ЕС заяви намерение да произвежда всеки пети чип в света

Президентът на давоския форум Клаус Шваб разговаря с Урсула фон дер Лайен. Заради пандемията за втора година световната лидерска среща се провежда в онлайн формат

© European commission (audiovisual service)

Президентът на давоския форум Клаус Шваб разговаря с Урсула фон дер Лайен. Заради пандемията за втора година световната лидерска среща се провежда в онлайн форматЕвропейската комисия ще предложи проект на законодателство за регулиране на микрочиповете в началото на февруари, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък пред участниците в Световния икономически форум в Давос.


Европа очаква нуждите й от чипове да се удвоят през следващото десетилетие, а настоящият недостиг вече доведе до свиването на производството в редица сектори, включително в автомобилостроенето.


"Повечето доставки идват от шепа производители извън Европа. Това е зависимост и несигурност, които просто не можем да си позволим. До 2030 г. 20% от световното производство на микрочипове трябва да бъде в Европа", каза Фон дер Лайен.


Тя обяви намерението за подготовката на законодателно предложение, известно като Европейски акт за чиповете, за първи път по време на годишната си реч "За състоянието на Съюза" през септември. То ще има за цел адаптиране на правилата за държавна помощ, подобряване на инструментите за предвиждане на недостиг и криза и укрепване на изследователския капацитет в блока.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK