Европарламентът утвърди природния газ и ядрената енергия като чисти горива

Европарламентът утвърди природния газ и ядрената енергия като чисти горива

© European parliament (audiovisual service)Европейският парламент не успя да събере мнозинство, за да блокира предложението на Европейската комисия природният газ и ядрената енергия да бъдат определени като чисти енергии, инвестирането, в които може да се класифицира като зелено вложение.


75 гласа не достигнаха на парламента да отхвърли предложението двете горива да бъдат включени в класификатора на устойчивите екологични дейности, известен като таксономи.


Предложението беше внесено от група депутати от пет от седемте парламентарни групи, след като преди месец водещите парламентарни комисии отхвърлиха предложението на Европейската комисия.
278 евродепутати от 353 необходими подкрепиха отказа, но 328 гласуваха за инициативата на Комисията, а 33-ма се въздържаха. Европейският парламент беше единственият, който можеше да я спре да влезе в сила от 1 януари, тъй като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в парламента в сряда, че ако тя бъде отхвърлена, няма да предлага неин вариант.


Австрия потвърди намерението си да оспори новото законодателство пред Европейския съд.


Какво означава включването на газа и ядрената енергетика в таксономията - вижте тук.


Включването на ядрената енергия и природния газ в таксономията ще позволи да се привличат частни инвеститори в изграждането на газопроводи и на нови ядрени централи през преходния период до постигането на въглеродна неутралност в средата на века. То беше направено под натиска на държавите членки и в сегашния си вариант не позволява зелено инвестиране в терминали за втечнен газ, но допуска изграждането на газопроводи за изкопаем газ, включително за руски газ. Ще бъде възможно и изграждането на нови и разширяване на АЕЦ и по руски технологии, като условието е те да са най-съвременни. Условието за газопроводите е те да могат да бъдат използвани и за пренос на водород, когато технологията се развие достатъчно, че да е пазарно изгодна.


Eвропейската комисия предложи двете горива за бъдат обявени за зелени, за да стимулира интереса на инвеститорите.


Марейд Макгинес

© European parliament (audiovisual service)

Марейд Макгинес


Еврокомисарят за финансовите пазари Марейд Макгинес призна пред евродепутатите, че двете горива не са зелени, но че част от европейските държави не могат да направят прехода към въглеродно неутрална икономика, без тях и затова Комисията е направила предложението, за да им помогне.

"Природният газ е изкопаемо гориво, не е зелено и никога не съм го описвала по друг начин. Но някои държави може да се нуждаят от изкопаеми горива през прехода и заради тях го включихме в таксономията. Ядрената енергия е нисковъглерадна и е част от нашия преход", заяви във вторник в пленарната зала в Страсбург Макгинес.

Тя подчерта, че инвеститорите и правителствата няма да са задължени да ползват двете горива, но ще получат яснота как да ги ползват по време на прехода. В противен случай няма да има правила за частните инвестиции, предупреди тя.


Страните членки също са разделени, но според правилата е необходимо поне 20 от тях да са против, което остави решението в ръцете на евродепутатите.


Разпределение на силите в Европарламента


Основните му привърженици в Европарламента се оказаха либералите от "Обнови Европа" и консерваторите, чийто главен аргумент съвпада с този на Еврокомисията. Останалите групи бяха разделени по-скоро според националността на членовете им, като три от петте големи държави с повече гласове - Германия, Франция и Полша подкрепят мярката.


Идеята имаше основен противник Зелените, които се обявиха против привилигироването на изкопаемо гориво като природния газ и срещу инвестициите в ядрена енергетика заради неразрешения проблем с ъс съхраняването на опасните радиоактивни отпадъци. Те успяха да съберат около себе си разнородна група от поддръжници, които станаха вносители на предложението за отхвърляне на акта на Еврокомисията. Пет от седемте парламентарни групи, с изключение на крайната десница и консерваторите, декларираха подкрепа за отхвърлянето.

"Предложението дава грешно послание - да се означава като целено нещо, което не е такова", заяви Симона Бонафе от социалистите, добавяйки, че групата отчита значението на двата вида горива за сигурността на доставките.

Освен екологичните съображения,като мотиви бяха изтъквани липсата на интерес у инвеститорите, задълбочаване на енергийната зависимост от Русия. Беше посочено, че изключението за ядрената енергетика е твърде дълго и няма да позволи на ЕС да постигне екологичните си цели, че не повече от три държави ще успеят да решат проблема с ядрените отпадъци до 2050 г и че Москва ще продължи да си получава парите от продажбата на горива от ЕС, с които да финансира войната в Украйна. Последното беше признато и от Еврокомисията.


Според защитниците на предложението, неговото отхвърляне, ще върне държавите към използването на по-замърсяващите въглища.


Двете водещи парламентарни комисии - за екология и за икономика, отхвърлиха признаването на атома и газа за устойчиви енергии в средата на юни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK