Унгария въведе по-ниска цена на горивата за местни автомобили

Унгария въведе по-ниска цена на горивата за местни автомобили

© ReutersОт петък унгарските бензиностанции предлагат горивата на различни цени според регистрационната табела на автомобила, след като преди ден правителството заяви, че въвежда мярката, за да гарантира наличности за унгарските граждани.


Така бензинът се продава за около 479.9 форинта (около 2.39 лв.) за литър на коли с унгарска регистрация и между 705-740 оринта ( 3.5-3.7 лв) за автомобили и камиони с чуждестранни номера.


Въведен е дневен лимит за зареждане от 100 литра, както и не повече от 20 л за клиенти с туби и други съдове.
Бензиностанциите обявяват официалните цени на горивата, които варират в зависимост от вида на бензина между 705 и 740 форинта за литър, като отстъпката за унгарските автомобили се прави след проверка на регистрационния сертификат, съобщиха очевидци.


Унгария въведе по-ниска цена на горивата за местни автомобили

© Twitter @Katalin Halmai


Според правилата на общия пазар държавите нямат право да продават едни и същи стоки и услуги според националната принадлежност на клиентите си.


Въвеждането на мярката съвпада с усилията на ЕС да прокара шестия пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, който съдържа и забрана за внос на руски петрол и петролни продукти. Унгария блокира приемането на пакета с обяснението, че ембаргото ще е катастрофално за икономиката й, която е изцяло зависима от вноса на петрол от Русия.


Според унгарското правителство прекъсването на доставките по нефтопровода "Дружба", който е основен източник на горивото, ще доведе до скок в цените, дефицит и прекъсване на производствени дейности. Будапеща твърди, че за да се пренастроят рафинериите й да преработват петрол от други производители, ще са необходими между 3.5 и 4 г.


Властите изчисляват, че ще се нуждаят от около 750 млн. евро краткосрочни инвестиции за модернизиране на рафинерии и разширяване на тръбопровод, доставящ петрол от Хърватия.


"Ако комисията може да предложи решение, ние сме отворени (да подкрепим санкциите), ако не, тогава искаме да бъдем изключени (от тях)", каза началникът на кабинета на Виктор Орбан Гергели Гуляш пред "Ройтерс" в четвъртък.


Унгария предлага ЕС да ограничи забраната за внос на руски петрол само до количествата, доставяни с танкери, като направи изключение за доставките по нефтопроводи. Мотивът е че 90% от руския петрол влиза в ЕС по море, като само около 10% се доставя по нефтопровода "Дружба" към Унгария, Словакия, Чехия и Полша.


Според източници от Брюксел предложението за промяна на внесените от Европейската комисия в началото на месеца условия, ще бъде предложено за одобрение на европейските лидери на извънредната им среща в Брюксел в понеделник и вторник, ако бъде постигнато съгласие между преговорните екипи на страните членки през уикенда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK