Очертава се съгласие за механизъм на ЕС за контрол над навлизането на чужди фирми

Очертава се съгласие за механизъм на ЕС за контрол над навлизането на чужди фирми

© ReutersПредложените правила за спиране на подкрепяните от държавата чуждестранни фирми, които придобиват компании от Европейския съюз с годишен оборот от поне 500 милиона евро (520 милиона долара), вероятно ще спечелят подкрепата на държавите членки и евродепутатите от ЕС, каза в четвъртък източник на "Ройтерс".


Европейската комисия представи своите предложения за новите правила за бизнес поглъщане миналата година в опит да предотврати това, което смята за нелоялна конкуренция от страни като Китай. Това бе и демонстрация на един по-протекционистки подход на 27-членния блок.


Източник, запознат с въпроса, каза, че страните от ЕС и законодателите на съюза вероятно ще подкрепят предложенията, които целят да ограничат поглъщанията от субсидирани чуждестранни фирми.
Очаква се също така да се споразумеят по предложението на изпълнителната власт на ЕС за предотвратяване участието на чуждестранни субсидирани компании в публични търгове над 250 милиона евро, каза източникът.


Оферти за придобиване или сключване на договор, направени от субсидирани чуждестранни фирми над тези прагове, биха предизвикали разследване.


Държавите от ЕС и законодателите започнаха преговорите по плана на комисията днес в Брюксел. Предложенията могат да бъдат коригирани, преди да бъде съгласуван окончателен текст.


Първоначално страните от ЕС настояваха за по-висок лимит на оборота за придобивания и участие в публични търгове, докато законодателите на ЕС искаха да определят по-ниски показатели, за да насърчат повече сделки.


Според правилата вероятно ще бъде предложено на Комисията повече време при всяко разследване, за да определи дали субсидиите, получени от чуждестранна фирма, ще имат положително въздействие за ЕС, добави източникът.


Вероятно е също така на Комисията да бъде предоставено правомощието да разследва субсидиите, отпуснати през седемте години преди датата на всяко заявление за поглъщане, вместо 10 години, които е поискала първоначално, каза източникът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK