Не плащайте на Путин: Украйна призова за отказ от "позеленяване" на природния газ

Не плащайте на Путин: Украйна призова за отказ от "позеленяване" на природния газ

© snapshot webstreamingУкрайна призова във вторник Европейския парламент да отхвърли предложението на Европейската комисия да даде привилегирован статут на инвестициите в газови и ядрени проекти като устойчиви. Това стана ден преди евродепутатите да гласуват по въвеждането на законодателство, според което инвеститорите ще могат да отчитат като зелени парите, вложени в газови и ядрени проекти, известно още като таксономия (класификация).


"Това предложение не взема под внимание новата геополитическа реалност и е изградено върху разбирането на наличието на евтин руски газ. Руският газ не може да е част от решението. ЕС не може, от една страна, да подкрепя Украйна и да й дава оръжия, а от друга, да изгражда икономика въз основа на евтиния руски газ. Призовавам ви да спрем това", заяви украинският депутат Ина Совсун.


Тя се включи на живо от Киев в брифинг на коалиция от депутати от пет от седемте политически сили в Европейския парламент, която предлага отхвърляне на предложението. Европейският парламент е единственият, който може да спре влизането му в сила от догодина, тъй като сред страните членки няма достатъчно мнозинство за отхвърлянето му. България е сред държавите, които го подкрепят.
В коалицията, която се обявява против маркирането на твърди горива като природния газ и атомната енергия като зелени, са ЕНП, социалистите, либералите от "Обнови Европа", Зелените и крайната левица. Всички парламентарни групи обаче са вътрешно разделени и ще дадат свободен вот на депутатите си, което прави трудно предвидим резултата от гласуването в сряда.


Какво означава обявяването инвестициите в атомната енергия и природния газ за устойчиви - вижте тук.


Совсун, която е член на парламентарната комисия по енергетика във Върховната рада на Украйна, заяви, че в момента ЕС дава по 1 млрд. евро дневно на Москва за покупката на горива, с което тя строи ракети за унищожаване на украинските семейства и бъдеще. Депутатът подчерта, че предложението на Европейската комисия не включва инвестиции в изграждането на терминали за втечнен газ като алтернатива, тъй като е писано преди войната в Украйна, и така обвързва Европа с идващия по тръбопроводи руски газ.

"Таксономията е изградена върху различна геополитическа реалност, която повече не съществува и която разчита твърде много на руския газ, а той не трябва да определя политическите позиции на Европа", изтъкна депутатът в своя призив към Европейския парламент.


Двете водещи комисии на европарламента - за екология и за икономика, отхвърлиха плановете на комисията за "позеленяването" на атома и газа. В сряда трябва да се съберат 353 гласа, за да бъде върнато то на вносителя.


Повечето евродепутати се готвят според националните си позиции, каза говорителят на европарламента по таксономията Бас Ейкхоут от Нидерландия. Според социалистите някои от техните членове от Германия и Франция, които са силно зависими съответно от природния газ и от ядрената енергия, обаче ще гласуват против. Това прави трудно предвидим крайния изход от вота в сряда.


Групите на ЕНП и "Обнови Европа" са разделени, като представителите на Румъния и Финландия са твърдо за привилегироване на инвестициите в атомната и газовата енергетика, а Австрия и Люксембург, където атомната енергетика е забранена, са "за". Мнозинството български евродепутати ще гласуват преди отхвърлянето на предложението.


Европейската комисия твърди, че без стимулирането на двата вида енергии зеленият преход към въглеродно неутрална икономика не може да бъде извършен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK