Еврокомисията поиска Полша да й плати 70 млн. евро глоба

Еврокомисията поиска Полша да й плати 70 млн. евро глоба

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия съобщи, че е изпратила късно в четвъртък искане до Полша да изплати глоба от около 70 млн. евро глоба, наложена й от Съда на ЕС за неизпълнение на негово решение.


През октомври висшият съд на ЕС наложи санкция от 1 млн. евро дневно за това, че Полша не е изпълнила нареждането му да разпусне дисциплинарната камара към Върховния съд и да върне на работа отстранените от нея съдии.


Еврокомисията осъди Полша за нарушение на европейското законодателство с дисциплинарния режим за магистратите, което не отговаря на принципите за разделението на властите през лятото, а по-късно поиска съдът да определи и глоба за това, че не е прекратила работата на колегията, която се занимава с дисциплинарни дела срещу магистрати.
Преди седмица Варшава помоли натрупаната глоба да не й се събира, тъй като в момента работи по законодателни промени, които ще приведат дисциплинарния режим към европейските изисквания. Комисията обаче отхвърли искането, тъй като изложената в писмото информация е била налична и по времето, когато Съдът на ЕС е издал заповедта си и оттогава нищо не се е променило, съобщи неин говорител.


Писмото с искане за плащане се отнася за дължимите суми от 3 ноември, когато е публикувано определението за размера на глобата, до 10 януари, като през следващите месеци подобни искания ще бъдат изпращани всеки месец.


Според правилата Варшава има 45 дни да преведе парите, като междувременно еврокомисията трябва да прецени кои средства по еврофондовете за Полша да отнеме, ако тя не плати.


Европейската комисия съобщи в четвъртък, че вече е изтекъл даденият на Полша срок да плати глоба, дължима по друго дело пред Съда на ЕС за затварянето на въглищната мина "Туров". По него Варшава дължи по 500 хил. евро дневно за това, че не е изпълнила нареждането на съда да спре мината до окончателното му решение. Делото се гледа по жалба на Чехия, която твърди, че мината замърсява граничен район на нейна територия. Искането се отнася за период от 20 септември до 18 декември и възлиза на около 15 млн. евро. Брюксел обяви, че вече работи по идентифициране на фондове за Полша, от които да си приспадне дългът.


Говорител на комисията съобщи, че дори Варшава и Прага, които в момента преговарят за намиране на компромис, да постигнат споразумение, Полша пак ще трябва да плати към бюджета на ЕС сумата, насъбрала се от издаване на решението за глобата до евентуално оттегляне на иска на Чехия.


Спорът на Полша с ЕС за независимостта на съдебната власт вече коства пари на страната. Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова заяви през декември, че разпускането на дисциплинарната камара и възстановяването на наказаните от нея съдии, са предварителни условия Брюксел да одобри Плана за възстановяване и устойчивост на Полша, който тя е внесла още през април 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK