Чехия атакувана за отказ да свика конвент за бъдещето на Европа

Чехия атакувана за отказ да свика конвент за бъдещето на Европа

© Европейски парламентЧешкото председателство на ЕС няма да постави въпроса за свикването на конвент, който да промени европейското законодателство по начина, по който това беше поискано от Конференцията за бъдещето на Европа.


Това съобщи чешкият премиер Петер Фиала в Европейския парламент в сряда. Прага пое председателството на Съвета на ЕС от Франция, която e автор на идеята за допитването до европейците за бъдещето на Европа.


Конференцията завърши на 9 май, а месец по-късно Европейският парламент поиска свикване на конвент, който да направи промени, след които отпадането на възможността за поставяне на вето при вземане на европейски решения в някои области, включително за външната политика и въвеждането на санкции.
"Бързането и емоциите не са най-добрият приятел на вземането на решения", заяви Фиала, след като беше атакуван от евродепутати, че бъдещето на Европа не е сред приоритетите на чешкото председателство, което продължава до края на годината.


Фиала каза, че прибързването е причина за провала на европейската конституция и "редица недобре подготвени реформи".


Това предизвика гнева на евродепутатите, които настояват за промени, чрез които да получат законодателна инициатива, както и за реформи, които да отменят правото на вето при въвеждането на санкции и увеличаване на европейските правомощия в здравеопазването, енергетиката, отбраната и икономическите политики, както и да се преправят процедурите за отклоняване от европейските ценности.


Идеите на евродепутатите идват на фона на предложения, събрани от гражданите в рамките на конференцията, сред които достъпни храни, гъвкава пенсионна възраст, обща европейска армия, стимулиране на вертикалното земеделие и повсеместно въвеждане на връщането на опаковки срещу депозит.


"Войната в Украйна и ветото на Унгария върху световното корпоративно облагане показват, че ЕС има проблем с националното вето. Кажете "да" на искането на парламента и не използвайте само думите на Вацлав Хавел, а действаxте като него", призова Ги Верховстат, който отговаряше за работата на eвропарламента по Конференцията за бъдещето на Европа.


Свикването на конвент обаче е изцяло в правомощията на страните - членки на ЕС, които трябва да са единодушни, за да може да бъде проведен той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK