Заради инфлацията Еврокомисията съветва да се вземат и заемите по Плана за възстановяване

Валдис Домбровскис

© Сайт на европейския парламент

Валдис ДомбровскисЕвропейската комисия посъветва европейските правителства да се възползват от възможността за евтини заеми по Плана за възстановяване и устойчивост, за да си помогнат с непредвидените разходи заради войната в Украйна.


Това стана на съвместно заседание на парламентарните комисии за бюджет и по икономика и парични въпроси в Страсбург, на което участваха еврокомисарите Валдис Домбровскис и Пало Джентилони.


Според евродепутати рекордният план за възстановяване от 800 млрд.евро е замислен като изход от пандемията от COVID-19, но не отчита огромните непредвидени разходи, пред които са изправени правителствата, приели над 5 млн. украински бежанци за последните два месеца. Евродепутатите смятат, че Еврокомисията трябва да се върне на световните пазари и да заеме допълнителни средства, за да помогне на националните власти да се справят с високите цени на енергията, инфлацията и бежанците, които досега не са слагани в сметките при съставянето на плановете за възстановяване.
Парламентаристите се опасяват че плановете няма да могат да бъдат изпълнени заради високата инфлация, която ще повиши разходите по изпълнението на проектите и те ще останат недофинансирани.
Еврокомисията обаче не смята, че трябва да се търсят нови пари, след като 220 млрд. евро заеми по Плана за възстановяване и устойчивост не са поискани. Едва няколко държави решиха да се възползват освен от безплатните грантове и от възможността за евтини кредити. България също поиска само грантовата част от предвидените за нея средства за възстановяване - внасяйки проект за план от 6.27 млрд.евро безвъзмездни средства.


Според Механизма за възстановяване и устойчивост европейските държави могат да поискат заемите си до средната на 2023 г., ако предложат проекти по тях, които Еврокомисията трябва да одобри, преди те да могат да получат средствата. България има право на над 4 млрд. евро евтини кредити от Европейската комисия.


За да се справи с асиметричните шокове, до края на юни 2022 г. Комисията ще преоцени разпределението на безвъзмездните средства за държавите-членки въз основа на статистически данни. По-малко засегнатите от кризата ще получат по-малко от очакваното преди, а по-засегнатите ще получат повече, за да могат да актуализират националните си планове, за да отговорят на настоящата ситуация. Ръководството ще се основава на RepowerEU - планът за енергийна независимост, който Еврокомисията трябва да представи в средата на май, и пакета от пролетния семестър, който е свързан с плановете за възстановяване.


Комисарите призоваха европейските държави да не се отказват от добре разработените национални планове, които тласкат икономиките на ЕС към по-голяма устойчивост, и казаха, че при по-високи разходи националните планове могат да бъдат приложени различни средства, включително еврофондовете за сближаване и национално финансиране, за да бъдат изпълнени те въпреки оскъпяването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK