Иван Гешев поиска от Брюксел по-строг контрол за върховенството на правото в България

Главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев поиска България да бъде наблюдавана за спазването на върховенството на правото по време на изслушване от групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европейския парламент.


Но призивът му идва като поредното оплакване за намеса отвън, че чрез реформа в правораздаването се търси начин главният прокурор да не е безотчетен и да има механизъм да бъде разследван за действия или бездействие. Думите му бяха насочени предимно към изпълнителната власт и описаха тенденция към завръщане на мутренските времена в България, но без да се дават конкретни факти.


Освен това спазването на върховенството на закона е основно задължение и на прокуратурата, разполагаща със солиден набор правомощия и средства за това.
Как да бъде наблюдавана България повече от досегашните механизми на ЕС и какво ще произтече от това, Гешев също на посочи.


Прокуратурата брани "постигнатия напредък"


Той беше поканен от евродепутатите да участва в изслушването за ситуацията в България заедно с премиера Кирил Петков и членове на неговото правителство. Гешев, който участва в първия панел от дискусията, каза след приключването му, че "българската прокуратура е изключителна притеснена, че в последните месеци сериозно се заличава постигнатият от България напредък след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека".


България е член от почти 15 години, като в повечето от тях управлява ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM), въведен през 2006 г. като преходен инструмент за отстраняване на пропуските в борбата с корупцията и организираната престъпност и реформирането на правораздаването, действа и до днес, макар да не се изработват годишни доклади по него.


Главният прокурор се срещна с председателя на правната комисия на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара. От офиса му съобщиха, че те са обсъдили продължаването на съдебната реформа у нас в контекста на върховенството на закона.

Главният прокурор се срещна с председателя на правната комисия на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара. От офиса му съобщиха, че те са обсъдили продължаването на съдебната реформа у нас в контекста на върховенството на закона.


Във въведения през последните две години от Европейската комисия Доклад за върховенството на закона критичните констатации за България се запазиха и разшириха с изразяване на тревога за свободата на медиите в страната.

Това беше трето изслушване за България от групата за наблюдение за година и половина, като в първите две бившият премиер Бойко Борисов отказа да участва, а Иван Гешев изпрати своя заместничка. Въпреки това евродепутатите разпространиха доклад с констатации след посещение на делегация в София през есента. Можете да се запознаете с изводите им за състоянието на върховенството на правото и основните права тук и за положението със свободата на медиите тук.


Гешев е изразил мнение пред евродепутатите, че Европейската комисия трябва да влезе "в по-сериозен диалог" с българските власти по механизма за върховенството на закона.


"С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде скрито", каза главният прокурор, като посочи, че освен корупцията, "която е хроничен проблем", са се увеличили телефонните измами, кражбите и убийствата. Конкретни примери или факти за това твърдение той не посочи.


Според него това се дължи на "липсата на взаимодействие с институциите и опитите за война със съдебната власт, цената, за което ще се плати от българските граждани".


Не бил получил въпросите, публикувани предварително


Главният прокурор заяви, че не е получавал писмени въпроси от евродепутатите, въпреки, че групата разпространи късно в сряда списък от 28 въпроса, четири от които към него. Те са свързани с хода на разследванията за къщата в Барселона, парите и златните кюлчета, заснети в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и с корупционните схеми около строителството на магистрала "Хемус" и с проблемите около назначаването на български прокурори в службата на европейския прокурор.


Въпреки че увери, че не е получил въпросите, Гешев каза, че отговорил по време на изслушването, което се проведе при закрити врата, на питания за делата. Специално за къщата в Барселона, той заяви, че досъдебното производство е на трупчета, тъй като испанската полиция не е отговорила на запитвания за разследване от страна на българската прокуратура. Гешев каза, че за магистрала "Хемус" не е ставало въпрос.


В отговор на журналистически въпрос Гешев отрече той самият и жената, с която живее на семейни начала, да притежават недеклариран имот в чужбина. За политици и магистрати с имоти в чужбина е говорил досега министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Според Гешев във въпроса на журналиста Атанас Чобанов се съдържат фалшиви новини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK