Европа помага на правителството да оцени рисковете от прането на пари

Европа помага на правителството да оцени рисковете от прането на пари

© European commission (audiovisual service)Европейската комисията чрез експерти от Съвета на Европа помага на българското правителство да намали рисковете, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.


Това става ясно от отговора на еврокомисаря за кохезионните средства Елиза Ферейра до двама германски евродепутати от групата на Зелените. Двамата се интересуват направени ли са практически стъпки, след като финансовият министър в първото служебно правителство на Стефан Янев и сегашен вицепремиер Асен Василев е обявил, че София търси подкрепа за прилагането на европейското законодателство в борбата с прането на пари, за банковите процедури и други въпроси, отнасящи се до борбата с корупцията и измамите.


"Съветът на Европа продължава работата си за повишаване на способностите на българските власти за ефективно смекчаване на рисковете, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма", се казва в отговор от неправителствената организация, базирана в Страсбург, до "Дневник".
От там посочват, че "ролята на експертите на Съвета на Европа е свързана с изготвянето на документ, който ще предостави оценка на законодателната рамка, анализ на практическото прилагане, включително на съществуващия мониторинг и контрол, идентифициране на пропуски и оставащи рискове, както и ще предостави съвети относно мерките за смекчаване на тези рискове".


Съветът на Европа потвърждава и информацията на комисията, че анализира и схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, известна още като "златен паспорт" или "златна виза", при която граждани на трети държави получават българско гражданство срещу направени инвестиции. България е едва една от трите европейски държави заедно с Кипър и Малта, които дават подобен достъп до европейски паспорти.


Съветът на Европа очаква да приключи този анализ до края на март 2022 г., ако пандемичната обстановка позволи на експертите да се срещат и обсъждат въпросите, по които правителството се нуждае от европейската експертиза.


От отговора на Европейската комисия до двамата евродепутати става ясно, че техническата помощ към България се предоставя още при правителството на ГЕРБ и патриотите - от 17 юли 2020 г., и е за срок 24 месеца, т.е. ще изтече това лято.


"След като през първата година се фокусирахме върху насоки за актуализиране на Националната оценка на риска на България и изготвяне и прилагане на нейния Национален план за действие, предстоящият период ще адресира предимно секторните рискове", се казва в отговора на Европейската комисия.


България е обявила пред Брюксел, че е въвела изцяло в българското законодателство изискванията и условията на петата директива за борба с изпирането на пари, където се въвеждат и изисквания по отношение на трансферите на средства за терористична дейност.


В момента комисията оценява съответствието на мерките, приети от България за транспониране на европейските стандарти в българското законодателство, като се очаква тя да приключи до края на март.


"Борбата срещу корупцията е приоритет за комисията, тъй като върховенството на правото е основна ценност, както е посочено в член 2 от Договора за Европейския съюз. В тази област комисията следи ситуацията във всички държави членки, включително в България, в рамките на годишния доклад за върховенството на закона, се казва в отговора на еврокомисар Ферейра до двамата германски евродепутати.


В него се потвърждава намерението на Еврокомисията в следващия доклад за върховенството на закона, който се очаква към лятото, на отделните държави да бъдат дадени не само оценки, но препоръки как да се справят с проблемите, свързани с прилагането на върховенството на правото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK