Чехия пое председателството на ЕС

Работници поставят логото на чешкото председателство на ЕС на сградата на Съвета на ЕС в Брюксел в първия ден от шестмесечното чешко "дежурство".

© EUCouncil

Работници поставят логото на чешкото председателство на ЕС на сградата на Съвета на ЕС в Брюксел в първия ден от шестмесечното чешко "дежурство".Франция отстъпи в петък на Чехия председателството на Съвета на ЕС за следващите шест месеца. За Прага това е "второ дежурство" от влизането на страната в ЕС през 2004 г., три години след първото й председателство.


Още в първия ден от него Прага прие Европейската комисия в старинния град Литомишл, в Източна Чехия, за уточняване на графика на работа.


Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен написа в "Туитър", че "страстта към Европа и ангажираността към усилна работа" ще осигурят успеха на председателството.
Прага обяви, че работата й начело на заседанията на европейските министри ще бъде организирана около пет приоритета: войната в Украйна, енергийната сигурност, укрепването на отбраната и киберсигурността, засилването устойчивостта на европейската икономика и съблюдаването на демократичните ценности.


Прага ще приеме 27-те лидери на ЕС на 6 и 7 октомври, съобщи в четвъртък вечер председателят на Съвета Шарл Мишел. "Неформалната среща на върха" в страната домакин ще бъде едно от водещите събития на нейното председателство, като се очаква да бъде поканен и президентът на Украйна Володимир Зеленски.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с чешкия премиер Петер Фиала

© 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с чешкия премиер Петер Фиала


Прага е перефразирала цитат от реч на покойния президент Вацлав Хавел от 1996 г. - "Европа като работа: преосмисляне, преизграждане, презареждане" като мото на председателството си.


Чешкият премиер Петер Фиала, каза че председателството си поставя за цел да помага на украинските бежанци, както и да включи ЕС във възстановяването на Украйна след войната. Прага ще се опита да ускори енергийната трансформация в Европа чрез преговорите, които ще започнат с Европейския парламент по приемането на законодателния пакет за осъществяване на Зелената сделка.


"Тази трансформация трябва да бъде извършена така че да не застраши стандарта на живот на нашите граждани и конкурентоспособността на нашата индустрия", казва в обръщение по повод началото на председателството чешкият премиер.


Прага декларира още, че ще търси подкрепа за подмяна на въоръжението на европейските армии, както и за засилване на сътрудничеството с НАТО за подобряване на отбранителните способности на Европа. Председателството обещава да положи усилие за ускоряване на работата "по сключване на търговски споразумения с демократични държави", включително със САЩ, за гарантиране на веригите на доставки и да подобри устойчивостта на съюза срещу външни заплахи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK