"Империализмът в ЕС е като руския": Полша атакува Брюксел

Матеуш Моравецки

© EUCouncil

Матеуш МоравецкиИзбори 2022

Дни след като лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че Варшава повече няма да се подчинява на Брюксел за върховенството на правото, премиерът Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистично поведение спрямо по-малките държави в статия, публикувана в германския новинарски сайт "Велт".


"Политическата практика показа, че позициите на Германия и Франция са по-важни от всички останали", написа Моравецки за германския сайт в сряда, призовавайки за по-консенсусен подход.


"Така че имаме работа с формална демокрация и де факто олигархия, в която най-силните държат властта", пише Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

Срещу империализма на ЕС трябва да се води борба, както и срещу руския империализъм, добавя полският премиер. Според него руската инвазия в Украйна е хвърлила светлината на прожекторите върху недостатъците на ЕС.
В публикацията той призова за "задълбочена реформа, която да върне общото благо и равенството на преден план в принципите на съюза".


Политици от управляващата партия в Полша казаха, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от средствата за възстановяване от пандемията. Брюксел даде знак, че не е доволен от последните съдебни реформи в Полша.


На 2 юни във Варшава Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия дава зелена светлина на плана на възстановяване на Полша, но няма да плати и цент, докато правителството не разреши проблемите с независимостта на съдебната власт.

© European commission (audiovisual service)

На 2 юни във Варшава Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия дава зелена светлина на плана на възстановяване на Полша, но няма да плати и цент, докато правителството не разреши проблемите с независимостта на съдебната власт.


Европейската комисия одобри полския план за възстановяване през юни, 13 месеца след подаването му, но преди Варшава да довърши промените в дисциплинарните процедури за съдиите. Те бяха предварително условие за достъп до 36 млрд. европейско финансиране за възстановяването от последствията на пандемията от COVID-19. За да избегне скандал, председателят на Комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Полша няма да получи и евроцент, преди да приключи реформата в дисциплинарния режим и да създаде възможност за възстановяване на отстранените магистрати.


Качински зададе тона


В понеделник Ярослав Качински обяви, че правителството на "Право и справедливост" няма да предприема повече стъпки, за да изпълни изискванията на Европейската комисия за върховенство на закона, докато не види парите от плана за възстановяване.


"Показахме максимална добра воля, но отстъпките не доведоха до нищо", каза Качински пред проправителствения новинарски портал Sieci. Той настоя, че Полша е изпълнила своята страна от сделката с Брюксел да се откаже от някои аспекти на реформите на съдебната система в замяна на парите от ЕС, но споразумението е било "нарушено" от другата страна. "Време е да си вземем поуки", добави той.


Игри на надмощие: За какво спорят Полша и Европейската комисия - вижте повече тук.


"Тъй като Европейската комисия не изпълнява задълженията си към Полша в тази област, ние нямаме причина да изпълняваме задълженията си към Европейския съюз", каза Качински.


Миналия месец полският парламент прие законодателство, което предприе някои стъпки към тези цели, но тези мерки не са отишли достатъчно далеч, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред полския вестник Dziennik Gazeta Prawna.


Полша също е изправена пред глоба от 1 милион евро на ден от Съда на ЕС за неспазване на съдебна заповед на ЕС за спиране на противоречивия дисциплинарен механизъм на страната за съдии - възлизащ на повече от 280 милиона евро, припомня излизащият в Брюксел новинарски сайт "Политико".


Но Качински обвини комисията, че се опитва да подкопае върховенството на закона в Полша и напомни на полските съдии, че тяхната лоялност на първо място е към полския закон.


Според него Еврокомисията се опитва "да сломи Полша и да я принуди да се подчини напълно на Германия".


"Ние не се вписваме в германско-руските планове да управляваме Европа. Независима, икономически, социално и военно силна Полша е пречка за тях", каза партийният лидер.


Европейската комисия постави три условия, за да отключи милионите за Полша от плана за възстановяване: незабавно разпускане на дисциплинарната колегия, промяна на реда за наказване на дисциплинарните нарушения на съдиите и възможност за възстановяване на местата им на отстранени по досегашната система магистрати.


ЕС: Няма да се дадем


Малко вероятно е Брюксел да отстъпи от искането си Полша да спазва върховенството на правото, за да получи достъп до предназначените за нея пари за възстановяване след пандемията, съобщи в сряда Ройтерс като се позова на официални лица от Еврокомисията. Според тях Брюксел не е впечатлен от полската реторика, нито от заплахите на Варшава е, че ако средствата не бъдат отключени, тя може да блокира решенията на 27-членния ЕС в области, където се изисква единодушие, като външна политика и политика на сигурност, данъчно облагане или финанси.


В момента само четири европейски държави все още нямат достъп до финансирането по плана за възстановяване. Освен Полша, това са България, която трябваше до юли да сключи финансово споразумение за харченето на парите с Еврокомисията, но не го направи, Унгария, чийто план още не е одобрен и Нидерландия, която кандидатства едва през юли и чака одобрение на националния си план.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK