Европа ще купува газ от Израел, ще го втечнява в Египет

Кадри Симсон (вляво) подписва меморандума с министрите на петрола на Египет Тарик Ел Мола и на енегретиката на Израел Карин Елхарар в Кайро.

© European commission (audiovisual service)

Кадри Симсон (вляво) подписва меморандума с министрите на петрола на Египет Тарик Ел Мола и на енегретиката на Израел Карин Елхарар в Кайро.Европейският съюз, Израел и Египет подписаха в сряда в Кайро меморандум за разбирателство за износ на природен газ за Европа.


Трите страни се ангажират за стабилни доставки на газ през тази и през следващата година, се казва в документа, подписан от еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон и от министрите на енергетиката на Израел Карин Елхарар и на петрола Египет Тарик Ел Мола.


Европейската комисия съобщи, че газът ще се купува от Израел и по газопровод ще стига до Египет, където ще бъде втечняван и товарен на танкери за Европа.
Природен газ от Израел, Египет и други източници в региона на Източното Средиземноморие ще се доставя до Европа чрез египетската инфраструктура за износ на втечнен газ, съобщи още Комисията.


Според неин говорител меморандумът ще позволи до края на годината да се доставят 7 млрд. куб. м газ, които ще бъдат удвоени догодина.


"Това е голяма стъпка напред в енергийните доставки на Европа, но и в превръщането на Египет в регионален енергиен център", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща с египетския президент Абдел Фатах Сиси в Кайро.


Споразумението с Израел и Египет е част от стратегията на ЕС за намаляване на енергийната зависимост от Русия, която предвижда свиване с две трети на руските доставки на газ до края на годината и пълното им прекратяване "възможно най-скоро време", но преди 2027 г.


Говорител на Еврокомисията съобщи в сряда, че до края на април ЕС е успял да редуцира руския внос до 31% от всички доставяни в съюза количества при 45% дял на вноса през "Газпром" през 2021 г. На годишна база е отчетено увеличение на втечнен газ с 36%, като до април количествата са 12.6 млрд. куб. м.


В същото време говорителят призна, че ЕС няма да може да замести руския газ с внос от други държави и затова стратегията за намаляване на енергийната зависимост от Русия RePowerEU предвижда и други мерки като подобряване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на чистата енергия, които трябва да вървят заедно с диверсификацията на енергийните източници.


Освен това ЕС и Египет ще работят чрез Средиземноморското водородно партньорство за насърчаване на инвестициите в производството на електроенергия от възобновяеми източници и разширяването на електрическите мрежи, междусистемните връзки под Средиземно море, както и в производството на възобновяем и нисковъглероден водород, изграждането на инфраструктура за съхранение, транспорт, дистрибуция и износ към ЕС на водород и водородни производни, съобщи Европейската комисия.


"За тази цел улесняването на достъпа до финансиране за водородни проекти, които в началната фаза на развитие на индустрията може да изискват обществена подкрепа чрез стимули, концесионно финансиране, достъп до пазари на водород и механизми за намаляване на риска, ще бъде от решаващо значение", се казва в съвместно изявление на Европейската комисия и Египет.


ЕС ще отпусне спешно 100 млн. евро на Египет за купуване на зърно заради проблемите с доставките от Украйна, която е основен вносител на пшеница и царевица за Египет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK