Унгария ще склони за руско петролно ембарго, ако е само за танкери

Петер Сиярто

© EUCouncil

Петер СияртоУнгария би се съгласила с въвеждане на ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС, но само ако то засяга единствено количествата, пристигащи по море. Това казва в интервю за американската телевизия Fox News унгарският външен министър Петер Сиярто.


"Ако Европейският съюз иска да накаже Русия в петролния сектор, тогава нека наложи ембарго върху морските доставки на петрол, защото те съставляват най-голямата част от общите доставки на руски петрол за Европа, докато доставките по тръбопроводи съставляват най-малката част", казва Сиярто в интервюто, излъчено в петък.


Според него така ще се избегне удар върху европейските икономики, които покриват 27% от нуждите си с руски петрол и ще позволи на Будапеща да отстъпи от ветото върху предложения от Европейската комисия в началото на май шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, който предвижда въвеждане на петролно ембарго с двугодишна отсрочка за Унгария и Словакия, които са 100% зависими от нефтопровода "Дружба". Унгария вече е внесла предложението за обсъждане в Еврокомисията и в Съвета на ЕС.
Сиярто обяснява в интервюто, че спирането на петрола по "Дружба" ще предизвика крах на унгарската икономика, тъй като Будапеща няма да може да купи достатъчно петрол от други източници.


"За да трансформираме технологично процеса на рафиниране и да можем да преработваме петрол не от Русия, ще ни трябват допълнителни инвестиции в размер на 550 млн. евро", добавя външният министър. По-рано премиерът Виктор Орбан изчисли, че това ще отнеме пет години. Сиярто казва, 65% от доставките на петрол за страната му идват от Русия.


В същото време външният министър отхвърля обвиненията, че Унгария блокира петролните санкции заради близки връзки между Орбан и руския президент Владимир Путин.


"Унгария е за Украйна. Ние осъждаме руската агресия срещу Украйна и подкрепяме нашите украински приятели и им помагаме по много начини. Досега сме приели 700 хил. бежанци. Изпратихме почти 200 хил. тона хуманитарна помощ. И причината да не позволяваме на оръжия да минават транзит през Унгария е, че за нас все още въпрос номер едно е сигурността на Унгария и унгарския народ", казва унгарският министър.


Той напомня, че Будапеща е подкрепила досега въведените пет пакета от санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.


Страните от ЕС все още не са успели да се споразумеят за следващия пакет от санкции срещу Русия основно заради съпротивата на Унгария, макар че и други държави, сред които България, искат допълнителни отстъпки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK