Държавните помощи за COVID-19 спират на 30 юни

Маргрете Вестагер

© European commission (audiovisual service)

Маргрете ВестагерЕвропейската комисия съобщи, че на 30 юни ще престане да одобрява искания за отпускане на държавна помощ за компенсация на бизнеса, засегнат от пандемията от COVID-19.


Две години и три месеца след въвеждането на Временната рамка за държавна помощ за COVID, тя ще престане да действа, тъй като "най-сетне сме свидетели на цялостно подобряване на санитарната криза в Европа, като броят на заразените с COVID-19 е под контрол, а процентът на ваксиниране е относително висок", заяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.


Комисията ще запази само възможностите за държавна подкрепа на инвестициите и на платежоспособността, съответно до края на 2022 и на 2023 г.
Правителствата, които искат да продължат да подпомагат бизнеса заради щети от пандемията, могат да преобразуват заеми в ограничени по размер помощи под формата на преки безвъзмездни средства, като прилагат условията на Временната рамка и ако това е предвидено в техните национални схеми. Такова преобразуване може да се използва при строги условия за отписване на заеми или части от тях в полза на заемополучателите, които не са в състояние да ги изплатят, предупреждават от Комисията.


Допуска се и въвеждане на схеми, които позволяват преструктуриране на заемите, например удължаване на техния срок или намаляване на приложимите лихвени проценти в рамките на определени граници.


За 27 месеца действие на временните правила, които позволяваха на властите да отпускат бюджетни средства под формата на държавна помощ на бизнеса, Европейската комисия е одобрила 1300 схеми за държавна подкрепа и 950 национални мерки за близо 3.2 трилиона евро. От тях реално са изразходвани около 730 милиарда евро за подпомагане на икономически сектори, научни изследвания и бизнеси.

"Подобряването на икономическото положение с оглед на отслабването на ограниченията е основната причина, поради която решихме да не удължаваме срока на действие на Временната рамка за държавна помощ", казва Вестагер.


Тя добави, че спирането на помощите няма да е внезапно и че вече одобрените схеми ще бъдат издължени. Гаранциите, заемите и възстановяемите аванси, както и безвъзмездните средства ще продължат да се изплащат до 30 юни догодина.


Държавните помощи в България


От март 2020 г., когато беше дадена възможност за отпускане на държавна помощ на бизнеса заради щети, причинени от COVID-19 пандемията, Европейската комисия е одобрила 22 искания от България за схеми за подпомагане.Общата им стойност надхвърля 1.8 млрд. евро.


Най-щедри са били помощите от държавата през 2020 г., когато от Европейската комисия е поискано одобрение за над 1.5 млрд. евро по 13 схеми, основно за запазване на работни места и за малък и среден бизнес. През 2021 г. схемите за държавна помощ, получили одобрение от Брюксел са шест и са на обща стойност около 260 млн. евро, като предвиждат средства за запазване на заетост, за земеделците, за самонаетите, микропредприятия и за туристическия сектор. От началото на 2022 г., е дадено разрешение за финансиране по четири схеми - две за туроператорите и по една за авикомпаниите и за туризма за общо 61.85 млн. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK