Европарламентът поиска повече права и ограничаване на ветото в ЕС

Председателят на Европейския парламент ще изложи позицията на евродепутатите пред европейските лидери след две седмици, ако темата бъде включена в срещата на върха на ЕС

Председателят на Европейския парламент ще изложи позицията на евродепутатите пред европейските лидери след две седмици, ако темата бъде включена в срещата на върха на ЕСЕвропейският парламент поиска да се отворят основните договори на ЕС (еквивалент на националните конституции), за да се направят в тях промени, с които съюзът да бъде по-гъвкав и по-управляем при кризи.


В резолюция, приета в четвъртък в Страсбург, парламентът призовава Европейския съвет да се свика конвент, който да започне да преразглежда основните правила, по които се управлява ЕС, като така се отговори на идеите, предложени от завършилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа. Конвенцията за първи път се допита до гражданите как искат да изглежда ЕС и излезе с 49 предложения, съдържащи с над 300 промени.


Решението за свикване на конвент е изцяло правомощие на страните членки, като по някои от идеите Европейската комисия може да внесе предложения, а други изцяло зависят от европейските лидери.
По-специално евродепутатите настояват за реформиране на процедурите за гласуване в съвета, като отпадне задължителното единодушие при вземане на решения, включително за въвеждане на санкции и при извънредни ситуации. Евродепутатите предлагат още по-големи правомощия на ЕС в здравеопазването, енергетиката, отбраната и икономическите политики, както и да се преправят процедурите за отклоняване от европейските ценности (член 7), за да станат по-ефективни.


В резолюцията евродепутатите настояват и за даване на законодателна инициатива на Европейския парламент, каквато сега има само Европейската комисия. Те искат още да могат да изменят или отменят законодателство, както и да получат пълни права за съвместно вземане на решения по европейския бюджет.


Много евродепутати призоваха европейските лидери да се произнесат за свикването на конвента още на срещата си на 23 и 24 юни в Брюксел, "за да се гарантира, че очакванията на гражданите ще бъдат оправдани и че резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа ще бъдат добре използвани възможно най-скоро".


Конвентът следва да включва членове на ЕП, комисари, членове на парламентите на държавите членки и лидери на ЕС.


Очаква се в средата на юни Европейската комисия да обяви как възнамерява да процедира с предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа, която обобщи идеи от 178 препоръки от европейските граждански панели, събития, проведени в държавите членки, както и 43 734 становища по 16 274 идеи, записани на многоезичната цифрова платформа, създадена специално за конференцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK