Нов тип ваксина срещу COVID-19 e препоръчана за употреба в ЕС

Нов тип ваксина срещу COVID-19 e препоръчана за употреба в ЕС

© ReutersEкспертният съвет на Европейския лекарствен регулатор препоръча в четвъртък шеста ваксина срещу COVID-19 за използване в ЕС. Тя е разработена от френско-австрийската компания "Валнева", съобщи "Ройтерс".


Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата препоръча кандидата VLA2001 за първична ваксинация при хора на възраст от 18 до 50 години.


Очаква се скоро решение от Европейската комисия, която трябва да издаде пазарното разрешително.
Ваксината е от тип, различаващ се от досега използваните. Тя се базира на традиционна технология за химическо инактивиране на вируса, причиняващ COVID-19. Технологията се използва при при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст, и е в употреба през последните 60 години. Както и най-широко разпространените други ваксини срещу коронавирусната инфекция, ваксината на "Валнева" също е двудозова. Нейната ефективност е тествана и срещу по-новите варианти на COVID-19, включително "Делта" и "Омикрон", съобщава производителят.


Европейската комисия подписа договор с компанията през ноември 2021 г. за доставката на 27 млн. дози през тази година и до 33 млн. през следващата.


Ваксината ще се произвежда във Великобритания, като дозирането й ще се прави в Швеция.


Ваксината беше одобрена за употреба във Великобритания през април.


Междувременно Австрия - единствената европейска държава със задължителна ваксинация срещу COVID-19, отменя мярката, която беше де факто прекратена още през март.


Здравният министър Йоханес Раух каза, че 13% от австрийците няма да се ваксинират въпреки, че са задължени по закон.


Правителството отмени прилагането на задължителната ваксинация през март, преди да започнат да се налагат глоби. По данни на европейската здравна агенция 74% от австрийците са напълно ваксинирани срещу COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK