Петков и Гешев ще бъдат изслушани поотделно в Европейския парламент

Сградата на Европеския парламент в Брюксел, където ще се състои изслушването за състоянието на върховенството на правото в България, с участието на премиера и на главния прокурор

© European commission (audiovisual service)

Сградата на Европеския парламент в Брюксел, където ще се състои изслушването за състоянието на върховенството на правото в България, с участието на премиера и на главния прокурорПремиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев ще бъдат изслушани поотделно от групата, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент. Това става ясно от съобщение на евродепутата от БСП Елена Йончева, която е единственият български член на групата към парламентарната Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Разговорите са насрочени за 27 януари в Брюксел, като за първи път български премиер ще уважи евродепутатите с присъствието си, след като на предишни покани Бойко Борисов не се е отзовавал, съобщиха от офиса на Йончева.


Гешев ще има възможност да говори пръв, като заедно със заместника си Даниела Машева ще имат един час. След това с евродепутатите от групата ще говорят премиерът Петков и министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, в чийто ресор влизат и медиите. И двете изслушвания ще бъдат при закрити врати.
От офиса на Йончева съобщиха за "Дневник", че практиката при такива изслушвания на групата, е да се канят министър-председателят и министрите, от които се очаква да проведат реформите в съответните области, които се наблюдават - в случая правосъдието, борбата с корупцията и съдебната реформа, както и представител на съдебната власт.


"България остава във фокуса на вниманието на групата наред със Словакия, Словения и Малта. Наблюдението може да продължи, докато не се установи, че държавата се е "върнала" по пътя на демокрацията и върховенството на правото", казаха от екипа на Йончева.


Групата за наблюдение беше на посещение в София през септември и през ноември публикува доклад, в който констатира, че проблемите с върховенството на закона и със свободата на медиите остават и затова наблюдението на България трябва да продължи.


Какво установиха евродепутатите за върховенството на правото в България тук
Какви са изводите за свободата на медиите на групата на Европарламента вижте тук


Поводът за насрочване на ново изслушване за България е избирането на новото правителство, с което те искат да разговарят относно намеренията и плановете за реформи. От главния прокурор членовете на групата се надяват да получат отговори на въпроси, които той им дължи от посещението им в София, както и да научат допълнителна информация по разследванията на корупцията по високите етажи на властта.


В неделя пред БНР Йончева заяви, че евродепутатите от групата за наблюдение ще имат конкретни въпроси, сред които дали предвижданите промени в прокуратурата и в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) отговарят на Венецианската комисия на Съвета на Европа, как главният прокурор ще носи отговорност, докъде са стигнали разследванията за къщата в Барселона, за кюлчетата злато и банкнотите от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и за аудиозаписите и как държавата се бори с корупцията при сделките за големи инфраструктурни проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK