ЕС планира премахване на ненужните здравни тестове

ЕС планира премахване на ненужните здравни тестове

© European Union 2020Европейската комисия иска да направи по-лесен достъпа до здравните данни за пациенти, медици, регулатори и изследователи в опит да подобри диагнозите, да намали ненужните разходи от дублиране на медицински тестове и да засили научните изследвания в областта на медицината, показва документ на ЕС, цитиран от "Ройтерс"


Текстът ще бъде публикуван по-късно във вторник и очертава плановете на еврокомисията за европейско пространство за здравни данни, което да доведе до големи спестявания на разходи и икономически печалби от над 10 милиарда евро за 10 години.


Пациентите в ЕС харчат 1.4 милиарда евро всяка година само за ненужни медицински изображения, се казва в документа, като се изчислява, че едно на всеки 10 рентгенови или ултразвукови изследвания не е необходимо, тъй като те обикновено са дублиране на вече направени снимки.
По-широкото използване на лесно достъпни електронни рецепти също се смята, че ще доведе до големи спестявания чрез намаляване на грешките при отпускането на лекарства. Много страни в съюза все още използват хартиени рецепти.


Разпространението на ненужни тестове и предписани лекарства се причинява най-вече от проблеми с достъпа до здравни данни, тъй като често здравната информация не е достъпна за самите пациенти, а болниците само частично споделят данни помежду си.

"Хората невинаги могат лесно да достигнат до здравните си данни по електронен път и ако искат да се консултират с лекари в повече от една болница или медицински център, те често не могат да споделят данните с други здравни специалисти", се казва в документа.


Европейската комисия смята, че би могла да се справи с проблема, като направи данните по-достъпни за пациентите чрез създаване на бази данни, които са свободно достъпни онлайн.


ЕС планира премахване на ненужните здравни тестове

© European Union 2020


Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис каза, че по-лесният достъп до здравни данни също би помогнал значително на пациентите със сериозни заболявания - например ракови - като подобри диагнозите.


Доставчиците на здравни услуги ще трябва да създават електронни здравни данни, които са оперативно съвместими.Данните, генерирани от здравните досиета на пациентите, ще бъдат обединени в съвместими формати и ще бъдат направени достъпни за пациенти, регулатори и изследователи при строги правила за защита на поверителността, се казва в документа. Планира се и по-силна киберсигурност.


Комисията изчислява, че по-лесният достъп до анонимни здравни досиета за анализатори и специалисти по данни може да доведе до 5.4 милиарда евро икономически печалби за десетилетие благодарение на по-ефективни изследвания и по-евтини лекарства.


Още 5.5 милиарда евро печалби ще дойдат от спестявания за пациенти и доставчици на здравни услуги и от "по-бърз растеж на пазарите на цифрови здравни и уелнес приложения".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK