Директорът на граничната агенция на ЕС е уволнен заради малтретиране на мигранти

Директорът на граничната агенция на ЕС е уволнен заради малтретиране на мигранти

© ReutersГраничната агенция на Европейския съюз уволни своя директор Фабрис Леджери, каза за "Ройтерс" източник, запознат с въпроса в петък, след години на обвинения, че нейни служители са малтретирали мигранти по външните граници на съюза.


Говорителят на "Фронтекс" (Frontex) Питор Свиталски отказа да коментира по-рано през деня твърдението, че Леджери е предложил оставката си и не отговори на последващ въпрос дали тя е била одобрена. Европейската комисия - изпълнителният орган на ЕС, който наблюдава Frontex - също отказа коментар, заявявайки, че се провежда извънредна сесия на базираната във Варшава агенция.


Бордът обсъжда "специфични трудности" във Frontex и ще коментира след приключването следобед, каза Комисията. Леджери, който в миналото отхвърли обвиненията, не беше открит досега за коментар.
Агенцията на ЕС за борба с измамите OLAF започна разследване миналата година по твърдения за нарушения на правата на човека от Frontex, агенция, натоварена с управлението на миграцията по външните граници на съюза. Докладът на OLAF не е публикуван публично.


Ерик Марквард, германски депутат в Европейския парламент от фракцията на Зелените, каза на 2 март, че резюмето на доклада "разкрива, че ръководството на Frontex е било наясно с нарушенията на правата на човека и умишлено избягва да ги докладва".


През 2021 г. Европейският парламент публикува собствен доклад за твърдения, че Frontex е участвала в така наречените отблъсквания на хора по границата, включително в Егейско море между Гърция и Турция, членка на ЕС.


Изблъскването нарушава задълженията на ЕС съгласно международното хуманитарно право, което забранява връщането на хората там, където животът им би бил изложен на риск.


"Няколко надеждни участници... последователно докладваха за нарушения на основните права на границата в редица държави членки, но Frontex като цяло пренебрегваше тези доклади", се казва в доклада на Европейския парламент.


"Агенцията също така не успя да отговори адекватно на вътрешни проверки относно определени случаи на вероятни нарушения на основните права в държавите членки, които бяха повдигнати."


Директорът на граничната агенция на ЕС е уволнен заради малтретиране на мигранти

© Reuters


Държавите - членки на ЕС, както и комисията са в управителния съвет на Frontex. Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон настоя за засилване на надзора върху правата в рамките на Frontex, тъй като организации за правата на човека алармираха за злоупотреби.


Държавите от ЕС дадоха на Frontex допълнителни пари и правомощия, откакто повече от милион сирийски бежанци достигнаха Европа през 2015 г., превъзхождайки капацитета на страните членки за приемане на толкова хора и за поддържането на сигурност. Това разпали крайнодесните настроения в целия съюз.


Докато страните от ЕС се бореха ожесточено за допускането на предимно мюсюлмани, идващи от Близкия изток и Африка, миграцията се превърна в горещ политически въпрос в 27-членния блок.


Оттогава ЕС ограничи предоставянето на убежище и правата на мигрантите, укрепи границите си и сключи сделки - критикувани от правозащитни групи - със страни, включително Турция, да задържат хората на тяхна територия.


Страните от ЕС са разделени между тези, които се застъпват за все по-твърда позиция по отношение на имиграцията, и тези, които приемат бежанци и подчертават необходимостта от зачитане на основните права на човека, включително в напрегнати гранични ситуации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK