ЕС се отказва от съветското оръжие

ЕС се отказва от съветското оръжие

© European commission (audiovisual service)Европейският съюз ще се откаже от старото оръжие от съветските времена в опит да подобри отбранителния си капацитет. Това се казва в план за справяне с изоставането в инвестициите в отбранителния сектор, приет от Европейската комисия в сряда.


Планът посочва като спешни задачи още подсилване на противовъздушната и противоракетната отбрана и полълване на запасите.


Предлага се засилване на координираните усилия за попълване на празнините в отбранителните способности на ЕС, като се заложи възможност за общи поръчки за купуване на оръжие, за да се намалят разходите чрез мащаба на покупките. Европейската комисия предлага да задели 500 млн. евро от европейския бюджет до 2024 г. за улесняване на организирането на съвместни поръчки по обща схема, като сдружилите се държави ще могат да се освобождават от ДДС. Освен това ще може да се осигури свързано финансиране от ЕС за проекти от голям интерес за ЕС, реши еврокомисията.
По-специално ЕС приоритизира снабдяването на армиите с разработвания "Евродрон" за дългосрочно разузнаване, наблюдение и насочване на точни оръжия, чийто прототип се очаква в средата на 2027 г. ЕС планира още да одобри възможностите за зареждане на самолети във въздуха, да изгради интергрирана система за противовъздушна отбрана, да разшири съществуващия парк от танкове и бронирани бойни машини, а също да се снабди с нови системи противотанкови и артилерийски системи, да купи и още фрегати, патрулни корвети и подводници за флота в Черно, Балтийско и Средиземно море. Планът включва изграждането на програма за свръхзащитена свързаност, включително квантово криптиране, както и космическо базирано наблюдение на Земята, както и разработването на европейски киберщит срещу нарастващите киберзаплахи.


Еврокомисията обяви, че незабавно ще бъде създадена Съвместната работна група за отбрана, която ще работи с националните власти, за да се избегне конкуренция между държавите при осигуряването на поръчки, "което би довело до спираловидни цени, свръхконцентрация на търсенето, недостиг на доставки и трудности за по-изложените държави членки". За целта групата ще събира централизирано информация за предстоящите поръчки за купуване на въоръжение и ще изготви обобщена оценка на нуждите на отделните държави.


В момента по данни на Европейската комисия само 11% от военните разходи се правят между няколко европейски държави, като те се опитват да се справят основно сами с нуждите на армиите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK