Запасяването с газ става задължително, 80% резерв до октомври

Запасяването с газ става задължително, 80% резерв до октомври

© ReutersЗапасяването с природен газ става задължително за европейските правителства, след като в понеделник министрите на енергетиката окончателно приеха нов регламент за това.


До края на октомври 80% от газохранилищата трябва да бъдат запълнени, а за следващите зимни периоди до - 90%, гласят новите правила, които бяха предложени, след като започнаха проблемите с доставките на руски газ и ЕС трябваше да търси алтернативи на основния си доставчик. Запасите трябва да осигурят преминаването през зимата в условия на несигурност за количествата газ, които могат да бъдат внесени от "Газпром".


Запасите ще могат да гарантират по-добра сигурност през зимния сезон с високо потребление, а също да се използват за прехвърляне към други държави, които поради някакви причини не могат да си осигурят нужните им количества през отоплителния сезон.

"Този изключително оперативен регламент в настоящия международен контекст ни позволява да засилим енергийната устойчивост на Европа и действителната солидарност между държавите членки", заяви френският министър на енергийния преход Аньес Пание-Рунаше, която председателства съветът.
Като цяло ЕС ще се опита колективно да запълни 85% от общия капацитет за подземно съхранение на газ в ЕС през 2022 г. Тъй като капацитетът за съхранение се различава значително, властите ще могат частично да постигнат целта за съхранение чрез осигуряване на запаси от втечнен природен газ или от алтернативни горива.


Държавите, които имат повече обем хранилища от нуждите си, ще могат да ги запълват до обем, съответстващ на 35% от средното годишно потребление в ЕС, а деветте, които нямат газохранилища - ще трябва да държат 15% от вътрешното си потребление в складове в съседни държави.


България има едно газохранилище - в "Чирен", което е сред най-малките в ЕС и може да съхранява около 5.8 терават часа (TWh) газ. То трябва да бъде разширено през следващите години със 78 млн. евро безвъзмездни европейски средства.


В тъмносиньо са означени държавите, които разполагат със собствени подземни газохранилища, а точките показват техния капацитет. В светлосиньо на картата са показани държавите без собствени газохранилища, които ще трябва да се договорят със съседите си да държат част от запасите си при тях.

© EUCouncil

В тъмносиньо са означени държавите, които разполагат със собствени подземни газохранилища, а точките показват техния капацитет. В светлосиньо на картата са показани държавите без собствени газохранилища, които ще трябва да се договорят със съседите си да държат част от запасите си при тях.


По данни отпреди две седмици 30% от "Чирен" е вече запълнен като набавянето на количествата върви по-бавно от графика. Средно в ЕС газохранилищата са запълнени на 55%.


Европейската комисия предупреди в понеделник, че държавите от ЕС трябва да се готвят за нови прекъсвания на руските доставки на природен газ:


"Газпром" вече съобщи, че ще спре "Северен поток" за техническо обслужване от 11 до 21 юли. Освен това не бива да се изключват и по-нататъшни неоправдани решения на Русия за прекъсване на снабдяването на отделни държави или компании. Прекъсвания в бъдеще сега изглеждат вероятни", заяви енергийният еврокомисар Кадри Симсон.


Сертификация на газохранилищата


Регламентът предвижда и задължителна сертификация на всички оператори на подземно съхранение на газ от органите на съответните държави членки. Съоръженията за съхранение на газ ще се смятат за критична инфраструктура навсякъде в ЕС. Процедурите за пресертифициране ще засегнат и чуждите оператори, включително "Газпром", която разполага със собствени подземни газохранилища в Европа.


Целта на това сертифициране е да се избегнат потенциалните рискове от външно влияние върху критични инфраструктури за съхранение, които биха могли да застрашат сигурността на енергийните доставки на ЕС и други важни интереси за сигурността.


Бързата процедура за сертифициране е да се кандидатства за места за съхранение с капацитет над 3.5 TWh, които са били запълнени на нива под средните за ЕС през 2020 и 2021 г.


Задълженията за запълване на капацитета за съхранение ще приключат на 31 декември 2025 г., но задълженията за сертифициране на оператор на склад ще продължат да се прилагат след тази дата.


Регламентът също така предвижда дерогация, която да бъде предоставена на Кипър, Малта и Ирландия, тъй като заради географското си положение, те не са свързани с общоевропейската система за пренос на газ и няма да могат да участват при необходимост да се помага на държава в криза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK