Как ще пътуваме: Нови правила за COVID сертификатите в ЕС от 1 февруари

Как ще пътуваме: Нови правила за COVID сертификатите в ЕС от 1 февруари

© European commission (audiovisual service)Нови правила за пътуване в ЕС с COVID сертификати влизат в сила на 1 февруари, след като страните членки във вторник одобриха препоръката на Европейската комисия за координиран подход за улесняване на безопасното свободно движение по време на пандемията от COVID-19.


Основната промяна е скъсяването на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните с пълен курс на одобрените в ЕС ваксини или с бустер до 270 дни след поставянето на втората доза или първата на едноразовата "Джонсън и Джонсън". Досега този документ беше безсрочен. За хората с поставена бустерна доза сертификатът е без ограничение на валидността.


Занапред с безсрочен сертификат ще могат да се ползват само хората, които имат поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19. За преболедувалите промяна няма - техният документ е валиден до 180 дни след датата на направения положителен PCR тест. Хората, които не са ваксинирани и не са преболедували от коронавирусна инфекция, ще могат да пътуват с направени тестове според изискванията и валидността им за всяка държава.

"Европейският сертификат за ваксиниране ще дава валидност от 9 месеца и това ще бъде прилагано навсякъде, включително на френска територия, но това не означава, че за ежедневни дейности във Франция, Италия или в друга държава, правилата не могат да бъдат малко по-различни. Тези правила отговарят на специфичния контекст в съответната държава. Трябва да се прави разлика между влизане на европейска територия, където правилата трябва да са еднакви навсякъде по външните граници и достъпа до специфични дейности във вътрешността на държавите членки, които са обект на допълнителни мерки", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.
COVID сертификат е система за взаимно признаване на сертификатите за улесняване на пътуването между държавите, но всяка страна има право на собствени вътрешни правила, поясни говорител на еврокомисията.


Съгласно новата препоръка мерките за COVID-19 трябва да се прилагат, като се взема предвид състоянието на приносителя, а не на мястото, от което той пристига. Изискванията за влизане ще зависят от това дали пътникът е ваксиниран, преболедувал или тестващ се, а не както досега да се налагат ограничения на цели региони, независимо от статуса на пътниците, пристигащи от там. Изключение са районите с много висока циркулация на вируса, каквато в момента е цялата територия на ЕС.


Пътуващите, които притежават валиден цифров сертификат за COVID на ЕС, не трябва да бъдат обект на допълнителни ограничения за свободно движение, се казва в препоръката на Европейската комисия до властите в страните членки.


Кой цифров сертификат е валиден


Сертификатите остават за ваксинирани, за преболедували и за тестващи се. Документът за ваксинация се отнася само за ваксините, одобрени в ЕС, и е валиден от 14-ия ден до 270-ия ден от поставянето на последната доза от основната серия ваксинации. Сертификатът на поставилите бустерна доза е валиден от 14-ия ден след нея, като не е поставен ограничителен срок заради липсата на научни данни за продължителността на защитата от усилващата доза. По свое желание държавите могат да одобряват и ваксинационни сертификати, издадени след имунизация с продукт на друг производител на ваксина.


При тестващите се препоръчителните срокове за валидност на сертификатите са до 72 часа за отрицателен PCR тест или отрицателен бърз тест за антиген, получен не повече от 24 часа преди пътуването. Изследванията и за двата вида тестове трябва да са получени от лицензирана лаборатория.


При преболедувалите документът за пътуване е валиден до 180 дни от датата на първия положителен резултат от теста.


От лица, които не притежават цифров сертификат за COVID на ЕС, може да се изисква да преминат тест преди или не по-късно от 24 часа след пристигането. Единствено децата под 12 години са освободени от изискването за допълнително тестване.


Пътуване от тъмночервени зони


Пътуванията от тъмночервените зони, където вирусът циркулира на много високи нива (над 500 заразени на 100 хил. жители) са нежелателни, ако не са наложителни. Европейската здравна агенция - Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикува карта на зоните на разпространение на инфекцията, която е референтна за решенията на властите за режима на пропускане на пристигащите от такива зони.


Последната карта на европейската здравна агенция, издадена в четвъртък, показва, че почти цялата територия на ЕС се намира в тъмночервената зона на най-висока циркулация на коронавируса, като хората без цифров сертификат могат да бъдат задължени да се карантинират след пристигането си в друга европейска държава

© ecdc.europa.eu

Последната карта на европейската здравна агенция, издадена в четвъртък, показва, че почти цялата територия на ЕС се намира в тъмночервената зона на най-висока циркулация на коронавируса, като хората без цифров сертификат могат да бъдат задължени да се карантинират след пристигането си в друга европейска държава


Несъществените пътувания от такива зони са нежелателни, а властите могат да изискват пристигащите от тъмночервени райони, които не притежават сертификат за ваксинация или възстановяване, да преминат тест преди заминаване и да се поставят под карантина след пристигане.


Съгласно новата препоръка всяка държава може да въведе допълнителни ограничения и изисквания при поява на нови варианти на вируса. Това може да стане след предварително уведомление от 48 часа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK