Пътят приключи, Хърватия влиза в еврозоната

Пътят приключи, Хърватия влиза в еврозоната

© audiovisual.ec.europaПътят на Хърватия към членство в еврозоната е извървян, днес Съветът на финансовите министри на ЕС прие последните три решения, позволяващи единната валута да замени хърватската куна от 1 януари 2023 г.


Едно от тези решения е определянето на обменния курс, при който ще стане смяната. Той е 7.53450 куни за 1 евро, което съответства на сегашния обменен курс на куната в рамките на механизма ERM II, наричан често "чакалнята на еврозоната".


"Поздравявам моя колега Здравко Марич и цяла Хърватия за това, че станаха 20-ата държава в зоната на еврото", заяви Збинек Станюра, финансов министър на Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС.
Интервю за пътя към еврото с евродепутата Маргарида Маркеш за "Дневник" - тук.


Как критерии в "сивата зона" включиха Хърватия в еврозоната и изключиха България - тук.


"Приемането на еврото не е въпрос на някакво състезание, а отговорно политическо решение. Хърватия успешно покри всички необходими икономически критерии и ще плаща в евро от 1 януари 2023 г.", допълни той.


Това става в момент, когато еврото отслабна рекордно от 2002 г. насам и достигна паритетна стойност с американския долар. Смята се, че това е един от сигналите, че икономиката на еврозоната страда силно от ефекта от войната на Русия срещу Украйна, както и от други глобални фактори, и се придвижва все по-близо към период на рецесия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK