Европейската комисия предложи ядрената енергия и природният газ да се класифицират като зелени

Еврокомисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес сама представи силно оспорваното предложение за класифицирането на природния газ и ядрената енергия като устойчиви. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен не се включи в срещата с пресата, макар че именно тя пое ангажимента пред европейските лидери за издаването на акта

© European commission (audiovisual service)

Еврокомисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес сама представи силно оспорваното предложение за класифицирането на природния газ и ядрената енергия като устойчиви. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен не се включи в срещата с пресата, макар че именно тя пое ангажимента пред европейските лидери за издаването на актаЕвропейската комисия предложи в сряда ядрената енергия и природният газ да се класифицират като устойчиви енергии за периода на прехода към въглеродно неутрална икономика.

"Причината за включването на газа и на ядрената енергия е, че ние твърдо вярваме, че тези енергийни източници са необходими за прехода", заяви еврокомисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес.


Тя призна, че всички европейски институции са разделени по класифицирането на природния газ и атомната енергия, като в комисията се е стигнало до гласуване, а актът е бил подкрепен със "значително мнозинство". Веднага след огласяването на решението, което ще бъде формално прието, след като бъде преведено на всички европейски езици, няколко държави, сред които Австрия и Люксембург, обявиха, че обмислят да го дадат на европейския съд.


Макгинес подчерта, че включването на двата източника сред енергийно устойчивите е базирано на науката и е взето след продължителни консултации с евроинституциите, експерти и страните членки. Еврокомисията приема акта 10 месеца след първо подобно решение, което се отнасяше до условията за достъп до зелено финансиране за 140 икономически дейности, обхващащи 40% от европейския бизнес и 80% от произвежданите СО2 емисии. То влезе в сила от началото на 2022 г.
За да може ЕС да постигне климатична неутралност до 2050 г., са необходими значителни частни инвестиции и таксономията (класификацията) ще позволи насочване на частните инвестиции към дейностите, които са нужни за постигане на климатична неутралност, съобщи еврокомисията.


Макгинес подчерта, че решението не задължава инвеститорите да участват в ядрени проекти и в газови централи, а само му дава възможност и предвидимост. Държавите си запазват правото сами да определят енергийния си микс, каза еврокомисарят, добавяйки, че решението е финансов инструмент, а не екологична политика.


Подбраните дейности в тази област са съобразени с климатичните и екологичните цели на ЕС и ще ни дадат възможност да ускорим преминаването от по-замърсяващи дейности като производството на енергия от въглища към по-неутрално по отношение на климата бъдеще въз основа предимно на възобновяеми енергийни източници, заяви еврокомисията.


Условията на Брюксел


За да получат достъп до таксономията, инвестициите в ядрени и газови общности трябва да допринасят за прехода към климатична неутралност; за дейностите във връзка с ядрената енергия - да отговарят на изискванията за ядрена и екологична безопасност; за газа, да са в подкрепа на прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници.


За предприятията се въвеждат специални изисквания за оповестяване по отношение на дейностите им в отраслите на природния газ и ядрената енергетика. Външни одитори и националните власти ще следят дали заявените инвестиции отговарят на условията за таксономията.


Дейности, свързани с изкопаеми газове, могат да се финансират чрез правилата за таксономията, ако се предвижда то да премине изцяло към възобновяеми или нисковъглеродни газове до 31 декември 2035 г. За АЕЦ - разрешителното за строителство не може да носи по-късна дата от 2045 г. Ядрените съоръжения трябва да отговарят на условия за безопасност и защита на околната среда (включително при изхвърляне на отпадъци), които гарантират спазването на принципа "Не причинявай значителна вреда", става ясно от съобщение на комисията.


Всяка нова електроцентрала или топлоцентрала, работеща на газ, ще трябва да е или под технологично неутралния праг на емисии от 100 грама CO2/киловат час през жизнения цикъл (т.е. използвайки технологии за улавяне и съхранение на въглерод), или разполага с разрешение за строеж до 2030 г. Използването на газ ще е възможно само като замяна на инсталации, работещи с по-замърсяващи твърди и течни изкопаеми горива, като въглищата. При когенерациите, използващи производство на топлинна и електрическа енергия за отопление или охлаждане, за всяка нова електроцентрала, работеща с природен газ, която ще бъде построена, трябва да бъде спряна въглищна инсталация със същия капацитет.


Сега Европейският парламент и държавите членки ще имат четири месеца, с възможно удължение с още два, да преценят документа, преди той да влезе в сила. За да го блокират, са нужни абсолютно мнозинство от членовете на Европейския парламент или 20 от 27-те държави членки. Ако не се съберат достатъчно възражения, правилата ще влязат в сила от 1 януари 2023 г.


Засега само две парламентарни групи в европарламента - на Зелените и социалистите, са обявили, че са против класифицирането на ядрената енергия и природния газ като устойчиви източници. България от самото начало поддържа позиция в подкрепа на акта като възможност да компенсира загубите от отказа от използване на въглищата за производство на електричество, което трябва да направи в името на зелената сделка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK