София е предупредена, че закъснява с биометричните карти за чужденци

София е предупредена, че закъснява с биометричните карти за чужденци

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия поиска допълнителни разяснения от българското правителство за закъснението за въвеждане на биометрични карти за пребиваване на неевропейски граждани. След като е изпуснала срока за въвеждане на документите - 10 юли 2020 г., България продължава да не издава документите, съобщи Еврокомисията в четвъртък.


Новият формат на картата беше приет в ЕС през 2017 г., за да се подобри сигурността на документа. След като миналата есен Еврокомисията предупреди България, че закъснява, сега тя иска допълнителни разяснения.


Правителството получи последно предупреждение и за непълно прилагане на европейското законодателство за кражбата на електронна самоличност при безкасови плащания. Преди една година София е трябвало да криминализира кражбата и присвояването на идентификационни данни за плащане, както и по-нататъшната им продажба и разпространение, но това не е направено.
Директивата обхваща безкасови трансакции, извършвани с всякакъв вид платежен инструмент, включително банкови карти, но също и виртуални инструменти като мобилни плащания. Европейската комисия казва, че България продължава да не дава ясни обяснения за това как прилага европейските изисквания, като предупреждава, че ако до два месеца не получи задоволителен отговор, ще предаде България на съд.


Последно предупреждение е изпратено на правителство и за неуведомяване на Комисията за национални мерки за транспониране на Директивата за европейската тол система. Тя изисква участниците в движението в ЕС да могат да плащат с един абонаментен договор, един доставчик на услуги и едно бордово устройство, което покрива цялата територия на ЕС, независимо от национаните граници. Крайният срок за въвеждането на правилата в българското законодателство е изтекъл миналия октомври, без София да е изпълнила задължението си да информира Европейската комисия дали е съобразила националното си законодателство с европейските стандарти.


Подобно е положението с директивата за авторските права от 2019 г., която продължава да не прилага в България. По нея срещу София се водят две наказателни процедури за това, че не е уредила законодателно въпроса с авторските права на творците и носителите на права, издателите на медийни публикации и журналистите, когато техните произведения се използват онлайн чрез сателитна телевизия, платформите за видео по заявка и IPTV, както и чрез новинарските агрегатори.


Европейското право изисква доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание да получат разрешение от носителите на права за съдържанието, качено на техния уебсайт. Ако такова не е дадено, те трябва да вземат мерки за свалянето му.


Европейската комисия откри в четвъртък нова наказателна процедура срещу България заради това, че не е изготвила планове за морско пространствено планиране. Те се изискват за планиране на човешките дейности в морските зони, така че те да подпомагат развитието на устойчива синя икономика, устойчивото използване на морските ресурси и опазването на здрави морски екосистеми и биоразнообразие, които са съществена част от Европейския зелен договор.


Морските държави е трябвало да изготвят плановете до 31 март 2021 г., което не е сторено. Правителството има два месеца да даде обяснения или да отстрани нарушението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK