Джамбазки шокира Европарламента с "нацистки поздрав" по време на дебати

Джамбазки шокира Европарламента с "нацистки поздрав" по време на дебати


Вълна от възмущение и остри критики предизвика евродепутатът Ангел Джамбазки, след като вдигна ръка като за нацистки поздрав в пленарната зала на Европейския парламент.


Това стана по време на дебат за върховенството на правото в ЕС веднага след окончателното решение на Съда на ЕС в Люксембург, отхвърлил опита на Унгария и Полша да блокират обвързването на достъпа до еврофондове със спазването на принципите на демокрацията и законността.


Кратък видеозапис с жест, който много прилича на поздрава на фашистите, разпространи френска група евродепутати. Осъдителни са реакциите на председателката на Европарламента Роберта Мецола, на групата на Европейската народна партия, има и публикации в западни издания като сп. "Шпигел".
До момента официална реакция на Джамбазки няма. Единствено, че е написал под туита с видеото, че ставало дума за "обикновено махване с ръка", което някой е сбъркал с нацистки поздрав, и "това, че някой не е съгласен с теб, не означава, че си нацист". "Извинявам се, ако невинното ми помахване (целта му беше извинение) е обидило някого, но това е сериозен случай на довеждане на нещо до абсурд."


Той пише още, че реакцията на случилото се била пример за Закона на Годуин. Така наричат израз на американския адвокат Майк Годуин от зората на интернет, според който колкото повече продължава една онлайн дискусия, толкова по-голяма е вероятността в нея да започнат сравнения или примери с Хитлер и нацизма. В наши дни самият Годуин каза, че с въпросния "закон" се злоупотребява за псевдонаучни цели, че не е вярно, че разговорът за "фашисти" по принцип излиза извън контрол.За инцидента върви проверка в Европейския парламент и още днес може да бъде наложено наказание на евродепутата, включително забрана да участва в заседания и спиране на средства за дейността му. В правилника на ЕП е записано, че депутатите трябва да се въздържат от "непристойно поведение" и от "всякакви обидни нападки".


Пред "Нова нюз" днес Ангел Джамбазки коментира, че след проверката ще му дължат извинение, защото иначе ще ги осъди. "Това е глупост, тези хора няма за какво да се хванат и припознават призраци и жестове там, където ги няма. Спорихме в залата, аз изразих своето мнение в защита на Полша и Унгария. На излизане, чух, че председателстващата (Пина Пичерно от групата на социалисти и демократи - бел. ред.) призова да се изключат микрофоните и аз й помахах, че съм я чул и приемам каквото казва", обясни Джамбазки.


Не е вярно, че Пичерно е казала да се изключат микрофоните. В края на изказването на Джабазки от залата започнаха дюдюкания и той отвърна: "А, викайте У!", и продължи да се разправя с колегите си, докато излизаше от залата, а на трибуната вече бе застанал друг депутат. "Мога ли да ви помоля да се успокоите, да избягвате коментари в залата и да проявите уважение към колегите си", каза председателстващата. В този момент камерата показа Джамбазки да се изкачва по стълбите, да се обръща към трибуната и да вдига ръка.


Не е заела позиция и партия ВМРО, на която той единодушно стана един от тримата председатели буквално преди дни."Фашистки поздрав в Европейския е неприемливо за мен - винаги и навсякъде", написа Роберта Мецола. "Това е обидно за мен и за всеки в Европа. Ние защитаваме точно противоположното. Ние сме дом на демокрацията. Този жест идва от най-мрачната глава в нашата история и трябва да остане там."


"От името на групата на Европейската народна партия осъждаме случилото се по възможно най-категоричен начин. Това е точно обратното на позицията на Европейския парламент и призоваваме за незабавно санкциониране", написа в "Туитър" Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП.


Джамбазки, който е член на евроскептичната Група на европейските консерватори и реформисти, нарече в изказването си от трибуната решението на Съда на ЕС "позорно, защото няма нищо общо с правото, нито с върховенството на закона". Според него ставало дума "за вашата ненавист и омраза към националните държави, към идеята за национална държава и вътрешен ред".


Краткото си (толкова му отделя регламентът) и объркано слово той започна с ирония към еврокомисар Йоханес Хан, че се надявал да е буден и да не проспи предполагаемото руско нападение над Украйна. За по-малко от 2 минути Джамбазки нарече канадския премиер "любимото ви зайче", обвини евродепутатите, че следвали "дневния ред на НПО-та", които разрушавали Европа и му налагали какво да мисли, прави и говори и завърши с призиви "Да живее!" за Орбан и партията "Фидес", Качински и "Право и справедливост", България и "Европа на нациите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK