ЕС ще поръча общо ваксини и лекарства срещу маймунската шарка

ЕС ще поръча общо ваксини и лекарства срещу маймунската шарка

© ReutersЕвропейският съюз е взел решение за общо закупуване на ваксина и антивирусни средства за борба с маймунската шарка, след като повечето от европейските държави съобщиха за случаи на ендемичния за Африка вирус. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на шведския координатор за ваксините Ричард Бергстрьом.


"След няколко срещи беше решено, че ще закупим както ваксина, така и антивирусно лечение", казва Бергстрьом пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.


Според вестника ЕС ще купи от датския производител Bavarian Nordic количества от неговата ваксина Imvanex, както и произвежданата от американската компания Siga Technologies ваксина срещу едра шарка Tecovirimat. Бергстрьом казва, че ЕС все още не е подписал договор с нито една от двете фирми.
"Но това ще мине бързо. Трябва да имаме готов договор след около седмица и може би някои ограничени доставки през юни", казва координаторът.


Решенията за купуване на ваксини се вземат от комитет, в който представители на Европейската комисия заседават заедно със здравни експерти от всички държави членки. Той беше отговорен и за поръчката на ваксините срещу COVID-19. Сега същата функция изпълнява Европейският орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който беше създаден през септември 2021 г.


Говорител на Европейската комисия заяви пред Ройтерс, че е постигнато принципно съгласие между страните членки HERA да резервира количества ваксини и лекарства от тяхно име, като разговорите с производителите продължават.


И двете ваксини са одобрени за превенция на едра шарка, но според лекарите са ефективни 85% и срещу маймунската, която се причинява от вирус, сходен с този на едрата шарка.


Повече от 200 предполагаеми и потвърдени случая на маймунска шарка са регистрирани в 19 държави в Европа, Австралия и Северна Америка от началото на май. За разлика от коронавирусната инфекция, вариантът на маймунската шарка, има смъртност от около 1%, въпреки че досега не са съобщени смъртни случаи, пише Ройтерс.


Очаква се по-късно в петък Световната здравна организация да брифира страните членки на здравната агенция на ООН за ситуацията с маймунската шарка и мерките, които трябва да се вземат за ограничаване на разпространението й.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK