Срещу руската зависимост: Соларните панели върху покривите в ЕС стават задължителни

Урсула фон дер Лайен дава начало на заседанието на еврокомисията, на което беше приет план за намаляване на енергийната зависимост от Русия.

© European commission (audiovisual service)

Урсула фон дер Лайен дава начало на заседанието на еврокомисията, на което беше приет план за намаляване на енергийната зависимост от Русия.Европейската комисия предложи соларните панели да бъдат задължителни за покривите на обществените и бизнес сградите в ЕС от 2025 г., а за новите жилищни сгради от 2029 г. Мярката е част от плана на съюза да стане енергийно независим, като се откаже от вноса на руски изкопаеми горива, огласен в сряда.


През март ЕС си даде пет години да се отърве от енергийната зависимост от Русия, която според председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, вече сериозно е нарушила функционирането на световния енергиен пазар с войната в Украйна и създава "огромни предизвикателства пред съюза".

"Войната на Путин показва колко зависими сме от вноса на изкопаеми горива и също колко уязвими сме, разчитайки на Русия за вноса на изкопаеми горива, и затова трябва възможно най-бързо да намалим зависимостта си от руските горива. Убедена съм, че можем", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че първите стъпки са направени - ЕС ще се откаже постепенно от вноса на въглища и вече е намалил потреблението на руски газ от 40% (2021 г.) на 26 процента през април.


Според плана на еврокомисията, наречен REPowerEU, евросъюзът може да замести руските горива, ако направи съществени стъпки в намаляване на търсенето, намери алтернативни доставчици на горива и ускори значително прехода към чиста енергия.
Брюксел предлага да инвестира около 300 млрд. евро в начинанието (по-голяма част от парите вече са планирани за реализиране на зелената сделка и плановете за възстановяване), като около 75 млрд. ще са безвъзмездни средства, а останалото - заеми. За да осигури повече средства за планове за възстановяване и устойчивост, еврокомисията препоръча на държавите да заявят, че ще ползват допълнително и заеми в добавка към безвъзмездните средства, ако не са го предвидили. Комисията предлага да се направят целенасочени изменения в условията за използване на парите за възстановяване, за да се интегрират в тях специални глави за плана за енергийна независимост.


95% от парите са предвидени за ускоряване на зеления преход, а останалото - за изграждане на инфраструктура за втечнен газ и за преработка на петрол, различен от руския.


Икономии на енергия


Фон дер Лайен заяви, че намаляване на потреблението чрез икономии е "най-бързият и най-евтин начин за справяне с настоящата енергийна криза".


Освен покривните панели комисията предлага увеличаване на целта за постигане на енергийна ефективност до 2030 г. от 9 на 13 процента, както и различни начини за подобряване на енергийна ефективност и пестене на енергия, които могат да намалят потреблението с 5%. Освен информационни кампании, които да информират гражданите как да пестят, еврокомисията препоръчва и фискални мерки като намалени ставки на ДДС върху енергийно ефективни отоплителни системи, изолация на сгради и уреди и продукти.


Нови доставчици


ЕС ще се опита да намали максимално руските доставки на горива, като ги замени с други партньори, които ще привлече с общо купуване на газ, на втечнен газ и на водород. Решение за създаване на обща платформа за купуване вече беше взето и в момента се преговаря по окончателния текст на предложеното ново европейско законодетелство, с което въпросът да се уреди.


Еврокомисията обещава сега да разработи и "механизъм за съвместни покупки" на принципа на общите поръчки на ваксини срещу COVID-19, който ще договаря купуването на газ от името на участващите държави членки. Комисията също така ще разгледа законодателни мерки, които да изискват диверсификация на доставките на газ във времето от държавите членки.


Приетата в сряда от еврокомисията външна енергийна стратегия на ЕС дава приоритет на ангажимента на ЕС към глобалния зелен и справедлив енергиен преход и предвижда в Средиземно и в Северно море да бъдат разработени големи водородни коридори.


Чиста енергия


Брюксел разчита в най-голяма степен на чистата енергия, за да намали енергийната зависимост от Русия. Еврокомисията предлага увеличаване на целта за дела на чистата енергия в енергийния микс на държавите до 2030 г. от 40 на 45%.


Предлага се и ускоряване на процедурите за издаване на разрешителни за изграждане на соларни мощности или вятърни паркове и прилежаща инфраструктура от 6-8 години сега до 1 година. Проектите с чиста енергия ще бъдат обявени за първостепенен обществен интерес, а правителствата ще трябва да въведат специално предназначени зони за възобновяеми енергийни източници със съкратени и опростени процеси на издаване на разрешителни в райони с по-ниски рискове за околната среда, съобщава еврокомисията.


Еврокомисията предлага съкращаване на процедурите за издаване на разрешителни за строителството на нови мощности за производство на чиста енергия.

© Reuters

Еврокомисията предлага съкращаване на процедурите за издаване на разрешителни за строителството на нови мощности за производство на чиста енергия.


За да помогне за бързото идентифициране на такива "полезни" зони, комисията предоставя набори от данни за чувствителни към околната среда зони като част от своя инструмент за цифрово картографиране на географски данни, свързани с енергетиката, индустрията и инфраструктурата.


Визията на еврокомисията включва и специална слънчева стратегия на ЕС за удвояване на слънчевия фотоволтаичен капацитет до 2025 г. до 300GW спрямо досега монтираните съоръжения, и инсталиране на 600 GW до 2030 г.


Предвижда се и удвояване на скоростта на внедряване на термопомпи до 10 млн. инсталации през следващите 5 години и мерки за интегриране на геотермална и слънчева топлинна енергия в модернизирани системи за районно и комунално отопление.


ЕС ще си постави и цел от 10 млн. тона вътрешно производство на възобновяем водород и 10 милиона тона внос до 2030 г., за да заменят природния газ, въглищата и петрола в трудни за декарбонизиране индустрии и транспортни сектори. За ускоряване на водородните проекти се заделят допълнително 200 милиона евро за изследвания и комисията се ангажира да завърши оценката на първите важни проекти от общ европейски интерес до лятото.


Намаляване на потреблението на изкопаеми горива


Спестяването на енергия, ефективността, заместването на горивото, електрификацията и засиленото усвояване на възобновяем водород, биогаз и биометан от промишлеността биха могли да спестят до 35 милиарда куб. метра природен газ до 2030 г. в допълнение към това, което е предвидено в Зелената сделка, се казва в плана.


Комисията обещава да въведе въглеродни договори, за да подкрепи усвояването на зелен водород от индустрията и специфично финансиране за REPowerEU в рамките на Иновационния фонд, като използва приходите от търговия с емисии, за да подкрепи допълнително преминаването от зависимостта на руските изкопаеми горива.


За да повиши спестяването на енергия и ефективността в транспортния сектор и да ускори прехода към превозни средства с нулеви емисии, комисията ще представи пакет за екологизиране на товарите, целящ значително да повиши енергийната ефективност в сектора, и ще разгледа законодателна инициатива за увеличаване на дела на превозни средства с нулеви емисии в обществени и корпоративни автопаркове над определен размер, съобщава еврокомисията. Брюксел разчита основно на общините да екологизират транспорта си, така че да намалят потреблението на изкопаеми горива.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK