Унгария изрази надежда да си получи парите за възстановяване от Брюксел

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанУнгария, последната европейска държава, чийто план за възстановяване и устойчивост, все още чака одобрение от Европейската комисия, обяви, че се надява да постигне споразумение до края на годината за получаване на достъп до финансиране. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на унгарската държавна информационна агенция MTI.


На 2 юни след 13-месечно отлагане Европейската комисия даде зелена светлина на плана на Полша, чиито проекти заедно с унгарските бяха блокирани заради неизпълнение на условията на Брюксел. В четвъртък във Варшава Урсула фон дер Лайен заяви, че плановете на Варшава са пуснати, след като тя се е съгласила да изпълни три условия, преди да получи първия транш.


Председателят на еврокомисията каза, че полските власти са приели да разформироват обявената за противоречаща на европейското право от Съда на ЕС дисциплинарна камара, да създадат на нейно място независим съд и до края на 2023 г. да преразгледат делата на отстранените чрез камарата съдии.
Тя увери, че първото плащане за Полша ще дойде, след като влезе в сила за законът за разформироването на камарата, което доскоро еврокомисията изискваше като предварително условие за положителна оценка на плана на Полша.


Унгарският министър на регионалното развитие Тибор Наврачич заяви, пред MTI късно в четвъртък, че Будапеща ще направи всичко възможно да подпише споразумение относно плана за възстановяване на Унгария "през втората половина на годината или към края на годината".


Наврачич добави, че процесът, водещ до подписването на споразумението, е бил "сложен". "Ройтерс" коментира, че изявлението на министъра, който е бивш еврокомисар, е по-малко оптимистично, отколкото във вторник, когато Унгария посочи, че преговорите са в заключителната фаза.


Унгария депозира плана си за възстановяване пред Европейската комисия през април 2021 г., като първоначално поиска 7.2 милиарда евро за възстановяването от пандемията. Но след нахлуването на Русия в Украйна премиерът Виктор Орбан сигнализира, че планира да използва и евтините заеми, предлагани по програмата. Европейската комисия препоръча на държавите, които не са се възползвали от кредитната част на плана, сред които е и България, да го направят, за да се справят с високата инфлация, породена от поскъпването на енергийните източници.


Липсата на подобна сделка за Будапеща и наскоро обявените извънредни данъци върху банките и енергийните фирми оказаха натиск върху унгарските финансови пазари, изпращайки форинта до най-ниските стойности спрямо полската злота тази седмица, пише "Ройтерс".


Европейската комисия постави като условия на Унгария за отблокирането на парите да заложи в плана за възстановяване, по-амбициозни реформи в борбата с корупцията и да засили контролните механизми за разходването на европейските средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK