Европа ще разработва кораб и наблюдение от космоса

Европа ще разработва кораб и наблюдение от космоса

© ReutersЕС ще инвестира почти 1 млрд. евро от осеммилиардния си фонд за отбрана през 2022 г. за подобряване на сътрудничеството във военната индустрия. Това става ясно от одобрената в сряда от Европейската комисия годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФР). Работната програма на ЕФР 2022 ще отпусне общо до 924 милиона евро финансиране.


"Решихме да мобилизираме 1 млрд. евро от бюджета на ЕС тази година, за да разработим общи проекти за отбрана, особено в космоса, кибер пространството и развитието на различни способности от висок клас. Стартираме и схема за иновации в отбраната на стойност 2 млрд. евро, за да превърнем Европа в център за отбранителни иновации", заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.


Работната програма съдържа 33 теми, структурирани в осем покани за представяне на предложения, които ще бъдат отворени в началото на юни. Акцент ще са космосът и морският бой.
Ще бъде осигурено финансиране за разработване на космически ракетни способности за ранно предупреждение и мултисензорни възможности за наблюдение на Земята, както и за разработване на космическа система за бърза доставка на спътници в различни видове орбити. ЕС си поставя за цел и разработването на клас кораб, подходящ за малки и средни военноморски сили, както и система за съвместно наблюдение на военноморските сили. Предвидено е финансиране за създаване на кибернетична отбрана и за разгръщаем команден пункт за специални операции. В областта на изследванията усилията за финансиране ще се съсредоточат върху оперативната съвместимост и обмена на данни между центровете за граждански и военен контрол на полетите, съобщава Еврокомисията.


Ще започне и въвеждането на схема за отбранителни иновации, чрез която ще се подкрепят граждански придприемачи и и стартъпи с иновативни граждански разработки, които могат да намерят приложение в армията. Чрез нея ЕС си поставя за цел до 2027 г. да набере 2 млрд. евро инвестиции за иновации в областта на отбраната. Еврокомисията ще слага по 20 млрд. евро годишно в схемата с надежда да събере пет пъти повече пари от частни инвеститори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK