Без да е в еврозоната, Чехия ще разреши плащане на данъци в евро

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Цитат:
  Чешката република, една от осемте членки на ЕС извън общата валутна зона и не е конкретизирала дата за приемането.

  ---------
  Сега наште жълтопаветни фундаменталисти ЯКО ще подпукат чехите, че са изостанали, неумни, назадничави, комунистически павета, социалистически чугуни, путински лимонки и пр.

 2. 2 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  И Стафан Янев е така, агитира против еврото,
  но си държи парите в евро, а не в руски рубли.

 3. 3 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Никакъв проблем не е плащането в евро паралелно с местната валута. (Това се прави в Черна гора и струва ми се в БиХ, където дори май нямат собствена валута) Проблем е "членството" в Еврозоната, където страните с нисък държавен дълг ще бъдат прецакани, когато солидарно ще трябва да спасяват някоя фалирала икономика (както бе в случая на Гърция)

  Сам съм, други няма...
 4. 4 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  И Стафан Янев е така, агитира против еврото, но си държи парите в евро, а не в руски рубли.
  —цитат от коментар 2 на Боян Баянов


  Колега, не е проблем гражданите на държавата да си държат спестяванията в каквато валута преценят. Проблем е държавата да членува във високорисков клуб като Еврозоната.

  Сам съм, други няма...
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Айде-е-е-е...! Отиде им суверенитета на чехите. :)))

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Не бих отворил възможността на българските политици да теглят повече заеми, а именно покрай спасителния механизъм пазарите ще са готови да дадат повече дълг. По-скоро може да помислим дали да не променим фиксирания курс към еврото понеже стойността на валутата зависи основно и от напечатаните пари, но и от неща като това дали тук правим единица БВП а 1 час, а там заради ползването на технологии същото става за 5 минути.

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#3] от "MilliVanilli":

  Да, това е риск но ограничен - накрая ЕЦБ просто ще напечата нужните парички. Обаче членството има и голямо предимство - закачаме се директно на изхода на печатницата на пари (ЕЦБ) и съответно ще се носим на вълната на свежите еврота. Като практически няма вариант да фалираме щото дълговете ни ще са в национална валута - евро. И това е само монетарната гледна точка, тя е не е най-съществената. За мен най-важното е че паричната политика отива в ЕЦБ т.е далеч извън досега на крадливите ръчички на местните тарикати.

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Цитат:Чешката република, една от осемте членки на ЕС извън общата валутна зона и не е конкретизирала дата за приемането.---------Сега наште жълтопаветни фундаменталисти ЯКО ще подпукат чехите, че са изостанали, неумни, назадничави, комунистически павета, социалистически чугуни, путински лимонки и пр.
  —цитат от коментар 1 на Аскет

  Сигурно си проспал, че новината е за частична евровизация на тамошната икономика. Не се притеснявай - по писането ти личи, че не трябва да имаме големи очаквания към теб.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  У нас е най-лесно да се постигне защото сме официално вързани към еврото

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#4] от "MilliVanilli":

  Остана да ни кажеш, кой е по-ниско рисков клуб.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  На всички колеги предлагам да изслушат което и да е изказване на доц. Григор Сарийски по темата "България и Еврозоната". Ето една негова изява:

  https://www.youtube.com/watch?v=d7AJTE4q6po

  Сам съм, други няма...
 12. 12 Профил на Chess Games
  Chess Games
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#4:"MilliVanilli"][/quote]

  Ако еврото е високорисково, то лева тогава трябва да е двойно толкова рисково. По дефиниция е така, поне. 2 лв за горе-долу 1 евро.

 13. 13 Профил на Chess Games
  Chess Games
  Рейтинг: 228 Неутрално

  На всички колеги предлагам да изслушат което и да е изказване на доц. Григор Сарийски по темата "България и Еврозоната". Ето една негова изява:https://www.youtube.com/watch?v=d7AJTE4q6po
  —цитат от коментар 11 на MilliVanilli


  Слушал съм го. Не съм съгласен :)

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#4] от "MilliVanilli":Остана да ни кажеш, кой е по-ниско рисков клуб.
  —цитат от коментар 10 на Petleshev


  Видимо е по сигурен към руската Ц Б!
  Ми да си ги обърне в рубли.

 15. 15 Профил на Chess Games
  Chess Games
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#3] от "MilliVanilli":Да, това е риск но ограничен - накрая ЕЦБ просто ще напечата нужните парички. Обаче членството има и голямо предимство - закачаме се директно на изхода на печатницата на пари (ЕЦБ) и съответно ще се носим на вълната на свежите еврота. Като практически няма вариант да фалираме щото дълговете ни ще са в национална валута - евро. И това е само монетарната гледна точка, тя е не е най-съществената. За мен най-важното е че паричната политика отива в ЕЦБ т.е далеч извън досега на крадливите ръчички на местните тарикати.
  —цитат от коментар 7 на m17


  Струва си да се отбележи, че в момента тя вече е там така или иначе, защото сме част от валутния борд. И то не от скоро, а от няколко години. Аз не виждам особен проблем с валутната политика. И също така не виждам никой да предлага никаква алтернатива на тази на ЕЦБ, особенно що се отнася за тези които са толкова против валутата. Те просто казват "Не, не щем евро!" без основание, просто ей така, на пук на Европа.

  Вярно, да си играеш на пук е много българско, ама нека имаме напредвид, че подобни игри на пук са ни стрували скъпо в миналото :)

 16. 16 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Решението за Хърватия е 100% политическо.

 17. 17 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Оптимизират си разходите:
  Правителството смята да въведе мярката от 2024 г., за да увеличи възможността си да заема евро на международните пазари, за да покрива дълговете на държавата в евро.

 18. 18 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#1] от "Аскет":

  Нищо не разбирам, нали жълтопаветниците бяха еврогейове и соросоиди? Как така са противници на еврото?

  Или са се обединили с копейкиновци и рубльовци ?

 19. 19 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Ще се наложи ли Черна гора да се откаже от еврото, за да влезе в ЕС?

  https://www.investor.bg/analizi/91/a/shte-se-naloji-li-cherna-gora-da-se-otkaje-ot-evroto-za-da-vleze-v-es-334722/

  Сам съм, други няма...
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Вече и Чехия не могат да ни дават за пример.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#16] от "Галя Станчева":

  Факт, както и е факт че изпълниха всички изисквания. Така че имам основание да мисля че и ако ние изпълним условията, и за нас ще вземат подобно "политическо решение".

 22. 22 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  До коментар [#16] от "Галя Станчева":Факт, както и е факт че изпълниха всички изисквания. Така че имам основание да мисля че и ако ние изпълним условията, и за нас ще вземат подобно "политическо решение".
  —цитат от коментар 21 на m17


  Затова е политическо, защото не ги изпълниха.

  "Хърватия направи доста стъпки за подготвяне на бизнеса и хората за приемането на еврото, но в същия момент не изпълняват два числови критерия от Маастрихт.

  Държавният дълг към БВП е на 80%, инфлацията също е над референтните стойности. Още по-притеснителното е, че ЕЦБ очакват до края на годината страната да съумее да понижи своя държавен дълг и инфлация. Това е абсолютно невъзможно. Всичко това показва, че политиката все повече се намесва в оценката на чисто икономически и парични решения. Това е опасно, защото еврозоната е мащабна и сложна система, която трябва да се управлява на база ясни принципи и високи нива на икономическа, структурна и фискална конвергенция между държавите членки. В противен случай се поемат неуправляеми рискове."

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11760737

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Чехия решава много икономически проблеми - инфлация от 16%, с тенденция за 18% до края на годината, много ниска безработица, кочто всъщност е недостиг на работна ръка, който забавя икономическия растеж, проблеми със събираемостта на данъците, застаряващо население, съответно повече мандаторни плащания за пенсии и здравеопазване. Поради инфлацията, непрекъснато покачват основния си лихвен процент, който много оскъпява заемите - в момента е 5,75%, очакваме на Съвета на ЧНБ след 2 седмици да стане поне 6,5%. За сравнение - еврото е на 0%, което обаче при инфлация 6 - 8% е всъщност отрицателен процент.
  С възможнистта да се плащат данъци в евро, държавата се опитва да подобри събираемостта и да даде възможност за дълг с ниска лихва, при положение, че дългът в крони е скъп.
  Подобно решение обаче си има рискове - курсът ще е много неизгоден. То и сега в някои големи магазини може да се плаща в евро, но курсът е "бягай, спасявай се".

  Иначе , Дневник, тъй като J на чешки е звука Й, нашият министър на финансите, Zbyněk Stanjura се чете Збиньек Станюра. И докато "Збинек" може още да се преглътне, "Станжура" си е неграмотно, особено от гледище на славянски език. За французи и англичани е още някак си разбираемо.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK