Великобритания променя едностранно част от правилата за Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън

© Reuters

Британският премиер Борис ДжонсънВеликобритания обяви, че възнамерява да отмени едностранно някои търговски правила за Северна Ирландия, договорени с ЕС при напускането й на Съюза, сред които граничните проверки на стоките, и оспори ролята на съда на Европейския съюз.


Премиерът Борис Джонсън определи законопроекта на правителството си като "относително тривиални" стъпки за подобряване на търговията и намаляване на бюрокрацията, съобщава Ройтерс.


Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович каза, че реакцията на Брюксел ще бъде пропорционална, но изключи възможността за предоговаряне на търговския протокол.
"Всяко предоговаряне просто би довело до допълнителна правна несигурност за хората и бизнеса в Северна Ирландия", каза Шефчович в изявление.


Напрежението между Брюксел и Лондон тлее месеци наред, след като Великобритания обвини ЕС бюрократизъм, затрудняващ движението на стоки между Великобритания и Северна Ирландия. Великобритания договори с Брюксел правила за търговията между Северна Ирландия, която е в Обединеното кралство и Ирландия, която е член на ЕС. Целта им беше да не се възстановява границата между двете части на остров Ирландия, част от сложилото край на насилието Споразумение от Разпети петък.


"Готова съм да преговарям с ЕС, но те трябва да са готови да променят условията на това споразумение, което причинява много сериозни проблеми в Северна Ирландия", каза британският външен министър Лиз Тръс.


Европейската комисия заяви, че за преговори и дума не може да става и че условията са договорени в споразумението за Брекзит, което е ратифицирано от двете страни.


Излизането на Великобритания от ЕС трябваше да върне границата между Северна Ирландия и Ирландия, но Лондон и Брюксел договориха търговски изключения, за да запазят острова цял.

© Reuters

Излизането на Великобритания от ЕС трябваше да върне границата между Северна Ирландия и Ирландия, но Лондон и Брюксел договориха търговски изключения, за да запазят острова цял.


Новият търговски спор идва, когато Великобритания е изправена пред висока инфлация и лоши икономически прогнози. Джонсън каза, че всяко говорене за търговска война ще бъде "груба, груба свръхреакция".


Лондон планира да замести митническите проверки, които са задължителни за европейския общ пазар със "зелен канал" за стоки, които се движат от Великобритания към Северна Ирландия. Той би сложил край на прилагането на европейските данъчни правила и на ролята на Европейския съд като единствен арбитър в споровете. Предвижда се и въвеждането на двоен регулаторен режим, което плаши бизнеса, опасяващ се от повишаването на разходите за търговия през Ирландско море.


ЕС може да започне съдебни действия или евентуално да преразгледа условията на споразумението за свободна търговия, което е договорил с Великобритания. Предстои законопроектът да мине през британския парламент, преди нещо да се промени на практика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK