Жозеп Борел: Европа е изправена пред най-голямата заплаха от Студената война

Жозеп Борел

© EUCouncil

Жозеп БорелПреминаваме през най-голямата опасност след края на Студената война, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел пред мозъчния тръст Институт за изследвания на сигурността на ЕС във вторник вечер.


"През последните две години настъпи сериозно влошаване на стратегическата среда за сигурност и сега преминаваме през най-опасния момент след края на Студената война", каза Борел, добавяйки, че става дума за риск от "значителен военен конфликт на континента" заради струпването на руски войски по украинската граница.


Първият дипломат на ЕС заяви, че Европа трябва да отстоява принципите си за разрешаване на проблемите с дипломатически средства, но и да развива възпиращи възможности, като двете са взаимно зависими.
Като посочи, че ЕС подготвя санкции, Борел каза, че от 2014 г., когато бяха въведени санкциите заради анексията на Крим, Русия е засилила устойчивостта на икономиката и финансите си, докато ЕС не е направил същото, за да намали енергийната си зависимост от Москва.


Върховният представител каза още, че опасността за Европа не произтича само от Русия, а от "безпрецедентния брой конфликти по нашите граници", посочвайки Сирия, Либия, Африканския рог, Сахел, както и "невидимите войни" като миграцията, кибер заплахи и енергийни проблеми.


"Отношенията между основните играчи са конфликтни, международното сътрудничество е в застой и международните организации нямат достатъчна сила и капацитет", каза първият дипломат на ЕС. Той посочи, че властта се премества не само от запад на изток, но и от правителствата към финансовите пазари, технологичните гиганти и медийните конгломерати.


Според него необходимостта от незабавно действие от ЕС по отношение на собствената си отбрана и сигурност произтича от скоростта, с която се променя геополитическият контекст на фона на растящи опасности и намаляващи възможности на европейските държави да се справят с тях.


Борел заяви, че ЕС е изправен пред избор - да инвестира сериозно в колективните си възможности за действие "или да приемем да сме обект, а не субект на външната политика". Той посочи, че преговорите по приемането на европейския Стратегически компас - доктрината за сигурност на ЕС, напредват добре и е възможно да бъде представен на европейските лидери за одобрение още през март по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Тя предвижда ЕС да изгради не само капацитет за спасяване на европейски граждани като след навлизането на талибаните в Кабул, но и реална военна сила за бързо реагиране от пет хиляди военни, както и да изгради способности за реакция при кибер заплахи.


Борел сравни реализирането на доктрината за сигурност с приемането на еврото и решението за общо възстановяване от пандемията и посочи, че в момента в областта на сигурността и отбраната са областта има най-голяма пропаст между очакванията на гражданите и постигнатите резултати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK