи Сасоли, запазвайки поста за втората по големина парламентарна група, не успя да намери подкрепа. Макар и "жена от юга" (както беше описван идеалният кандидат), сметките не излизаха, тъй като Перес е испанка, какъвто е и друг социалист на висш европейски пост - върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. Втори испанец сред петте най-високопоставени позиции в евроинституциите (шеф на парламента, на комисията, на съвета, на дипломатическата служба и на ЕЦБ) сериозно би нарушил балансите.


При решението на третата по големина група в парламента "Обнови Европа" да не издига кандидат претендентът на ЕНП - малтийката Роберта Мецола, изглежда като фаворит за поста преди началото на гласуването, което започва по-късно във вторник.


След европейските избори лидерите на ЕС прекараха дълги дни в сметки как да се разпределят топ позициите. Накрая Урсула фон дер Лайен, представител на ЕНП, оглави комисията, либералите от "Обнови Европа" - Съвета, а социалистите - Европейския парламент с малък бонус - дипломатическата служба на ЕС, но с обещанието за ротация в европарламента. Християндемократите задържаха банката. Всяка промяна на това статукво, което беше толкова трудно договорено през 2019 г., би изисквала твърде големи усилия, а при сегашната ситуация настроенията са по-скоро към стабилност. По всичко изглежда, че Шарл Мишел, чийто мандат също изтича, ще бъде преизбран начело на Европейския съвет.


Какво прави шефът на европарламента


За разлика от председателя на Европейската комисия, който има значителна власт, шефът на Европейския парламент е пръв сред равни. Той обаче има организационни и административни предимства, които го правят влиятелна фигура. Оглавява председателския съвет, в който лидерите на парламентарни групи определят дневния ред на пленарните сесии и решават какви въпроси ще обсъждат и гласуват евродепутатите. Освен това председателят открива, прекъсва и закрива пленарните заседания, има последната дума по допустимостта на направените от евродепутатите поправки и може да отсява въпросите, които колегите му отправят до Европейската комисия. Председателят разпределя законодателството между комисиите, следи за спазването на правилника и отговаря за сигурността на сградите на парламента. Той е особено видим в международните отношения, където представлява институцията, както и на церемонии и в административните, финансовите и съдебните дела.


Изборът на шеф на европарламента: Мецола и поделеното кресло

© European commission (audiovisual service)


Наред с предимствата си като голям съветнически екип, просторни кабинети и служебен автомобил председателят е лишен от някои права, които редовите му колеги имат - той не може да участва в дебати, освен ако не му прави обобщение и ако иска да държи политически речи, трябва да слезе от трибуната и да говори като редови депутат.


Председателят на Европейския парламент е единственият негов член, който може да присъства на част от срещите на върха на ЕС, като изложи позицията на институцията, но няма право да гласува или да участва в същинската част на тези събирания.


Как се избира председател


Процедурата е сложна, дълга и прилича по-скоро на ритуал. Депутатите, разпределени по азбучен ред, гласуват тайно с бюлетини в урни, разположени в пленарната зала в Страсбург. Гласуването може да протече в няколко кръга, ако никой не събере повече от 50 плюс една от валидните бюлетини още в първия тур.


Във втория могат да се номинират и допълнителнителни кандидати, които не са участвали в първото гласуване, а първоначални участници да се оттеглят. На трети вот отиват първите двама от втория кръг и победител е този, който получи по-голямо предпочитание, независимо с каква разлика.


Кои са претендентите


В отсъствието на кандидати от втората и третата по големина групи четирима евродепутати са заявили, че искат да заемат поста. Това са:

  • Роберта Мецола (ЕНП, евродепутатка от Малта)
  • Алис Бах Кунке (Зелените, шведска евродепутатка)
  • Сира Рего (крайна левица, евродепутатка от Испания)
  • Косма Злотовски (Европейски консерватори и реформисти, евродепутат от Полша).

Само в две от номиниралите групи има български евродепутати - ЕНП, където са ГЕРБ и "Демократична България", както и консерваторите, където членуват ВМРО. Депутатите обаче не са длъжни да са лоялни на своята група и са свободни да гласуват както желаят, тъй като вотът е таен. Но като цяло те се подчиняват на партийните решения, освен ако националният приоритет не наложи да се отклонят от тях.


Злотовски, единственият мъж сред претендентите, е член на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост". Той е евродепутат първи мандат, бивш телевизионен журналист и кмет на град Бидгошч. Бил е два мандата депутат в Сейма и един в Сената на Полша и дори сътрудник на евродепутат. Сега работи в транспортната и в комисията по петиции на европарламента, както и в специалната комисия за изкуствения интелект. По образование е филолог. Съковчежник на парламентарната група на консерваторите заедно с Ангел Джамбазки.


Испанката Сира Рего е специалистка по хранене и също е работила в местната власт, преди да влезе в Европейския парламент през 2019 г. Сега тя е един от зам.-председателите на групата на левицата в европарламента. Също като Злотовски е в комисията по петициите, а също и в тази за промишленост и енергетика. Силно ангажирана с въпросите на околната среда, миграцията и правата на жените.


"Зелената" шведка Алис Кунке също е бивша телевизионна журналистка с диплома по политология от Университета в Стокхолм. За разлика от полския и испанския си конкурент тя има опит и в централната власт като директор на шведската агенция за младежта и гражданското общество, както и един мандат като министър на културата и демокрацията през 2014 - 2019 г. Била е и член на шведския парламент, а сега членува в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Коя е Роберта Мецола


Единствена от четиримата претенденти Мецола има по-дълъг стаж в Европейския парламент, където е от 2013 г.


Роберта Мецола

© European parliament (audiovisual service)

Роберта Мецола


След смъртта на Сасоли тя изпълнява длъжността председател, а в началото на отсъствието му беше определена да води най-важните заседания на институцията, включително по време на годишната реч "За състоянието на съюза", която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе през септември.


От ноември Мецола е избрана за първи от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент. Въпреки това тя не прекъсна законодателната си дейност и заедно с германския социалдемократ Тимо Вьолкен написа доклад, с който призовават Европейската комисия да осигури по-добра защита на журналистите, преследвани заради разследванията си чрез т.нар. SLAPP дела, при които ищецът цели да тормози журналиста повече, отколкото да търси обезщетение.


Мецола е юрист по образование и е от дълги години в Брюксел, където е работила в дипломатическото представителство на Малта и в дипломатическата служба на ЕС като съветник на върховния представител за външната политика Катрин Ащън.


Малтийската евродепутатка си спечели кратка слава и в България като автор на 36 от 49-те поправки в резолюцията на Европейския парламент в подкрепа на протестите от 2020 г. Тя беше предложила в резолюцията да се спомене, че известен бизнесмен в изгнание финансира протестиращите, както и че съветници на президента Румен Радев упражняват търговия с влияние, а самият държавен глава използва недоволството срещу правителството за свои цели.


Мецола искаше още да се запише настояване за отпадане на механизма, чрез който Европейската комисия продължава да наблюдава борбата с корупцията и организираната престъпност в България. След като се вдигна шум за нейните поправки и стотици българи ѝ писаха в социалните мрежи, а "Отровното трио" я заплаши със съд, Мецола оттегли най-спорните от тях, като каза, че те са неправилно интерпретирани в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK