ЕС обещава "невиждани санкции" срещу Русия заради Украйна

Жозеп Борел, върховен представител за външната политика на ЕС

© EUCouncil

Жозеп Борел, върховен представител за външната политика на ЕСЕвропейският съюз е готов да наложи "невиждани досега" икономически санкции на Русия, ако нападне Украйна, заяви датският външен министър Йепе Кофод след заседанието на външните министри от ЕС, които прекараха почти цял понеделник в Брюксел, обсъждайки европейската сигурност.

"Руското военно струпване край украинските граници и опитите за възстановяване на разделителните линии на континента, подкопават принципите на европейската сигурност и ни връщат към мрачните спомени от миналото, които нямат място в XXI век", заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел след края на заседанието.


Борел обаче отказа до коментира естеството на евентуалните бъдещи санкции. Той каза само, че те ще са "масивни" и с изключително висока цена за Русия, както и че ще бъдат въведени "в подходящия момент, ако се стигне дотам".


Външните министри от ЕС излязоха с нарочна позиция за европейската сигурност, в която заявяват, че тя е неделима и че "всяко предизвикателство към европейския ред за сигурност засяга сигурността на ЕС и неговите държави членки". В нея те осъждат "продължаващите агресивни действия и заплахи на Русия срещу Украйна" и призоваха Москва "да намали напрежението, да спазва международното право и да се ангажира конструктивно в диалог чрез установените международни механизми".
Самият ЕС ще продължи усилията да постигне да ангажира Русия в диалог, а той се провали - да реагира "бързо и решително", заедно с международните си партньори САЩ, Канада и Великобритания, посочи Борел, добавяйки, че санкциите ще са тежки. Европа ще засили и ангажиментите си към укрепването на украинската сигурност, но засега не обсъжда износ на оръжие, посочи върховният представител.


Междувременно Европейската комисия предложи допълнителна помощ за украинския бюджет от 1.2 млрд. евро като заеми и безвъзмездна помощ.


"Този пакет ще помогне на Украйна сега да се справи с бързата ескалация на нуждите си от финансиране поради конфликта", заяви председателят на Европейската комисия Усула фон дер Лайен, след като разговаря в петък с укаинския президент Володимир Зеленски.


Ако тя бъде одобрена, помощта от ЕС за Киев от 2014 г. насам ще достигне 17 милиарда евро.


Жозеп Борел съобщи, че е започнала подготовка за изпращане на европейска мисия за борба с кибер- и хибридни атаки, която да замине за Киев, ако се получи съгласие на всички 27 държави от ЕС. Обсъждат се и други варианти за подкрепа, включително предложената от Румъния съвместна визита на всички европейски външни министри в Украйна.


Американският държавен секретар Антъни Блинкен се включи в заседанието на външните министри от ЕС

© EUCouncil

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се включи в заседанието на външните министри от ЕС


Засега обаче ЕС няма да последва примера на САЩ и да започне да изтегля свой дипломатически персонал от Украйна. Жозеп Борел посочи, че по време на разговора на външните министри с американския държавен секретар Антъни Блинкен, който се включи по видеовръзка в заседанието, е станало ясно, че и американските дипломати не се евакуират, а само някои служители са получили избор да решат дали да напуснат посолството.


"Няма нищо ново, което да увеличава страха от незабавна атака от Русия", каза Борел.


Според него не е необходимо ЕС да предприема в момента каквито и да е мерки по отношение на дипломатическия си персонал в Украйна.


Върховният представител не се ангажира с мнение дали разговорите между САЩ и Русия, както и между НАТО и Русия ще продължат, след като Вашингтон изпрати отговорите на въпросите на Москва за бъдещето на европейската сигурност, които Кремъл поиска в писмен вид. Той посочи, че ЕС е бил консултиран за съдържанието им, както и че външните министри от ЕС са били информирани за водените досега разговори, но уточни, че отговорите ще бъдат изготвени и изпратени от САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK