България ще подобрява финансовата грамотност с европомощ

Елиза Ферейра, еврокомисар за кохезионната политика

© European commission (audiovisual service)

Елиза Ферейра, еврокомисар за кохезионната политикаЕвропейската комисия обяви в сряда, че е одобрила 225 проекта, които ще бъдат подпомогнати финансово от бюджета на ЕС, за да бъдат разработени реформи в страните членки. От тях за България са утвърдените са шест (2.6%).


Чрез инструмента за техническа подкрепа Европейската комисия наема чуждестранни експерти, които помагат на администрациите по места да разработят и приложат промени.


От съобщението на Европейската комисия става ясно, че България иска съдействие за повишаване на финансовата грамотност на населението, за повишаване на данъчната събираемост чрез провеждането на дигитални одити, за подобряване на управлението на финансовите средства в общините, както и за повишаване на ефективността в борбата с корупцията. София иска съдействие и за разработване на оценка на трудовите умения и компетенции на населението, което е записано като намерение на правителството и в очакващия от 15 октомври 2021 г. одобрение национален план за възстановяване и устойчивост.
Европейската комисия посочва, че от 2017 г. България се е възползвала от чуждестранни експерти по 45 проекта, 18, от които все още продължават. Сред тях са съдействие за подобряване на зеленото бюджетиране за публични инвестиции и оценка на риска от прането на пари и финансирането на тероризма. Експерти от Съвета на Европа работят по оценка на ефективността на българското законодателство и практическото му прилагане при борбата с финансовите измами и прането на пари, съобщиха от институцията за "Дневник".


Половината от одобрените в ЕС проекти са свързани с цифровия преход, 36% - със зелената сделка, а 57% са свързани с изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост, съобщи еврокомисарят за кохезионната политика Елиза Ферейра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK