Френското председателство: Знаем трудната ситуация в София, но сме обнадеждени за решение

Клеман Бон

© EUCouncil

Клеман БонФренското председателство на Съвета на ЕС изрази оптимизъм във вторник, че в близките дни може да се намери решение за отваряне на преговорите за членство за Северна Македония, които сега са блокирани от България.


"Говорихме за блокадата от България и аз съм много обнадежден, че през следващите няколко дни ще успеем да я вдигнем, но знаете много трудния политически контекст в София", заяви френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон, който ръководи заседанието на съвета "Общи въпроси" във вторник в Люксембург.


Министрите от европейските държави са обсъдили предложението на Франция за решение. Бон каза, че преговори продължават да се водят не само със София и със Скопие, но и с други европейски партньори в търсене на решение през следващите дни.
Министърът даде да се разбере, че част от исканията на София ще бъдат записани като предусловие за стартирането на преговорите, но други "могат да бъдат решени като част от преговорния процес". Коментарът беше направен по повод на недоволството от Скопие, че френското компромисно предложение удовлетворява всички претенции на България, променяйки условията пред Северна Македония извън собствените правила на ЕС.


"Подхождаме много внимателно, защото условията трябва да са еднакви за всички държави, които участват в предприсъединителния процес, но някои стъпки трябва да се предприемат в определен ред. Част от тях са повече символични, отколкото съдържателни", заяви Бон.


Министърът каза още, че не може да потвърди официално, че се обсъжда и възможността блокираната сега от София междуправителствена конференция за насрочване на преговорите за Албания и за Северна Македония да се проведе още в четвъртък по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел, ако дотогава се намери решение.


В същото време Бон посочи, че по време на дебатите между европейските министри във вторник много държави са изразили мнение, че процесът на присъединяване не е място за решаване на двустранни спорове и че преговорната рамка не може да се блокира от междудържавни спорове. Въпреки това той каза, че не всички български искания могат да се тълкуват като част от двустранните отношения и че "някои аспекти могат да бъдат решени като част от преговорния процес".


"Всички искаме тези преговори да започнат и за първи път от месеци идват знаци за добра воля от българското правителство. Въпросът е много чувствителен за София, но нещата се движат в правилната посока", каза Бон, без да дава повече подробности.


Миналият петък като ротационен председател на Съвета на ЕС Франция внесе компромисно предложение, с което да се опита да отблокира започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. В него са включени условията, поставяни от България, за да свали ветото.


Какво съдържа френското предложение и как ще се водят преговорите между Европейската комисия и Скопие - тук.


След като миналата седмица правителството на Кирил Петков взе решение всички въпроси, свързани с преговорите на Северна Македония, да минават през Народното събрание, се очаква в сряда парламентарната комисия за външни работи да разгледа предложението на френското председателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK