Унгария и Великобритания обложиха бизнеса срещу инфлацията

Унгария и Великобритания обложиха бизнеса срещу инфлацията

© ReutersПравителствата на Унгария и на Обединеното кралство обявиха в четвъртък, че въвеждат временни корпоративни данъци, за да съберат допълнителни приходи, с които да компенсират поскъпването на живота на домакинствата.


Британският финансов министър Риши Сунак заяви пред парламента, че печалбите на производителите на нефт и газ ще бъдат допълнително облагани с 25%, от което се очаква допълнително да бъдат събрани 5 млрд. паунда (6.3 млрд. долара) до края на годината. Данъкът ще бъде отменен, когато цените се върнат към исторически нормални нива, каза Сунак.


Едновременно с налога правителство обяви пакет от 15 млрд. паунда (18.9 млрд. долара) за подкрепа за домакинствата, които се борят да покрият растящите сметки за енергия.Този ход ще даде на всяко британско домакинство отстъпка от 400 паунда от сметката му за енергия, като хората с най-ниски доходи ще получат по-голяма компенсация. Това е втори пакет от помощи след отпуснатия през февруари, който беше насочен към една трета от домакинствата във Великобритания с най-ниски доходи.
Риши Сунак

© Reuters

Риши Сунак


Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх от 9% през април и се очаква да се повиши още. Правителствените прогнози, публикувани преди месец, показват, че стандартът на живот ще регистрира най-големия си спад от началото на измерването му в края на 50-те години на миналия век, съобщава Ройтерс.


И евтин бензин само за унгарски коли


Също в четвъртък унгарското правителство обяви допълнителен данък върху печалбите на банките, енергийните, застрахователните и телеком компаниите, а също и на големите търговски вериги, търговските фирми и авиокомпаниите.


Властите очакват допълнителни постъпления от 800 млрд. форинта (2.19 млрд. долара) годишно през тази и през 2023 г. Премиерът Виктор Орбан заяви в сряда, че ще ги използва за попълване на дупките в бюджета, отворени от поскъпването на енергията и войната в Украйна.


Правителството си поставя за цел с допълнителните данъци да намали бюджетния дефицит от 5.9% до 3.5% от БВП през 2023 г.


Около 60% от корекцията на дефицита ще дойде от съкращения на разходите в министерствата и от отлагане на някои публични инвестиции, каза министърът на икономическото развитие Мартон Наги. Новите данъци, които ще бъдат в допълнение към съществуващите налози, ще компенсират останалото.


"Ще увеличим необходимите приходи основно от специалните данъци върху допълнителните печалби", каза Наги, бивш заместник-управител на централната банка.


Банките ще трябва да внасят 300 млрд. форинта годишно в допълнение към съществуващите си данъци, колкото и енергийните компании. Тежестта ще изнесе основно унгарската Мултинационална нафтова и газова компания (MOL), която според Наги "прави големи печалби, използвайки по-евтиния руски суров петрол Urals в своите рафинерии".


Новият данък върху банките ще се налага върху нетните приходи от лихви и приходите от такси и комисиони, а данъкът върху оборота на търговските вериги с годишен оборот на стойност над 100 млрд. форинта ще се повиши до 4.1% от 2.7%, каза още Наги.


Освен това правителството съобщи, че от петък на бензиностанциите, предлагащи евтини горива в Унгария, ще могат да зареждат само коли с унгарска регистрация. Мярката се взема срещу т. нар. бензинен туризъм от съседните държави, който според властите заплашва с недостиг на горива за унгарското население.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK