Еврокомисията предупреди Европа да се готви за пълно спиране на руския газ

Еврокомисията предупреди Европа да се готви за пълно спиране на руския газ

© Европейски парламентПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ЕС трябва да се подготви за пълно спиране на доставките на руски газ, и обяви, че идната седмица ще представи мерки за справяне с проблема.


Това става няколко седмици след подобно съобщение от правителството на Германия и задействането на националните кризисни планове в няколко държави, сред които Швеция, Дания и Германия.


Фон дер Лайен съобщи, че 12 държави, включително България, вече са засегнати от намаляването или пълното спиране на руските доставки, които до началото на войната в Украйна задоволяваха 40% от потребностите на европейската икономика и домакинства.
Председателят на комисията разкри малко от плановете за справяне с недостига на газ, заявявайки пред депутатите само, че мерките ще предвиждат организация за пренасочване на налични количества газ "където е най-необходимо" чрез използването на вътрешната свързаност на мрежите между отделните държави. Източници от комисията съобщиха по-рано, че европейският антикризисен план ще включва и действия за икономия на енергия, включително информационна кампания за гражданите и бизнеса как да пестят.


"Най-добрият начин за излизане от изкопаемите горива е ускоряване на въвеждането на енергията от възобновяеми източници. Тя се произвежда в Европа, по-ефективна е и е по-чиста", каза пред евродепутатите Фон дер Лайен.


Председателят на еврокомисията съобщи пред парламента, че в сравнение с миналия юни ЕС е намалил потреблението на руски природен газ с 33%, увеличавайки използването на втечнен природен газ от други доставчици със 75%. Износът на американски втечнен газ за Европа се е утроил от началото на годината.


ЕС си поставя за цел да се отърве от руската газова зависимост до 2027 г., като намали до края на годината доставките от "Газпром" с две трети за сметка на алтернативни източници, икономии и инвестиции във възобновяема енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK